Pienoismallit.net

MiG-29UB

Jugoslavian ilmavoimat

Nettitiedon (wikipedia) mukaan Jugoslavialla oli käytössään kaksi MiG-29UB konetta 90-luvun alkupuolella. Kaksipaikkaisten osallistumisesta sotatoimiin on niukasti tietoa. Yleensäkin MiG-29 toiminta oli vähäistä. Niitä käytettiin lähinnä rynnäkkökoneina:

Malli on markka aikaan ostettu Revellin MiG-29UB. Sattumoisin paketissa oli tunnukset myös Jugoslavialaiselle koneelle, En oikein luottanut Revellin maalausohjeeseen, joten kaivelin netistä muutaman kuvan jugoslavialaisesta MiG-29UB koneesta. Kovin montaa ei löytynyt. Ja osa niistäkin oli kuvia pienoismalleista joiden kaavio hieman arvelutti. Lopulta löytyi pieni ja tuhruinen kuva jossa värirajat kulkivat näkyviltä osiltaan likimain samalla tavalla kuin parhaassa valokuvassa koneyksilöstä no 301. Se sai kelvata.

Mallin mittoja tai muotoja en ole varsinaisesti vertaillut lähdeaineistoon mutta ohjaamon kuomun muodoissa on jotakin mikä ei vaikuta oikealta. Kyllä Revellin vanha tuote MiG-29UB on riittävästi esikuvansa näköinen.

Ohjaamon ja pyöräkuilujen väriksi valitsin Xtacrylixin FS35237. On riittävän lähellä ohjeen tarjoamaa Re57 väriä. Muuten värit on Akanin MiG-29 setistä. Värirajat perustuvat jo aiemmin mainittuihin pariin valokuvaan ja maalausohjeeseen. Kaksipaikkaisista Jugo MiGeistä on netissä yllättävän vähän kuvia. Suihkuputket on käsitelty Mign tuotteilla. Huomasin Akanin väreissä mielenkiintoisen ilmiön. Pari tippaa ohennetta niin lopputulos on kiiltävähkö pinta. Reilumpi ohentaminen vetää pinnan mataksi. Näin Akanin omalla ohenteella. Onko joku toinenkin törmännyt tähän ilmiöön.

Elektroniikkapanelit maalasiin, vaikka sarja tarjosi myös siirtokuvavaihtoehdon. Paneelien maskeeraaminen vei oman aikansa, joten siirtokuvien kanssa olisin ehkä selvinnyt vähemmällä työllä ja siistimmällä lopputuloksella.

Siirtokuvien paikat on pohjustettu Humbrolin vesiohenteisella kiiltävällä lakalla. Aivan kaikkia pieniä tihruja en liimannut. Korostuksia kokeilin tällä kerralla Tamiyan harmaalla linerilla. Aseistuksen jätin pois kun en mistään löytänyt valokuvaa aselastissa olevasta jugoslavialaisesta MiG-29UB koneesta.

Kaikenlaista pientä myös puuttui mallista. Nokkapyörään suojus/kehikko puuttui, Laskeutumisvaloja ei ollut. Kapiiinin kattoon kuuluva takapenkkiläisen periskooppi loisti poissaolollaan. Asevarustus käsitti kahdenlaisia ohjuksia jotka nekin olivat hieman epämääräisen muotoisia. Pariin antenniin jäi valurangan jäänteitä kun pikkuosat eivät pysyneet enää näpeissä puhdistusoperaation aikana.

E-P

Kommentit

Soiva peli, mielestäni yksi parhaimpia mallejasi!
YT
Kalle
Terve Kalle

Kiitos kannustavasta kommentista. Itsestä kyllä tuntuu siltä, että rakentelut on menossa vahvasti molli bluesin suuntaan. Mutta homma jatkuu niin kauan kun raapeveitsi ja pensseli jotenkin kädessä pysyvät. Vaikka teipillä.

E-P
Jotakin omituista noissa kuomun muodoissa kyllä vaikuttaisi olevan, mutta mallaria ei voi siitä syyttää, jos Revell ei ole saanut Artjom Ivanovitšin piirtämiä linjoja toistetuksi. Akanin värimaailma näyttää uskottavalta.
Juu, aika paljon pientä viriteltävää Revellin mallissa on. Toisaalta, tämä taitaa olla niitä ensimmäisiä malleja kyseisestä konetyypistä, joten siinä mielessä virheet on paremmin ymmärrettävissä. En ole selvittänyt milloin Revell julkaisi mallin mutta arvelen että se on julkaistu ennen Farnboroughin 1988 näyttelyä. Sieltä saikin jo kunnolla referenssejä.

E-P