Pienoismallit.net

Jaguar Gr1/International

Nigerialainen kissapeto

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut kolmivärisessä Afrikka/viidakko kaaviossa olevan Nigerialaisen Jaguaarin rakentamista. Vihdoin ja viimein sain kaiveltua Aifixin 1/72 Jaguaarin varaston syövereistä joten tuumasta toimeen.

Vuoden -82 alkupuolella Nigeria tilasi kaikkiaan 18 Jaguaaria, joista viisi oli kaksipaikkaisia. Vuoden -85 puoliväliin mennessä koneet oli toimitettu. Toinen 18 koneen optio jäi käyttämättä. Varsin pian käyttöönottamisen jälkeen koneet varastoitiin taloudellisten syiden perusteella.

Malli on Airfixin uudelleen paketointi 60-70 lukujen taitteen originaalista. Ensimmäinen suurempi pohdinnan aihe oli siirtokuvat, jotka jouduin tekemään itse. Lopulta päädyin hakemaan kokardit ja finflashit netistä ja tulostamaan ne arviolta sopivan kokoisiksi. Värit ja muu mitoitus perustuu silmämääräiseen arvioon.

Rakentamisesta ei ole paljoa sanottavaa muuta kuin että sainpahan kasattua. Pari osaa tuli uhrattua carpet monsterin kitaan ja varaosia piti hieman improvisoida. Kokonaisuutena osien istuvuus ei ollut parhaasta päästä. Alkaa muottien ikä näkyä.

Maastokaavion värit: Molak 1187 Dark Stone, Revell 45 Hell-Olive ja 68 Dark Green, Yksityiskohtia muilla väreillä. Siirtokuvien kohdalle tuli kirkaslakka, Loppulakkaus kokonaan Revellin mattalakalla.

Niin, ne siirtokuvat. Tulostin mustesuihkulla pari sarjaa, decal fixia pintaan ja kuivumaan, Kansallisuustunnusten alle liimasin pohjan valkoisesta siirtokuvakalvosta. Sitten kirkkaalle kalvolle printatut vihreä osat. Ja sitten alkoi hauskuus. Värit alkoivat levitä, reunat käpristyä ja osa merkeistä repesi silpuksi. Onneksi oli ylimääräisiä. Eivätkä valkoisetkaan rinkulat tahtoneet ehjinä pysyä. Taisi halpamarketin meisti olla turhan raaka työkalu pikku ympyröille. Kuin pisteeksi iin päälle, niin osa teksteistä liukeni pois. Alkoi pikkuhiljaa korpeamaan koko homma. No, on ne tunnukset paikoillaan mutta vähän miten sattuu.

Tämä jäi lähinnä välityöksi. Pisteytyksen jätin kaikesta huolimattaa voimaan. Suurin odotuksin matkaan läksin mutta ryteikköön päädyin. Kaikki kokeilut eivät onnistu mutta kokemuksena opettavainen.

E-P

Kommentit

Mainio malli E-P! Harvemmin saitilla nähty. Maalirajat ja kuomu vähän röpelöiset, muuten soiva peli! Etkö E-P vieläkään suostu tekemään isomman skaalan koneita, taidoillasi niistä varmasti tulisi paljon näyttävämpiä! Itse olen jättänyt kokonaan 1/72-skaalan pois, ei onnistu nakkisormillani. Nyt tekeillä 1/32 Trumpeterin Hugo Brochin Mersu G-2.

YT
Kalle
Terve Kalle!
Olisi pitänyt valita toinen pensseli, niin olisi voinut tulla siistimpää jälkeä. Toisaalta, Revellin ja Molakin värien ohentaminen on melkoista taiteilua. Kapiinin maskit vuotivat tälläkin kertaa eikä vuotojen poistaminen oikein onnistunut. Kuten kuvauksessa totesin, niin osien toisiinsa sopivuus oli mitä oli.

Varastoon on kertynyt muutamia suuremman mittakaavan mallejakin, joten on niitäkin tulossa jossakin vaiheessa. Vuosien mittaan on 72 malleja vaan kertynyt. Pitää rakennella niitä myös valmiiksi.

E-P
Kalle Korkala kirjoitti:
Etkö E-P vieläkään suostu tekemään isomman skaalan koneita, taidoillasi niistä varmasti tulisi paljon näyttävämpiä! Itse olen jättänyt kokonaan 1/72-skaalan pois, ei onnistu nakkisormillani.
YT
Kalle
Meille monille tuo 1/72 on vaan "the one true scale". ;)

Hienoa, että E-P teki mallin juuri tässä skaalassa. Pienistä fiboista huolimatta. Ja plussaa, että on toteutettu Wanhasta Airfix-aihiosta. Mallailua pääsi harrastamaan, eikä vaan pelkästään Lego-palikoiden kasaamista.

yt.
MK
Tässä mallissa on hyvää "old school" -henkeä: mittakaavana 1/72, vanha rakennussarja ja omatoimisuutta siirtokuvien suhteen. Iso plussa aihevalinnasta.
Kiitokset ymmärryksestä. Kun on pikkupoikana oppinut tähän pikkuskaalaan, niin sillä on sitten menty. Vaikka rakentelu muuttuu vuosi vuodelta haasteellisemmaksi niin sitä huolimatta tulen viihdyttämään kanssa mallareita vastaavilla tekeleillä jatkossakin. Satunnaisesti myös muissa skaaloissa.

E-P
Meille monille tuo 1/72 on vaan "the one true scale". ;)

Hienoa, että E-P teki mallin juuri tässä skaalassa. Pienistä fiboista huolimatta. Ja plussaa, että on toteutettu Wanhasta Airfix-aihiosta. Mallailua pääsi harrastamaan, eikä vaan pelkästään Lego-palikoiden kasaamista.

yt.
MK
[/quote]

Arvostan suuresti intoanne tehdä näitä vaikeita pienen skaalan 1/72-malleja ja kyllähän sieltä hienoja tuloksia teiltä löytyy, nostan kaljusta päästäni hattua!
YT
Kalle
Tähdenlentojen hajonnasta ja keskiarvosta päätellen tämäkin malli jakaa mielipiteitä ihan mukavasti. Olen pyrkinyt aika ajoin tuomaan esille jotakin valtavirrasta poikkeavaa. Ja tämä linja tulee myös jatkumaan.

On hyvä pitää mielessä, että ei mallailu ole mitään otsa rypyssä pakertamista. Hauskaa se on vaikka lopputulos syntyisi vastoinkäymisten ja hampaiden narskuttelun myötä. Ne ovat yleensä opettavaisimpia tapauksia.

E-P