Pienoismallit.net

F4U-5N Corsair

Korean konfliktin Corsair

Tähän ryhmärakenteluun etsin mallia, jossa olisi yksinkertainen maalaus joten päädyin tähän eli Italerin tuotos aiheesta F4U-5/N Corsair. Samalla yritän opetella yksivärisen pinnan vanhentamista.

F4U-5N oli tutkalla varustettu yö toimintaan tarkoitettu Corsair-versio. Tutkakupu oli sijoitettu oikeanpuoleisen siiven johtoreunaan. Referensseistä selvisi, että rakentelun kohde kuului Korean sodan ässälle luutnantti Guy ”Lucky Pierre” Bordeon. Konfliktin kahden viimeisen kuukauden aikana hän sai viisi ilmavoittoa yö hävittäjä tehtävissä. Taisi olla ainut Koreassa ässästatuksen saanut, joka ei lentänyt F-86 Sabrella. Normaalisti VC-3 toimi USS Princetonilta mutta Bordeon kuului osastoon, joka toimi maatukikohdasta kahden koneen voimalla.

Rakenteluprosessi sujui ilman suurempaa dramatiikkaa. Normaalia sovittelua ja hiomista, Business as Usual. Kapiinin raamien maalaamisessa testasin Nordic Challenge tapahtumasta matkaan lähtenyttä silikonisivellin settiä. Vaatii vakaata kättä ja harjoittelua.

Lähes kaikki reiät olivat aavistuksen liian pieniä ja niitä piti suurentaa. Kittiä en saumoihin käyttänyt. Pikkuosien liimaaminen oli yllättävän työläs homma. Tuntui että kädet loppuvat kesken ja toisaalta sormet eivät mahtuneet asettamaan pienimpiä osia paikoilleen. Piti taiteilla pinseteillä kun osat olivat sen verran suuria, että eivät pysyneet tahmatikun nokassa.

Maalattu ympäriinsä Hu181 värillä. Paneelirajoja on korostettu Akn litkuilla. Alapuolella kokeilin vaaleampaa litkua. Pakokaasuvanoissa kokeilin saman firman Exhaust Washia ja pigmenttejä. Vaikuttavat lupaavilta mutta vaatii vielä lisäkokeiluja.

Siirtokuvien kanssa tuli ylläri. Kaksi ensimmäistä hajosi osittain käsittelyn aikana. Pinnoitin loput Decal Filmillä. Nyt kuvat kestivät käsittelyä mutta ylimääräinen kalvo jäi osittain näkymään mallin pintaan. Oli ensimmäinen kerta kun törmäsin haperoihin Italerin tekemiin siirtokuviin.

Tarkoitus oli myös kokeilla taiteilija väreillä täplittämistä ja täplien sotkemista kostealla siveltimellä. Näin pitäisi syntyä eläväisempi pinta yksiväriseen kohteeseen. Aika ei kuitenkaan riittänyt joten kokeilu siirtyi tulevaisuuteen.

Valokuvat on otettu salamaa käyttäen.

No Corsairista tuli tuollainen kuin tuli. Ja seuraavaksi Jugo MiGin kimppuun.

E-P

Kommentit

Onko tietoa miten nämä koneet pärjäsivät, kun vastapuolella oli Migejä sun muita? Oliko wwII -potkurikone jo "itsemurhavehje"?
Pahan pistit. Wings of Famen listan mukaan Bordelon pudotti neljä Yak(-18) konetta ja yhden Lavochkinen. Kaikki voitot ovat käsitykseni mukaan yöllä tapahtuneita, Ilmeisesti Mig-15 lensi vain päiväaikaan. Pitää tutustua itsekin asiaan tarkemmin.

E-P
Kaikkitietävän wikipedian (https://en.wikipedia.org/wiki/Vought_F4U_Corsair) mukaan olivat altavastaajia. Kapteeni Jesse G. Folmar, yksi alasammuttu Mig, juuri ennen omaa tuhoa!
Niinhän tosiaan kävi, että lännen kalusto "vanheni" yhdessä yössä kun MiG-15 ilmaantui Korean taivaalle. Vasta F-86 tarjosi tasavertaisen vastuksen.

MiGit toimivat myös yö aikaan mutta eivät olleet ilmeisesti niin ylivoimaisia kuin päivällä. Maa-asemat ohjasivat Migit kohteisiin.

E-P