Pienoismallit.net

Tornado GR.1

Gulf War

Panavia Tornado, Italeri 1/72 . Panavia Tornado tai MRCA (Multi-Role Combat Aircraft,: monitoiminen taistelulentokone) Tornado on yksi maailman monipuolisimmista ja kyvykkäimmistä.hävittäjistä-/rynnäkkökoneista, jota luonnehtii suuri asekuorma, pitkä toimintamatka ja suuri selviytymiskyky. Tornado on Panavian suunnittelema ja rakentama, kehitystöitten alullepano tapahtui vuonna 1967. Panavia on kolmen valtion muodostama yhteenliittymä ja sen muodostavat British Aerospace (aikaisempi British Aircraft Corporation), Messerschmitt-Bölkow-Blohm (Länsi-Saksa) ja Alenia Aeronautica (Italia). Tornadon ensilento tapahtui 14. elokuuta 1974. Britannian kuninkaallisten ilmavoimien, Italian ilmavoimien (AMI) ja Saudi Arabian kuninkaallisten ilmavoimien Tornadot osallistuivat Persianlahden sotaan Irakia vastaan. Seitsemän Tornadoa ammuttiin alas. 992 Tornadoa rakennettiin rakentajavaltioille ja Saudi-Arabialle vuosina 1979–1999. Italian Aeronautica Militare (AMI) sai sata hävittäjää, Britannian kuninkaalliset ilmavoimat 229 IDS-tyypin ja 155 ADV-tyypin lentokonetta, ja Länsi-Saksan ilmavoimat 212 sekä laivaston ilmavoimat 112 konetta. Osaan RAF:n koneista tehtiin päivitysmuutoksia ECR-tyypiksi, ja neljätoista uutta koneyksilöä rakennettiin tähän käyttötarkoitukseen Saudi-Arabian Kuninkaalliset ilmavoimat saivat arviolta hieman yli sata Tornado-monitoimihävittäjää. Neljätoista saksalaista Tornado ECR:ää otti osaa Naton suorittamaan serbialaisten pommitukseen Kosovon sodan aikana 1999. He käyttivät serbialaisia ilmatorjuntaohjuksia vastaan tutkaan hakeutuvia ohjuksia tässä Saksan ilmavoimien ensimmäisessä sotatoimessa sitten toisen maailmansodan. Tyyppi: Jokasään hävittäjä-/rynnäkkökone. Valmistaja :Panavia. Miehistö: 2, Ensilento: 14. elokuuta 1974
Käyttöönottovuosi: 1979, Mitat: Pituus 16,72 m. Kärkiväli: 13,91 m (25° sii, ikulma), 8,60 m (67° siipikulma) m. Korkeus: 5,95 m, Siipipinta-ala: 26,6 m², Nopeus: 2 417,6 km/h, Tyhjäpaino: 14 091 kg, Voimanlähde: Koneisto: 2 x Turbo-Union RB199-34R Mk 103 Aseistus: • 1x 27 mm Mauser BK-27 konetykki (180 ammusta), pommit maks. yht. 9000 kg, • Ilmasta-ilmaan-ohjukset: 2-4x AIM-9 Sidewinder, AIM-132 ASRAAM, IRIS-T, Alenia Aspide (AMI), 4x BAe Skyflash, Ilmasta-maahan-ohjukset: useita, kuten AS.34 Kormoran.
Mallista: Italerin mukava rakennettava, vaikkakin siipien "nivelten" teko oli aika vaikeaa ennen siipien ydistämista. Maalattu Tamiyan TS-46, ja Vallejo:n maaleilla.

Kommentit

Itseäni on aina häirinnyt kääntyviksi suunnitelluissa siivissä se, että siipiripustimia ei pysty kääntämään ellei niihin itse sävellä jotain. Tämän vuoksi rakennelma ei näytä järkevältä kun tasan siinä yhdessä asennossa mihin ripustimet sitten ikinä liimaakaan. Italerin Tornadossa on joitain ihmeellisyyksiä kuten ilmanottojen "luiskamaisuus". Tankkauspuomi vaikuttaisi myös sojottavan alaviistoon. Muilta osin siisti malli ZA 447:stä, Tornadolle ominaiset reverssien nokijäljet olet tehnyt hyvin. Ehkä maalipintaan kaipaisin hieman eloa. Tuliko sarjassa ulkoista kuormaa muuta kun nuo lisätankit?
Terve ! Siipiripustimet olisi pitänyt sulattamalla niitata ennen kuin siipiä liimasi yhteen, jäipä epähuomiossa tekemättä. Tankkauspuomi "roikkuu" vähän, ilmeisesti liimatessa luisui alaspäin. Maalipinnassa on kyllä sävyeroja, ja sarjan mukana tuli erillaisia raketteja suht' paljon.
Moi Tuomo,
Aika paljon Antin kirjoituksen kannalla ja hyvä, että löysit tuon sulatus/niittaus virheen.
Säistystä olisin kaivannut minäkin reippaammin. Ja vaikka litkutusta noihin liikkuviin osiin, kuten peräsimen sivuvakautin vai mikä se onkaan oikealta nimeltään. Myös koneen alapuolelle jotain.
Mutta ehdoton plussa on sinun tarkkuus ohjaamon teossa. Vaikka tuohon skaalaan sitä ei ole heleppo maalata, niin näistä kuvista se ja kuomun maalaus näyttäisi mainiolta.

Tuomosta alkaa tulla sekamallari ja hyvä se. Oikein teit kun ensin keskityit isäsi lentämiin koneisiin. JEP.
Kiitos Timppa !