Luulin ensin, että kyseessä on 1/48 malli. Erittäin hienoa työjälkeä tässä mittakaavassa ja kokonaisuus on todella onnistunut! Pyörien pinnat, ohjaamosta ulkona roikkuva istuinvyö sekä ohjausvaijerit tuovat hienon lisän. Koneyksilön valinnasta myös plussaa.
Törmäsin ensimmäistä kertaa näihin Arma Hobbyn sarjoihin viimeksi Kuivalaisella käydessäni, mutta en silloin vielä malttanut ostaa. Seuraavalla kerralla täytyy vakavasti harkita ostoslistalle laittamista.
Fokker E.V
Ltn. Stefan Stec, 7. Eskadra Lotnicza
Fokker E.V:tä voisi pitää kolmitaso-Fokkerista tehtynä jatkokehitelmänä, jossa siipiratkaisu korvattiin vaneripäällysteisellä parasol-siivellä. Vaikka E.V-malliin tarkoitetut suurempitehoiset moottorit (Oberürsel Ur.III ja Goebel Goe.III) eivät olleet vielä valmiit operatiiviseen käyttöön, niin koneen kolmitasoa selvästi pienempi ilmanvastus helpotti jo vanhentuneen Oberürsel Ur.II -moottorin kuormaa.Ensimmäiset E.V-koneet toimitettiin laivueille heinäkuussa 1918, mutta alkusarjan koneissa ilmeni ongelmia siiven kestävyyden kanssa. Ongelmat johtuivat toisaalta siipien valmistamisessa käytetyn alihankkijan valmistusvirheista ja toisaalta siipien sisään kondensoituneen kosteuden aiheuttamasta rakenteiden pettämisestä. Kun nämä ongelmat saatiin korjattua, niin koneita toimitettiin taas laivueille lokakuussa 1918 - samalla Saksan Ilmavoimat muutti lentokonetyyppien nimeämiskäytäntöään, jonka seurauksena luovuttiin E- eli "Eindecker"-merkintäluokasta ja E.V:stä tuli D.VIII.
Malli kuvaa Puolan Ilmavoimien luutnantti Stefan Stecin lentämää konetta (sarjanumero 187/18) huhti-kesäkuussa 1919. Kone kuului 7. Lentolaivueeseen toimien Lwów-Lewandówkan tukikohdasta Puolan-Ukrainan -sodassa.
Suuressa Sodassa Stec palveli Itävalta-Unkarin ilmavoimissa ensin tähystäjänä ja helmikuusta 1918 hävittäjälentäjänä saavuttaen kolme ilmavoittoa. Sodan päätyttyä hän liittyi Puolan ilmavoimiin. Puolan-Ukrainan -sodassa puolalaiset Lwówin kaupungin puolustajat saivat maalis/huhtikuussa 1919 käyttöönsä kaksi Fokker E.V -konetta, joita lensivät Stec ja kapteeni Stefan Bastyr. Stec lisäsi Ukrainaa vastaan käydyssä sodassa ilmavoittotiliään pudottamalla ukrainalaisen Nieport 11:n ja tähystyspallon.
Puolan ilmavoimien puna-valkotunnus pohjautuu Stecin henkilökohtaisena tunnuksena käyttämään puna/valkoruudukkoon.
Mallisarjan valmistaja on uusi puolalaistuttavuus, Arma Hobby ja käyttämäni paketointi oli ko. sarjan "Expert set" -versio. Sarja oli laadultaan oikein mukava ja siitä löytämäni puutteet ovat lähinnä hiusten halkomista. Sarjan muoviosat ovat toisaalta hienon detaljikkaat ja toisaalta tyypillistä matalapainevalua: hiukan purskeita, muotinpuoliskoissa hienoista kohdistusvirhettä, osien valukanavat paikoitellen tosi järeät ja esim. runkopuolikkaissa ei kohdistinnastoja. "Expert setissä" oleva etsisetti oli sinänsä hieno, mutta osittain liiankin ohutta tavaraa (mm. konekiväärien jäähdytysvaipat). Sarjan ohjeet olisivat voineet olla tarkemmat, ne eivät esim. ottaneet kantaa siihen kuinka muoviosia tulisi muokata, mikäli halusi käyttää yksityiskohtien mallaukseen setin etsiosia.
Sarja oli mittakaavan huomioon ottaen sen verran detaljikas, että sen saattoi rakentaa liki suoraan laatikosta - vain laskutelineen tukijänteet ja ohjausvaijerit rungosta siipeen piti lisätä.
Setissä olleet kaksi siirtokuva-arkkia olivat Cartografin painamat ja erittäin hienot, toisella arkilla lozenge- ja puupintadekaalit ja toisella konekohtaiset tunnukset (mm. siipeen ja siivekkeisiin tulevista minimaalisen pienistä dekaaleista on tehtaan valmistenumero luettavissa). Dekaaliarkilla on tunnukset neljälle koneelle - kaksi hieman toisistaan poikkeavaa versiota tästä Stecin koneesta ja kaksi eri saksalaiskonetta.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.