Pienoismallit.net

McLaren F1 GTR #21R

Valmis

Siitä on vähän reilut kolme vuotta kun ensimmäisen kerran puhuttiin tästä projektista ja sen tavoitteista. Nyt, kolme vuotta ja 600…700 tuntia myöhemmin pystyn VIHDOIN sanomaan sitä valmiiksi.

Longtail F1 GTR yleisesti

BPR GT endurance sarja alkoi muuttua kaudella 1996. Porsche tuli mukaan testaamaan 911:sen piirteitä omaavalla, mutta täysin uudella pitkäperäisellä GT1 kilpurilla testaamaan BPR GT sarjan kisoihin mm. Brands Hatchiin, Spa:han sekä Zhuhaihin tulevan 1997 kauden kilpuriaan. GTR McLarenit jäivät kauas taakse. Ero oli kuin yö ja päivä autojen suorituskyvyssä ja kierrosajoissa. Kun FIA ilmoitti uuden GT-autosarjan synnystä sääntöineen kaudelle 1997, McLaren ei halunnut jäädä nuolemaan näppejään ja katsomaan Porschen ja myöhemmin julkistetun Mercedeksen CLK GTR:n perävaloja, vaan päätti tehdä F1 GTR:stä vielä yhden kilpaversion. Sääntöjen vaatiessa, McLaren joutui rakentamaan myös tulevasta kilpurista katuversion. Riitti kunhan auto olisi myytävissä kilpurin saamiseksi luokituksen alle. Uuden Longtail F1:sen nimeksi tuli F1 GT, joka sisälsi kilpaversiosta tutut aerodynamiikkamuutokset keulassa ja perässä. Kuitenkin GTR:ssä nähty iso takasiipi jäi autosta pois. Sisustukseltaan auto pohjautui kuitenkin short tail -katuversioon mukavuuksineen ja istuinratkaisuineen: 3 istuinta, kuljettajan istuessa auton keskellä. Moottoriksi F1 GT sai saman 6,1 litraisen V12:sen samalla 6-lovisella manuaalilla, joka lyhytperäisestä ”short tail” F1 katuversiosta löytyy. F1 GT:n valmistusmääräksi jäi 3 kappaletta.

Tällä kertaa tehtiin sitten lähes täysi kilpa-auto. Se pohjautui kuitenkin edelleen 1992 esitellyn F1 katuauton runkoon, mutta kaikki muu auton ulko-olemuksessa oli vaihdettua. Keulaan ja perään tuli pitkät ylitykset tuomaan aerodynaamista pinta-alaa. Takasiipi vaihtui uuteen versioon sekä auton aerodynamiikka hiottiin uusiksi joka suhteessa. Sääntöjen salliessa pyöränkoteloita suurennettiin leveämmille renkaille ja auton maavaraa tiputettiin entuudestaan aerodynamiikan ja pidon lisääntyessä. Ohjaus oli sama 2 kierrosta laidasta laitaan ilman tehostusta. BMW viilasi auton moottoria paremmin sääntöihin sopivaksi. Iskutilavuus pieneni tasan 6,0 litraan ja ilmanoton rajoittimien kanssa moottori antoi edelleen samat n.600hv kuin aiemminkin, nyt kierrosluvulla 7300rpm, joka oli vähän vähemmän kuin aiempina vuosina. Vääntöä moottori antoi 686Nm kierrosluvulla 4500rpm. 1995–1996 GTR:stä tuttu suorahampainen H-kaavioinen manuaali sai nyt väistyä ja tilalle hankittiin 6-lovinen X-Trackin sekventiaali -suorakytkentävaihteisto. Vaihdelaatikon kotelointi säilyi magnesiumista tehtynä, kuten 1996 vuosimallissa. Kauden 1997 auto jakoi myös samoja ratkaisuja vetoakseleiden suhteen kuin 1996 vuosimallin GTR. Kytkin oli sama 200mm kolmilevyinen hiilikuitukytkin hydraulisesti tehostettuna. Jarrut olivat edessä 380 mm hiilikuitulevyillä sekä hiilikuitupaloilla. Takana levyn koko oli 355 mm. Molemmissa päissä oli alumiiniset nelimäntäiset jarrusatulat. Vaihdelaatikko oli vielä sikäli erikoinen, että yleensä kilpa-autoissa tämän kaltaiset vaihdelaatikot toimivat periaatteella ”isompi pykälä menee päälle keppiä taaksepäin vetämällä ja pienempi eteenpäin työntämällä”.

