Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 K-4

Feldwebel Strebel II./JG 3 maaliskuu 1945

Osallistumiseni Vuodenvaihteen malli II ryhmärakenteluun. Hasegawan sarjassa oli huomattavasti vähemmän rakennettavaa,kuin Eduardin uudemmissa sarjoissa. Ohjaamo oli huomattavasti heikommin detaljoitu ja niittaukset puuttuivat rungosta ja siivistä. Hasegawan mallin kokoaminen oli kuitenkin mukavan helppoa ja kittiä kului ainoastaan muutamaan siiven saumaan. Ohjaamoon lisäsin istuinvyöt ja laskutelineiden varsiin jarruputket. Muuten malli on rakennettu suoraan laatikosta. Maalausohje antaa kaksi vaihtoehtoa II./JG 3:n koneille maaliskuulle 1945. Näistä valitsin RLM 75/83/76 kaaviossa olevan vääpeli Strebelin koneen. Herrasta en netistä tietoa löytänyt,mutta eräässä hyllystä löytyvässä kirjassa oli yksi kuva. Siinä Strebel poseeraa koneensa vieressä vasta myönnetty 2.luokan rautaristi nahkaisen lentotakin rinnassa.

Maalasin mallin Mr. Hobbyn akryyleillä. Kiiltävänä lakkana jälleen Gauzy Shine Enhancer. Dekaalit aiheuttivat tällä kertaa hieman ongelmia. Arkki oli hieman kellastunut ja koska aurinko ei tähän aikaan vuodesta juuri paista,hankin uv-valon. Pari päivää valohoitoa poistikin kellastumisen. Siirtokuvia mallin pintaan laittaessa ne eivät toimineet pehmentimen kanssa aikaisemmista malleista totutulla tavalla. Johtuiko sitten totutusta poikkeavasta valmistajasta,valohoidosta tai jostain muusta syystä. Paikoilleen nuo kuitenkin sain,joskaan en yhtä helposti,kuin Cartografin tutut ja turvalliset dekaalit. Dekaalit suojasin toisella kerroksella em. kiiltävää lakkaa. Lakan kuivuttua käsittelin mallin urat tummanharmaalla öljyvärilitkulla. Litkun kuivuttua saunassa käynnin ajan pyyhin ylimääräisen pois hajuttomassa tärpätissä kostutetuilla pumpulipuikoilla. Mattalakkana taas kerran Lucky Matt Varnish. Lopuksi muutamien yksityiskohtien maalausta siveltimellä,hieman pölyä renkaisiin Tamiyan "meikkipaletista",pakokaasuvanojen ruiskutus ja antennilangan liimaus.

Mukavaa oli taas tämän ryhmärakentelun parissa. Valmista Hasegawan mallista olisi saanut nopeamminkin. Välipäivien ja tämän viikon 21-07 työvuoro vei paljon tehokasta mallailuaikaa. Samoin jouluun ja uuteen vuoteen kuuluva ylensyönti ja juonti. Vitriiniin valmistui kuitenkin normaalia nopeammin omasta mielestäni räyhäkkäimmän näköinen Mersun alatyyppi. Tästä on hyvä jatkaa mallailuvuotta 2019.

Kommentit

Jermakki 6.1.2019 14:30 Vastaa lainauksella
Varsin moitteeton lentolaite. Dekaalihaasteet eivät erotu lopputuloksessa. Kiitokset vielä ryhmiksen masinoinnista.
Matti M 6.1.2019 22:58 Vastaa lainauksella
Hieno Mersu, mukavan hillitty vanhennus, koneen käyttöikä ei tuskin ollut kovin pitkä, dekaaliongelmat ei näy valmiissa mallissa, kiitos muuten tuosta valohoitovinkistä, pari arkkia on kellastunut joten täytyy kokeilla tuota niksiä.
Hieno ja hyvin koottu sekä maalattu K-4! Mainio tuo dekaalikellastumisvinkki, täytyypi kokeilla.
YT
Kalle
Kiitoksia kommenteista Jermakki,Matti ja Kalle. Auringon valo on hyvä ja halpa keino kellastuneiden dekaaliarkkien elvytykseen. Sitä ei vain nyt ollut saatavilla,siksi uv-valo.
Minkälaisen UV-lampun hankit? Itsekin tuossa aikoinaan yritin talvella olemattoman auringon valossa valkaista Hasen Mersun siirtokuvia, huonolla tuloksella. Ja kun noi kaapit on noita wanhoja malleja pullollaan…
Meni itseasiassa niin epätoivoiseksi,että ostin parinkympin uv-taskulampun. Normaali lamppuihin sopivia polttimoita en mistään löytänyt. Hoitui homma tuollakin,kun laittoi taskulampun roikkumaan muutaman kymmenen sentin päähän dekaaliarkista. Aion katsella omat vanhemmat mallini jossain vaiheessa läpi ja teipata siirtokuva-arkit kesällä ikkunaan,mikäli kellastuneita löytyy. Aikoinaan Kometin arkille riitti päivä kesäistä auringonpaistetta…
Varsin onnistuneen oloinen Valtakunnan lopunaikojen K-Mersu. Yleisesti ottaen hyvin toisiinsa sopivat värit ja vanhennus.

Tarjosiko rakennusohje pyöräkuiluihin RLM02 väriä? Tuohon ajankohtaan saattoivat olla maalaamattomia. Tai ohuelti suojalakattuja. Myöskään RLM76 väri ei ollut enää tasalaatuista. Osia valmistettiin siellä sun täällä joten lopputulos saattoi olla hyvinkin kirjava. Meni vähän pilkun viilaamiseksi. Komia Mersu kuitenkin.

E-P
Kiitoksia kommentista E-P. Meinasin ensin jättää pyöräkuilut ja telineet metallipinnalle,mutta päätin sitten noudattaa rakennusohjeita. Pääsipähän maalaamisessakin hieman nopeammin maaliin,kun ei tarvinnut ruiskutella mustaa metallimaalin alle.
Muita täällä komppailen ja totean että hyvin toteutettu K-mersu. Näissä loppusodan mersuissa on myös aika kiinnostavia camoja verrattuna aiempiin yksilöihin. Hyvin on kaikki tässä mallissa tasapainossa!
Kiitos kommentista Janne.