Pienoismallit.net

HMS Druid 1776

Peräsin ja peräpeilin viimeiset runkokaaret

Viime päivityksestä on kulunut jo tovi, mutta se ei tarkoita, että projekti olisi pysähtynyt.

Peräsimen rakentelin tässä vaiheessa kun runkoa pystyy vielä kääntelemään kivuttomasti.

Peräsimen saranat tein 0,2mm messinkilevystä. Se on ja tuntui hieman liian ohuelta, mutta omassa varastossa ei nyt muuta ollut. Peräsimen puoleiseen saranaan juotin 1,5mm messinkipuikosta tapin. Aihioihin porasin reiät messinkinauloille.
Tarkoitus oli saada musta ja metallinen kiilto näihin saranoihin käyttämällä messingille tarkoitettua tummennusainetta.

Aihiot pesin huolellisesti asetonilla, jotta kaikki mahdolliset rasvat olisivat poissa. Sitten heitin aihiot aineeseen ja tummentuminen alkoi heti. Mutta ongelmaksi tuli, että tummennus pinnassa oli lähinnä nokea ja irtosi heti kun siihen tarttui. Juotteessa oli hieman hopeaa ja sen tummentumista epäilin aluksi, mutta siihen tummennus tarttui parhaiten.

Seurauksena iso sotku kun aloin niitä sitten putsailemaan. Kun saranat oli asennettu, niin runkoon kuin peräsimeen, oli pakko ottaa humbrolia käyttöön ja maalata ne.

Onko metallin taitajilla käsitystä mitä tein väärin kun lopputulos oli kuten yllä kerroin?

Saranoiden asennukseen käytin ensin pikaliimaa saadakseni ne paikalleen. Sitten porasin 0,7 reiät saranoiden reikien läpi ja pätkityt 0,6 messinkinaulat pikaliimalla reikiinsä. Jokusen kymmentä naulaa sai pätkiä.

Peräsimen ohjausvipu on kylmäasennettu kuvassa. Poratalttakonetta kun ei tähän mittakaavaan ole, niin ohjausvipu on peräsimen läpi suoritettu 1,5mm messinkitangolla.

Käsittelin jo rungon näkyviin jäävät kaaren osat öljyllä. Siksi jo tässä vaiheessa, kun ennen kansipalkkien asennusta pystyin maskaamaan rungon sisäpuolelta. Öljyn ei tarvitse levitä rungon sisäpuolelle kun siellä riittää liimattavaa vielä.

Peräpeilin viimeiset kaaret nyt myös liimattu ja muodossaan. Viimeisten kaarien kulmat vielä hiomatta. Peräpeilin laudoituksen työjärjestys vielä mietintämyssyssä.

Ala- ja tykkikannen palkit työn alla. Siitä seuraavassa osiossa.

Kommentit

Ei voi muuta kuin todeta että upeaa työtä!
RaimoK 9.3.2019 09:22 Vastaa lainauksella
[quote="Matti Piilola"]
Ei voi muuta kuin todeta että upeaa työtä!
[/quorte]
Kiitos Matti!