Pienoismallit.net

Suhoi Su-17UM3

Neuvostoajan rynnäkkökone

Tämän piti valmistua jo viimevuoden lopulla mutta aikataulu venähti. Kyseessä on Italerin näkemys kaksipaikkaisesta Suhoista. Kuulin, että alkuperäiset muovit olisivat KP tuotantoa. Vaikka laatikon kannessa lukee Su-22 niin punatähtiset koneyksilöt olivat käytännössä Su-17 versioita. Su-22 merkintä oli Su-17n vientiversio. Eroavaisuudet olivat lähinnä elektroniikka puolella ja omakone-tunnistejärjestelmässä (IFF).

Ohjaamon väriksi valikoitui Molakin 1128. Heittoistuimet korvasin Neomegan resiini istuimilla kun sellaiset on joskus tullut hankittua. Istuinten perusväri on musta (Hu85) ja yksityiskohtia on arvottu muutaman epäselvän valokuvan pohjalta. Ja pitihän istuinten ympäristöä vähän veistellä. Ei ne penkit ihan heittämällä paikoilleen menneet.

Painon lisäämisessä törmäsin tuttuun ongelmaan. Ohje kehotti lisäämään 20g painoa nokkakartioon. Kultavettä ovat varmaan käyttäneet mutta pyöreitä pikku kuulia sinne ei todellakaan ohjeen mukaista määrää mahtunut. Loput piti sirotella ympäri ohjaamoammetta.

Rakentaminen sujui hissukseen ilman suurempia ongelmia, Mitä nyt telinekuilun luukkujen paikkoja piti tuumailla. Kuten myös rungon kylkiin liimattavien ilmanottoaukkojen ja soihtukasettien. Siipien tyvessä olevat muoviset tykinputket on korvattu muovitangon pätkillä. Rakettikasetit eivät halunneet liimautua paikoilleen sitten millään.

Päävärit , hiekanruskea, tummanruskea ja tummanvihreä, ovat Akanin Suhoi 22-setistä (tehdas uusi väri) ja yksityiskohtiin käytin sekä Humbrolin että Revellin värejä. Itse värikaavio on valokuvien pohjalta tehty valistunut arvaus. On mielenkiintoinen yritys tulkita värirajoja pienestä mustavalkoisesta kuvasta. Myös pohja on Akanin siniharmaalla maalattu. Alapuoli moottorin kohdalta on mielenkiintoinen maalauskohde. Olen nähnyt valokuvia, joissa kyseinen kohta on paljasta metallia tai sitten ei. Su-17 UM tyypin kohdalla ei asiasta täyttä selvyyttä saanut joten päädyin ratkaisuun, missä paljasta metallia ei näy. Paneelirajoja on korostettu Akn töhryllä.

Kääntyvän siiven metalliosan maskeerasin arviolta valokuvien avulla. Ei sattunut rajat ihan kohdalleen. Täytyy pitää siivet levällään.Suihkuputken metallivärien kanssa luotin juoksevaan väriin ja uran aiheuttamaan kapillaari ilmiöön. Turha toivo tälläkin kerralla. Se kapillaari vaan ei suostu toimiman odotetulla tavalla-

Siirtokuva vaihtoehdot on kahdelle koneyksilölle: Neuvostoliittolainen Su-17UM3 ja tsekkien SU-22UM3 joista valitsin ensimmäisen. Dekaaleja oli arkilla niukanlaisesti.

Aluksi ajattelin jättää pisteytyksen pois mutta päädyin katsomaan miten mielipiteet jakautuvat ja mitä tähdet kertovat.

E-P

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!