RUNKONUMERO #21R – KYSEINEN AUTOYKSILÖ

#21R on ensimmäinen BMW Motorsportin tehdastiimille uutena myyty F1 Longtail GTR, joka sai kuljettajikseen tallin kanssa sopimuksen tehneen JJ Lehdon. Lehdon pariksi talli hankki luonnollisesti mainetta BMW:n ja FINA:n väreillä kauan ajanut vakioautokuljettaja britti Steve Soperin. #21R nähtiin FIA GT1 sarjassa, joka korvasi aiempina vuosina olleen BPR GT sarjan. Mukana olivat myös Mersu uudella CLK GTR:llä ja Porsche 911:een (993 korimalli) perustuvalla GT1:sellä. BMW Motorsportille toimitettiin #21R:n lisäksi myös rungot #23R, #24R ja #26R. Itseasiassa kaksikko ajoi kauden aikana tällä autolla vain neljä kisaa. Kauden aikana nähtiin myös Mersuista tuttua toimintaa, kun Laguna Secassa Soperin korvasi Peter Kox, tavoitteena varmistaa mestaruus kuljettajien ja valmistajien puolella.
Tuloksina on huikea saldo, kaksi voittoa ja kaksi kolmossijaa, joka tekee siitä yhden menestyneimmistä Longtail GTR:stä kautta kohti katsoen. Meille Suomalaisille isoin juttu tässä on tottakai se, että auto voitti Helsingissä ajetun 3 tunnin osakilpailun, joka tekee siitä historiallisen Suomalaisen moottoriurheilun kannalta. Ainoa kisa, jossa GT1-luokassa on ajettu Suomessa. Kyseisessä kilpailussa #21R otti aika-ajoissa paalupaikan (JJ Lehto kuljettajana, kierrosaika 1:26,097s, 4,143km) ja kilpailusta voiton – kuljettajinaan JJ Lehto ja Steve Soper. Seuraavana vuonna #21R nähtiin 1998 British GT sarjassa Team Carl:in väreissä Silverstonen kilpailussa, jossa sen väritys oli täysin sininen. Tuloksena kokonaispisteissä oli hyvä 8.sija.

Vuoden 1997 tuloshistoria
- Hockenheim 1st (Lehto/Soper)
- Silverstone 3rd (Lehto/Soper)
- Helsinki 1st (Lehto/Soper)
- Nürburgring 3rd (Lehto/Soper)
- Laguna Seca DNF (Lehto/Kox).

1998 Brittien GT sarjan kisan jälkeen auto löysi tiensä Italian Toscanaan, jossa se vietti aikaansa aina vuoteen 2001 asti. Vuonna 2002 auto lähettiin McLarenin tehtaalle täydelliseen läpikäyntiin, koska auto oli periaatteessa seissyt ajamatta viimeiset neljä vuotta. Tämän jälkeen auto vaihtoi omistajaa saksalaiselle klassikkoautojen keräilijälle – Christian Gläselle, joka piti auton aina 2013 asti. Hän ajoi autolla melko aktiivisesti ja se nähtiin 2008 Hockenheimissä ratapäivillä, kuin myös vuosina 2009 ja 2011 Modena Track Day:ssä Nürburgringillä. Jo näissä kuvissa autoon oli asennettu kuljettajan vasemmalle puolelle penkki matkustajalle. Se nähtiin myös SPA Classic tapahtumassa vuonna 2011 yhdessä Can Am:autojen kanssa. Vuonna 2013 auto päätyi Lanzantelle tekniseen tarkastukseen, jonka jälkeen se ilmoitettiin Goodin&Companyn huutokauppaan Amerikkaan. Lopullinen myynthinta oli 5,28M USD:tä, joka oli hyvä hinta, mutta olisi voinut olla myös enemmän. Suurin syy hintaan oli kuitekin puuttuva Le Mans -historia, vaikka auto onkin kisahistorialtaan yksi menestyneimmistä Longtail GTR:stä.

Auton osti autofriikki, mutta auton omistaja selvisi itseasiassa paljon myöhemmin. Meni kolme vuotta, kunnes auto ilmestyi Instagramissa kuviin ja foorumeille espanjalaisella kilparadalla valkoisin vantein. Siinä oli myös kiinni GB:n rekistelikilpi, joka kertoi katulaillisuudesta. Mutta varmuutta auton runkonumerosta ei saatu vielä silloinkaan. Kunnes tuli vuosi 2017 ja McLaren F1 Owners Clubin 25th Anniversary Tour. Instagramissa arvotus selvisi lopullisesti auton omistajan ilmoittaessa julkisesti auton runkonumeron ja sen osallistumisesta tulevalle Tourille etelä-Ranskassa. Ilmeisesti kaukoidästä kotoisin oleva uusi omistaja käyttää autoa paljon. Tourilla se nähtiin ensimmäisen kerran virallisesti maantiellä Ranskassa, katukilvissä. Vaikka spesifikaatio onkin ”löysempi” kuin Lanzanten tekemät. Eli toisin sanoen se on jätetty vielä enemmän kilpa-autoksi, mitä esimerkiksi #19R on tänään.

