Pienoismallit.net

T-34/85

Tullut pienoismallit.netiä seurattua useamman vuoden ajan, aina silloin tällöin. Jokusen kerran olen malliharrastusta itsekin käynnistellyt, mutta nyt vasta onnistuin saattamaan noin 15v. tauon jälkeen mallin alusta loppuun valmiiksi. Taitaa olla neljänkympin kriisi tulossa, kun nuoruuden harrastuksiin on vetoa. Lennokkien pariin tuli palattua jo jokunen vuosi sitten takasin.

Nyt kaipailisin palautetta tästä tekeleestä, jos sitä joku viitsisi antaa. Toivottavasti kuvien laatu on riittävä. Kännykällä otettu, joskin valoja on viritelty aika paljon lisää. Eihän tuo nyt yhtään samalta näytä kuin livenä.

Mallin ostin puolivahingossa Seinäjoen Prismasta. Taustatietoja en lähtenyt valitulle yksilölle selvittämään, vaan kokosin sen täysin suoraan laatikosta. Tarkoitus oli kokeilla eri vanhennus- ja säistämistekniikoita, joita en ollut aiemmin koskaan koittanut. Tämä oli myös ensimmäinen malli johon tein lakkauksia välikerroksiin ja pintaan. Nuoruudessa maalaus tuli tehtyä ohentamattomilla emaleilla, ilman mitään litkutuksia tai muita temppuja.

Useampia kohtia tekisi luonnollisesti nyt toisin, mutta kokonaisuuteen olen varsin tyytyväinen. Itse vaunuun olisi voinut tehdä kolhuja ja kuoppia samaan tapaan kuin tynnyreihin, mutta siinä vaiheessa rakentamista en vielä uskaltanut. Tynnyrit toimi hyvänä matalan riskin kokeilukohteena.
Pari valupursetta jäi näkyviin, mutta muuten osien sovittamiseen olen tyytyväinen. Sovittaminen oli todella helppoa pienestä mittakaavasta huolimatta. Kittausta tarvitsi vain pariin kohtaan.
Telastot tein ensimmäiseksi ja ne kyllä tekisin aikalailla toisella tavalla maalausten osalta nyt. Katsotaan sitten seuraavassa mallissa tarkemmin.

Muutamia osia jäi laittamatta. Etupään valaisin katosi jossain vaiheessa rakentamista. Mukana tullut muovivaijeri oli niin paksua, ettei sitä voinut laittaa. Skrätsistäkään en oikein onnistunut hyllystä löytyneillä tarvikkeilla, yrittämisestä huolimatta. Tykkitornin kahvoista yksi katosi, enkä lähtenyt tekemään uusia. Jätin siis ne kokonaan pois. Koitin päästä isoissa linjoissa eteenpäin ja testaamaan maalaustekniikoita. Vaunun laidoilla näkyy pari tappia pystyssä, johon em. vaijeri ja jotain muuta hilpettä olisi kuulunut. En lähtenyt niitä enää loppuvaiheessa poistamaan, kun arvioin epäonnistumisen riskin liian isoksi.

Malli vaatii vielä vähintään yhden figuurin tähystysaukkoon sekä alustan. Ehkä joskus, ehkä ei.

Vihreä on maalattu emaleilla, tummat maalinlohkeamat on tehty Tamyian dark ironilla. Paneelirajat Tamyian ja Vallejon litkuilla. Ruosteet ja pölyt AK:n tuotteilla. Pintalakka Vallejon kirkas, lisättynä mattausaineella. Loppupölytykset Tamyian Weathering Masterilla.

Kertoo jotain harrastuksen pariin palaamisen pituudesta se, että AK:n ruoste- ja pölysarjat olen ostanut jo kolme vuotta sitten. Nyt vasta korkkasin pullot. Aika paakuiksi oli mennyt, mutta vielä onnistui hyvinkin pelastamaan ja palauttamaan käyttöön.

Kuvia otin enemmänkin, mutta hieman otti santaan niiden lisääminen koko syistä. Täytyy tutkia josko onnistuisin laittamaan muutaman lisää.

Kommentit

Minä en tankkimallailusta tiedä yhtään mitään…kommentoin silti ;-).

