Pienoismallit.net

Kawasaki Ki-61

Lentueenkomentaja T. Kobayashin kone

Vuodenvaihteen ryhmiksen pikkukone valmistui noin neljässä päivässä. Itse malli oli sangen harvaosainen ja kokoaminen oli hetkessä valmis. Valupurseita ja hienoisia epämuodostumia piisasi tosin ihan kylliksi. Tämä lienee vanhaa tuotantoa. Kyseessä on sodan viimeisenä vuotena B-29 pommikoneita Sentailta käsin jahdannut 244:n laivueen komentajan T. Kobayashin kone.

Mitään ihmeempiä ongelmia ei ollut, mitä nyt Vallejon akryylihopea tuntui hylkivän aika voimakkaasti ensimmäisellä maalauskerralla. Tuo töpötyskuvio onnistui suht hyvin mielestäni. Käytin sen tekemiseen pientä palaa superlonpatjamatreiaalista. Se vaan pinsetteihin ja muutaman koetöpötyksen jälkeen itse mallin kimppuun. Nuo pitkät raidat siirtokuvilla huolettivat aluksi, mutta sain ne hyvin onnistumaan. Siirtokuvien kiinnipysymisen kanssa oli vähän niin ja näin, joten vedin välittömästi päälle kevyesti sävytetyn kiiltävän lakan.

Koska sävytys oli kevyt, ei siivekkeiden urat tulleet riittävästi esiin, vaan tein niitä varten muutaman tipan voimakkaasti sävytettyä lakkaa. Lakkasin sillä vain nuo urat pienellä pensselillä, sillä samalla millä tein kuomun raamitkin. Koska kuomun raamit eivät olleet kunnollisia, oli tarkka maalaus vaikeaa. Viimeistelin maalauksen jälkeen raaputtamalla hammastikulla pois ylimääräisiä.

Jostain syystä tämä järjestelmä ei antanut laittaa enempää kuvia. Minulla on vain 300 kilotavua käytettävissä, ja nuo on jo 324 mutta kaikki kolme kuvaa saan kuitenkin julkaistua. Outoa, kun monet saa laitettua lukuisia kuvia mallikuvakansioihinsa. 🤔

Kommentit

Terve Jussi!
Aloittelijan tie on aina tuskainen, tiedän sen itse varsin hyvin kokemuksesta. Mallin maalausrajat tässäkin aika röpelöiset ja maalia ehkä syytä ohentaa (näyttää paksuhkolta). Ehkä helpompaa opiskelun kannalta olisi kokeilla isompaa skaalaa?

Älä Jussi pahastu, tämä rakentavana kritiikkinä. Kuvapankin koko saitilla kasvaa arvosanojen parantuessa, tämmöinen rajoitin siellä on, saman harmin itse kokeneena.

YT
Kalle
Oonhan mie tehny näitä jo vuosia, mutta pysähtyny tälle tasolle. 😂

Yleisin arvosanakeskiarvo on 2,3 - 2,6. Sit on pari sattumamallia joista olen saanut himpun päälle 3 tähteä. Tietty jos olisin valmis panostamaan enemmän "oheistuotteisiin" voisin siirtyä tässä touhussa kokonaan toiselle tasolle. Vielä en kuitenkaan ole kokenut sellaista herätystä tämän harrastuksen kanssa. Lisäksi taidot karttuu tekemällä, ja viime vuosina mie olen saanut aikaiseksi kahdesta kolmeen mallia vuoteen
Juu näinhän se on Jussi hyvä. Mallarikonkari Jari B. Miettinen antoi minulle hyvän neuvon: Kalle, mallailussa kolme tärkeintä sääntöä ovat: Rutiini, rutiini ja rutiini. Nyt kohta 3 vuotta mallailtuani voin todeta, että juuri näin on.
YT
Kalle
Arvoisa kollega Jussi! Mielestäni tämä malli ei yllä lähellekään sinun viime aikojen (mm. Corssir) malleja. Tuon täplä-naamion tekeminen ilman ruiskia on todella vaikeaa (lue mahdotonta). Mutta kokonaisuuksina tökkii tällä kerralla. Maali on tod.näk. ollut liian paksua. Potkurin lamojen ja soinnerin maalaus kuultaa läpi. Aseiden piiput ovat hopeiset, häikäisysuoja maalauksen rajat mutkittelevat, siirtokuntien alta peilautuu tuo täplämaslaus…

Aihiokin on varsin haastava isoine niitteineenyms. Mutta olisiko sinut yllättänyt kiire tällä kertaa? Aiempien malliesimerkki perusteella odotin enemmän. Itsekään en kovin korkeatasoinen maalari ole, mutta täytyy myöntää että petyin hieman tämän mallin suhteen.
Kuvien viemää tilaa pienentää kummasti yksivärinen tausta. Esimerkiksi MiG-15:ssä minulla on viisi kuvaa, jotka vievät yhteensä 247 kt.
Petri kyllä, kiire oli. Nyt reissussa ja malli oli saatava valmiiksi ennen sitä. Tällainen nyt tällä kertaa mutta ensi kerralla parempi. Nyt himottais tehä taas pieni tankki. Keskeneräinen Beaufighter tuolla on mutta en nyt käy sitä tekemään toistaiseksi.
Ai niin, nuo siipitykit maalasin boltgun metallilla, jota olen käyttänyt kaikkiin aseenpiippuihin.

Nyt ihmettelen täällä Tallinnan vanhassa kaupungissa enkä ole löytänyt mitään malleihin viittaavaa. Tässä lähistöllä on Viru-kauppakeskus mutta ei sielläkään ollu mitään.
Selkeästi malliaihio on aika vanha ja muodoiltaan mitä on. Jatkuvaa harjoittelua ainakin itselleni tämä harrastus on, eikä tosiaan kannata masentua jos työn jälki ei vastaa sitä mikä oli tavoitteena. Mielestäni olet onnistunut yllättävän hyvin tuossa täpläcamossa. Pidän kuitenkin itse sitä melkein mahdottomana toteuttaa ilman ruiskua, enkä varmaan silläkään osaisi tehdä sitä.

Oma vinkkini on että kiireessä ei kannata tehdä mitään. Jos itselläni on vain lyhyt hetki aikaa rakennella, jätän sen väliin. Parasta jälkeä syntyy kun on aikaa rauhassa syventyä rakennusprosessiin.