Pienoismallit.net

US Army FARP

AH-64D Apache & OH-58D Kiowa

US Army Forward Area Refueling/Rearming Point eli tilapäistukikohta.
Hunter/Killer kaksikko AH-64D Apache ja OH-58D Kiowa valmistautuvat taistelutehtävään.

Boeing AH-64 Apache on tiedustelu- ja hyökkäystehtäviin suunniteltu taisteluhelikopteri. Apachen ensisijaiseen aseistukseen kuuluvat kypäräohjattu 30 millimetrin M230-konetykki sekä kuusitoista AGM-114 Hellfire -panssarintorjuntaohjusta tai vaihtoehtoisesti AIM-9 Sidewinder -, AIM-92 Stinger -ohjuksia tai Hydra 70 -raketteja.
AH-64D variantti sisältää AN/APG-78 Longbow millimetri alueella toimivan tulenjohtotutkan joka on sijoitettu roottorin yläpuolella olevaan koteloon. Tämä mahdollistaa kohteiden lukitsemisen helikopterin leijuessa esimerkiksi mäen tai puuston takana piilossa, jolloin ainoastaan tutkakupu on näkyvissä. AN/APG-78 tutka pystyy seuraamaan yhtäaikaisesti 128 maalia ja lukittumaan yhtäaikaisesti kuuteentoista. Radiomodeemin avulla Apache voi jakaa maalitiedon maayksiköille tai muille Apacheille ja toimia tulenjohtajana näille.

Apachen taisteluparina toimii usein Bell OH-58D Kiowa tiedusteluhelikopteri, joka on varustettu roottorin yläpuolelle asennetulla tiedusteluyksiköllä (MMS). MMS on gyrostabiloitu ja sisältää televisio järjestelmän, lämpökameran ja laseretäisyysmittarin. Myös Kiowa pystyy havainnoimaan kohteita piilosta, jolloin ainoastaan MMS yksikkö on näkyvissä. Kopteri voidaan aseistaa AIM-9 Sidewinder -, AIM-92 Stinger -ohjuksilla, Hydra 70 -raketeilla tai 50-kaliiperin konekivääreillä.

Tämä kopterikaksikko on hieman vanhempaa valmistumiserää, mallit tuli tehtyä jo vuonna 2015. Inspiraation lähteenä toimi Firebirds leffa, jossa nämä kopterit nähdään tositoimissa yhdessä Nicholas Cagen ja Tommy Lee Jonesin ohella :). Apache on Hasegawan valmistetta ja erittäin laadukas sarja. Joskus muinoin tuli rakennettua Apache 1/48 skaalassa, mutta jälki ei ollut kehuttavaa, siispä oli aika tehdä sama uusiksi paremmin.
Kaveriksi Apachelle tuli Italerin Kiowa, joka sekin oli mukava rakennettava. Kun näistä nyt dioraamoja tykkään tehdä, niin mukaan Hasegawan U.S. Ground Crew Set A, jossa huolto henkilöstö sekä apukäynnistin vaunu.
Lisukkeeksi vielä Tamiyan Humvee Cargo type niin keitos oli valmis. Pohja valmistui vanerista, hiomapaperista, pakkelista, puusta ja hiekasta.

Mallit on maalailtu Tamiyan, Humbrolin ja Revelin maaleilla

Kommentit

AJ 19.3.2019 20:35 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Jännä juttu ettei ole tullut vielä kommentteja, sillä jokainen dio on kuitenkin ison työn takana. Tykkään dion ideasta ja toteutuksesta. Erinomainen taustoitus dioon kaikin puolin; mistä idis on saatu, kaluston kuvaus, rakentamisen kuvaus jne… Dion toteutus on onnistunut, se kertoo hyvin tarinansa ja myös kuvaa sen hyvin. Ainahan toki jotain pikku nillittämistä malleista löytyy, mutta kaikki näyttäisi olevan asiallisesti kunnossa.

En muista nähneen saitilla aikaisemmin amerikkalaisten "Hunter - Killer" hekoteamin pienoismalleja teaminä. En myöskään muista nähneeni koskaan Firebirds-leffaa, mutta olen aikoinaan nähnyt amerikkalaisten ystävieni videoituja lyhytfilmipätkiä Irak:sta, jossa ko. hekot ovat olleet tositoimissa; sen verran voinen todeta, että nuo hekot Kiowa ja Apache ovat todellakin tappava yhdistelmä. Joka tapauksessa poikkeuksellinen ja omintakeinen dio aihealueesta, jota ei saitilla juurikaan näy; hyvää työtä ja onnistunut toteutus. Parhain terveisin, AJ