Heti ensimmäiseksi mainittakoon: #21R on yksi kovaäänisimmistä GTR:stä, jolla on mahdollista ajaa kadulla. Tourilla omistajalla oli mukana omat mekaanikot, jotka pitivät autosta huolta. Tourin jälkeen autosta tuli video Instagramiin, jossa omistaja ajaa autolla tällä espanjassa sijaitsevalla kilparadalla, edelleen katuspekseissä. Yksi erikoisimmista muutoksista koskien tätä autoa on vaihdekeppi. Tourilla otetuissa kuvissa tuo alkuperäinen, jopa vaihdekepin nuppia myöten alkuperäinen keppi on suurin piirtein siinä kohdassa kuin sen pitääkin olla. Kun katsoo tarkasti, kuvissa ei näy mitään vaihteensiirtoon liittyvää tankoa, jollainen näkyy esimerkiksi Goodwoodissa #26R:ssä. Keppi on siis kiinteä, jätetty siihen tarkotuksella. Kepin jäädessä paikalleen, autoon on vaihdettu läpät ratin taakse, josta suorahampaisen 6-lovisen sekventiaalivaihteiston vaihteet vaihdetaan.

ESIKUVAN PIENOISMALLI VAI PIENOISMALLI ESIKUVASTA

Projekti alkoi perinteisesti referenssimateriaalin keruulla. Referenssien haku tietystä kilpa-autoyksilöstä voi usein olla hyvinkin haastavaa, tässä tapauksessa ehkä vielä hieman normaaliakin haastavampaa. Helsingissä käytettiin erilaista aerodynamiikkapakettia kuin kauden muissa kilpailuissa ja tallin molemmat autotkin poikkesivat hieman toisistaan. Kuvien ja videoiden kanssa täytyi välillä olla erittäin huolellinen jotta tutki oikeaa autoyksilöä. Siltikään virheiltä en aina välttynyt. Materiaaleiltaan lähtökohdaksi sovittiin Aoshiman rakennussarja longtailin testiversiosta sekä siihen Studio27:n hiilikuitusetti. Etseistä todettiin pystyttävän hyödyntämään ainoastaan tuulilasinpyyhkijä sekä jarrulevyjen pinnat ja kun kyseistä settiä ei aloitusvaiheessa ollut saatavilla, päätös jättää se ottamatta oli lopulta helppo. Helsingissä käytetty mainoskaavio koottiin kahden erillisen kilpailun mainoksista, muistaakseni Silverstonen ja Laguna Secan.

Rakennussarja itsessään oli erittäin hyvälaatuinen, osien sopivuus oli lähes aina kuin legoja olisi napsutellut yhteen, eikä purseita ollut juuri mainittavasti. Helsingin kilpailussa käytetty aerosarja piti tehdä scratchäämällä, tämä oli tosin tiedossa jo alusta asti. Suurimmaksi esteeksi pitkin projektia tuntui asettuvan oma perfektionismi ja vaatimustaso. Nämä yhdistettynä taitojen puutteellisuuteen, oli lopputuloksena lähes aina maalinpoisto ja uudelleentekeminen. Pahimpia ongelmaosia taidettiin tehdä seitsemään/kahdeksaan kertaan uudestaan, kun en vain ollut tyytyväinen lopputulokseen. Normaalistikin korkea vaatimustaso tuntui asettuvan vieläkin ylemmäs kun rakennetaan jollekulle muulle. Erilaisia yksityiskohtia piti tehdä itse, suurin osa näistä löytyy ohjaamon puolelta, jonka Aoshima oli jättänyt paikoin yllättävänkin karuksi. Toki se että suurinpiirtein kaikki peitettiin hiilikuidulla pelasti paljon. Tyytyväinen en lopputulokseen ole käytettyihin työtunteihin nähden vieläkään, mutta raja on pakko vetää vain johonkin tai muuten sitä hierotaan hautaan asti. Kaiken kaikkiaan kokemuksena mielenkiintoinen projekti, johon tuskin lähtisin tämän hetken tiedolla enää uudestaan, mutta onhan nyt ainakin valmis.

Historiaosuus tekstistä on lähes suoraa lainaa Sami Aaltosen kuvat.fi -sivuilta, josta löytyy muutenkin mallin esikuvasta lähikuvia nykyisessä kuosissaan:
samiaal.kuvat.fi…+F1+GTR/MCLAREN+F1+GTR+-+FINNISH/1997+MCLAREN+F1+GTR+LONGTAIL/CHASSIS+21R/

Videoita, kuvia ja lähteitä:
www.youtube.com/watch?v=MlwCIpvdya4
www.youtube.com/watch?v=RnYh4sStvA4
albumit.lasipalatsi.fi/search/result.html?restype=&photo_shootingtime=1997,%2023.05.&formtype=
www.youtube.com/watch?v=cC74l1g8qo8
www.youtube.com/watch?v=WnV45u9qcSk
results.motorsportstats.com/results/1997-helsinki

Kommentit

Perusteellista tekemistä huokuva pienoismalli ja sangen taidokkaasti konstruoitu. Etenkin ohjaamon detaljointi ansaitsee pitkät aplodit!