Yeah!
Ompa kiva saada tänne malli vähän harvinaisemmasta Suomi-koneesta.
Malli on kaikinpuolin ihan hyvin tehty. Hopeamallimaalaus on aina haastava projekti.
"siipien tukivaijerit sekä pyrstön staattisen varauksen purkaja 0,095 mm siimaa."
Tuo noin 0,1mm siima on yleensä hyvä vaihtoehto 1/72 ja varmaan myös 1/48 malleissa. Eivät ainakaan liian paksuja jälkimmäisessä skaalassa ;) Hyvin tehty. En osaa sanoa, että olisiko ehkä 0,15 siima parempi 1/48 skaalassa?
Tämä oli pikku nillitystä. Olen iloinen, että Ari teki tämän hienon mallin ja julkaisi sen tällä foorumilla.
yt.
MK
Beechcraft Model D17S
"Piiska"

Ilmavoimille hankittu kone oli palvellut Yhdysvaltojen ilmavoimissa runkonumerolla 44-67774. Valmistusvuosi oli 1944 ja sikäläiseltä tyypiltään sotilasversio UC-43. Lend-lease koneena Beech siirtyi Iso-Britannian laivaston käyttöön. Muutamien vaurioiden jälkeen kone korjattiin ja myytiin 1946 Norjaan. Laskuvaurion ja omistajayhtiön konkurssin jälkeen koneen ostivat Veljekset Karhumäki Oy v. 1949. He korjasivat koneen ja se rekisteröitiin tunnuksella OH-VKN. Taksilentojen vähentyessä Karhumäet myivät koneen Ilmavoimille 1951 uudelleenmaalattuna esikunnan yhteyslentueen käyttöön.Tunnukseksi annettiin BC-2. 1953 asennettiin Lear Orienter radiokompassi.
Peruskorjauksen uhatessa tulla liian kalliiksi, vanhentuneen konstruktion ja De Havilland Canada DHC-2 Beaver koneiden hankinnan myötä BC jäi tarpeettomaksi, lennot lopetettiin 1958 ja kone poistettiin 1960. Aikalaisiinsa verrattuna Beechcraftissa oli ylellisesti varustettu matkustamo.
V. 1940-45 Ilmavoimilla oli käytössä toinenkin Beechcraft tyyppiä C17L tunnuksella BC-1. Se erosi BC-2:sta mm. moottorin ja rungon mittojen suhteen.
Tyyppitietoja D17S:
Sekaranenteinen kaksitaso negatiivisella siipien porrastuksella.
Kärkiväli 9,76 m
Pituus 7,95 m
Korkeus 2,74 m
Suurin nopeus 319 km/h
Lakikorkeus 6100 m
Moottori Pratt & Whitney R-975-AN Wasp Junior
KLA Ilmavoimissa 668 h (ennen ostoa 831 h)
Rodenin rakennussarja on keskitasoa. Jotkin pikkuosat ovat vähän paksuhkoja (telineluukut, potkuri) Moottori on hyvinkin yksityiskohtainen. Laskutelinekuilut täysin ilman detaljeja. Beechissähän sieltä tulisi näkyä mm. rungon putkirakennetta. Toisaalta isommat osat sopivat yhteen ilman suurempia viilailuja ja kittailuja… paitsi lasiosat. Rungon ulkoinen detaljointi on ihan OK. Laskutelineiden kokoaminen monine tankoineen tuotti pientä päänvaivaa. Siipien tukivaijerien kiinnityspaikat väärissä paikoissa.
Antennit ja polttoainesäiliöiden huohotusputket kuparilankaa ja siipien tukivaijerit sekä pyrstön staattisen varauksen purkaja 0,095 mm siimaa. Radiokompassin antenni "varastettu" Taranguksen Sähvästä :-)
Lähteet:
Suomen Ilmailuhistoriallinen Lehti 2/2011 ja 3/2011
Timo Heinonen- Hannu Valtonen: Albatrosista Pilatukseen
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.
Tutustu myös näihin
