Pienoismallit.net

Nasiriyah Roadblock

US Marine Corps in Action

Maaliskuu 2003 Irakissa, Nasiriyahin kaupungissa. Yhdysvaltain merijalkaväen 1st Marine Expeditionary Force on vallannut kaupungin Irakin armeijalta ja hyökkäys jatkuu kohti Baghdadia.
2.merijalkaväkirykmentin toisen pataljoonan osasto Bravo on saanut tehtäväkseen perustaa tiesulku paikallisen Oasis ruokamarketin edustalle taistelun jo enimmäkseen tauottua.

Osaston AAV-7A1 "Amtrak" amfibiovaunu on parkissa marketin edessä vihollistoiminnan varalta ja vaunun johtaja, vääpeli Nichols on juuri raportoimassa 10 minuuttia sitten käydystä tulitaistelusta, jossa paikallinen sissipartio yritti tuhota vaunun, tullakseen kuitenkin ajettuksi karkuun yhden RPG taistelijan saatua surmansa.

Osaston tarkka-ampuja korpraali Steiner on kipaissut jo aiemmin marketin katolle ja päivystää siellä vastustajan yksiköiden tai tarkka-ampujien varalta.

10-vuotias Ali on tulossa isoäitinsä kanssa torilta ja he joutuvat kulkemaan tiesulun läpi päästäkseen kotikortteliinsa. Osasto Bravon komentaja luutnantti Bourne on tulijoita vastassa kersantti Smithin ja sotamies Brownin kanssa. Huolimatta äsken käydystä taistelusta on partion ohjeistus kuitenkin suhtautua siviileihin ystävällisesti, kovisteleminen on huonoa PR:ää. Ali on jo tottunut näkemään merijalkaväen sotilaita kadulla ja tarjoaa luutnantille tuoretta appelsiinia, josko vaikka pääsisi tiesulusta helpommin läpi pienen "lahjuksen" avulla.

No niin, edellä mainittu on toki täysin mielikuvituksen tuotetta, mutta täysin mahdollinen tilanne Irakissa OIF operaation aikana.

Ise dioraaman rakentaminen lähti käyntiin jo pari vuotta sitten Hobbyboss:n AAV-7A1 RS/RAM EAAK vaunun hankittuani. Kyseinen vaunu on siis viimeisintä mallisarjaa AAV-7 vaunusta, johon on päivitetty Bradley vaunun voimansiirto ja lisätty EAAK (Enhanced Applique Armor) panssarointi. Hobbybossin vaunu on sikäli hyvä sarja, että se sisältää täyden sisustuksen, vaikka eipä sitä juuri näe muuta kuin takaluukun kautta.

Vaunun kaveriksi tuli aluksi Verlindenin miehistösetti, jossa on kolme ukonpuolikasta.
Myöhemmin kypsyi ajatus tehdä tästä ihan kokonainen dioraama ja siihen löytyi alustaksi sopivasti Phoenixin valmistamat Iraq street setit, joista toisessa on talo ja toisessa palmut ja tiesulut. Ne jopa sopivat kohtuu vaivalla normaaliin kehyksen sisään (joka on todettu olevan maksimikokoinen omaan vitriiniin).

Vaunuun tuli vähän lisää eloa Tamiyan lisäroipe laatikosta, jossa on erilaista reppua, pressuja ja muuta kuormaksi kelpaavaa. Etualan muut figut ovat Masterboxin US Checkpoint in Iraq setistä ja Verlindenin Arab Street Old Women with Boy setistä. Myöhemmin lisäsin vielä yhden vastustajan taistelijan Verlindenin Insurgent Casualties in Iraq War paketoinnista.
Rakennuksen seinällä olevat julisteet ja kyltit on tulosteltu itse ja rakennettu sopivat kehykset ympärille styreenin paloista.

Tässä on oikeastaan kerättynä omaan top 10 suosikit listaan kuuluvat mallivalmistajat (Hobbyboss, Verlinden ja Masterbox), näiden valikoimista on usein löytynyt omaan tarpeeseen sopivat sarjat ja laatukin on hyvää. Etenkin AAV-7 oli hyvä tuttavuus ja tulen varmasti tekemään vielä jonkun toisen variantin tästä sarjasta.

Kommentit

Uskottava dioraama niin asetelun kuin taustatarinankin osalta. Perusasiat on hallussa, rakentavan kritiikin osalta figujen maalauksessa, erityisesti kasvoissa olisi eniten treenattavaa. Se on toki ihan oma taiteenlajinsa, mutta myös suuri vaikutin siihen miten laadukas kokonaisfiilis tällaisesta dioraamasta jää.
Mika Wiik 15.2.2019 20:42 Vastaa lainauksella
Kiitos rakentavasta palautteesta! Tuo onkin juuri se alue, jota pitäisi harjoitella enemmän. On kyllä ihan oma taiteenlajinsa. Toinen ongelmakohta on saada otettua riittävän hyvät fotot kun näitä tänne latailee, etenkin tähän vuodenaikaan ei aina tahdo ehtiä kameran kanssa heilumaan valoisalla ja keinovalon kanssa ei meinaa tulla oikein mitään. Oma lajinsa tuokin.
AJ 19.3.2019 22:45 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Jouni edellä sanoikin jo kaiken oleellisen. Joka tapauksessa hyvä idis ja stoori, jonka tarinan toteutus kyllä kertoo. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Parhain terveisin, AJ