Jos tämä tankki on vuosien tauon jälkeen ensimmäinen työsi niin täytyy sanoa että sehän on aivan loistava! Kyllä siitä selvästi huokuu että on raskasta terästä eikä vain kasa muovia, hyvin olet siis pintakäsittelyssä onnistunut. Kaikki nuo kulumat ja ammusten iskemät mielestäni hyvin tehty. Hankalasta pienestä skaalasta huolimatta yksityiskohtiakin riittävästi. Telaketju saisi mielestäni hieman roikkua yläpuolella telapyörien välillä, nyt vaikuttaisi hieman "ylikireältä". Kuten sanoin…tankkimallailua tuntemattomana, en edes tiedä onko se nyt käytetyillä teloilla edes mahdollista tehdä toisin?
Mittakaavan huomioiden hyvin onnistunut panssarivaunu. Malli näyttää metalliselta ja painavalta, joten maalaus on onnistunut.
Taitaa olla sellaiset palatelat tuossa, että niitä ei roikkumaan saa.
Varsinkin edestäpäin tuo on todella hyvän näköinen.
Maalin kulumat ehkä vähän monotonisia ja itseään toistavia ilman logiikkaa, mutta toisaalta vastineeksi telapyörät näyttävät erittäin hyviltä.
Väri on juuri eikä melkein sitä mitä pitääkin.
Valaisimen katoaminen ei taida haitata mitään. Veikkaanpa, että niitä karisi päältä oikeassakin elämässä. Rakentelen juuri ensimmäistä panssarimalliani (Vickers) sitten -80 luvun alun, ja jätin tarkoituksella toisen etuvalon pois.
Valokuvaaminen on raakaa touhua malleille. Itselläkin useampi ihan hyvältä näyttävä malli jäänyt julkaisematta, koska valokuvissa virheet hyppäävät silmille. Toisaalta kun niitä korjailee, niin lopputuloksesta tulee oikeasti hyvä.

Se figuuri torniin ja pieni alusta, niin vaunu alkaa elämään.
Pidän.
Matti M 21.12.2018 14:18 Vastaa lainauksella
Onnistuneen paluun olet tehnyt, ei valittamista, noita kulumia ja naarmuja saa hyvin tehtyä esim. vaahtomuovista tai hankaussienestä revitystä palasella, kastat sen tummanruskeaan tai mustanruskeaan maaliin ja töpöttelet ylimääräiset paperille kunnes enimmät maalit on imeytyneet pois, voit myös ohentaa maalia enemmän jolloin saat vähän hennompaa jälkeä, osa naarmuista voi olla myös perusvärin vaalennetulla versiolla joka kuvaa pintanaarmua. Välillä olen käyttänyt myös puuvärikyniä noitten ohuitten naarmujen tekoon, panssarimalleissa harvoin käytän teräksen tai hopean väriä paljaan metallin kuvaamiseen, paitsi tietysti telaketjuissa, hyvä kikka on raaputtaa lyijykynän päästä esim veitsellä jotta saadaan hienoa jauhetta jota sitten pyyhit sellaisiin kohtiin jotka ovat kuluneet paljaalle metallille, kuten luukkujen reunat ym. Olen käyttänyt etusormen päätä ja vanupuikkoja työvälineinä.
Tervetuloa takaisin harrastuksen pariin! Muut jo antoivatkin hyödyllisiä vinkkejä rakennusprosessiin, mutta hyvin olet saanut tankin kasaan ja näyttää muutenkin ihan onnistuneelle lopputulos. Eli ei muuta kuin uutta alle!
Kiitokset kommenteista, hyödyllisiä vinkkejä kaikki! Kaikki aiemmat mallini ovat olleet lekoja. Lapsuuteni ja nuoruuteni olen asunut Kauhavalla ilmasotakoulun naapurissa, harrastanut purjelentoa, lennokeita ja muuta lentokoneisiin liittyvää. Nyt on pieni identiteettikriisi, kun mallien osalta suurin veto on ehdottomasti maalla kulkeviin laitteisiin. Ans kattoo jos tässä joulun pyhinä laittais jonkun uuden työnalle.