Pienoismallit.net

Caudron C.60

Caudron C.60 oli ranskalainen kaksipaikkainen koulukone, joita oli
Ilmavoimilla käytössä 64 kappaletta vuosina 1923–1936. Nämä
merkittävät koneet olivat vilkkaassa käytössä, ja tyyppiä pidettiin
turvallisena koulukoneena, joka oli vielä taitolentokelpoinenkin. Useat
"Umpirunko-Caudronit" rakennettiin käytännössä uudestaan vaurioiden
jälkeen jopa kahteen–kolmeen kertaan. Caudron C.60:n kärkiväli oli 10,24 m, pituus 7,8 m, lentopaino 862 kg ja suurin nopeus 150 km/h. Moottori: Clerget 9B, 9-sylinterinen ilmajäähdytteinen pyörivä tähtimoottori, teho 130 hv..
Mallista : Caudron C.60, DA72160, Resiini malli. Aivan kauhee homma. Laskutelineet tein ohuesta kupariputkesta, takilointi 0,2mm ja 04mm kuparilangasta, peräsimessä ohutta ompelulankaa. Maalattu Maston one olive satin(RAL 6013) spreyllä, ym. maaleilla.

Kommentit

Aivan hieno malli muuten ja tärkeä yksilö Suomen ilmavoimien kannalta. Laskutelineiden rakentamisen soveltaminen on plussaa. Mutta tuo takilointi:

"takilointi 0,2mm ja 04mm kuparilangasta, peräsimessä ohutta ompelulankaa."

Parempi vaihtoehto olisi 0,1mm siima tai EZ-line. Takaohjaamon tuulilasi näyttäisi myös olevan hieman kallellaan väärään suuntaan.
Terve Mika.
Tuo siimalla ja EZ-langalla olisi tullut varmaankin siromman näköinen, mutta näin tuli tehtyä.
Nyt kun sanoit, tuo tuulilasi on tosiaan vähän väärässä asennossa, pitääpä korjata.
Terve Tuomo.
Sinulla se vaan kärsivällisyys riittää 1:72 skaalaan ja nyt vielä takilointeja samaan kokoon.
Olen samaa mieltä Mikan kanssa, että kuparilangat on liian paksuja tai sitten ne vaan erottuu liikaa. Kuparilangat lienee vielä maalattu ja paksuus lisääntyy katsojalle.
Mutta itse malli on varmaan ollut resiininä aikamoinen työ. Resiinimallit ovat aika tarkkoja, mutta osien irroittaminen, ja purseiden poistaminen on hauraasta resiinistä tarkkaakin tarkempaa. Meikä ei kajoa niihin kuin ehkä yksittäisinä osina. Siinä näytät onnistuneen. Eikä liimaaminenkaan sovellu ihan millä tahansa liimalla.
Malli on siis onnistunut takilointia lukuun ottamatta ( takiloinnissa plussaa lankojen asettelu ja kohdistus + kiinnitys ).
Kyllä tästä kuitenkin tykkään aika lailla juuri noiden em. asioiden takia.
Hommaa EZ lankaa tai sitten ohutta siimaa, mutta kun 0,14-0,2 millistä mustaa siimaa ei tahdo saada enää mistään.
rhakaleh 12.12.2018 13:21 Vastaa lainauksella
Hieno malli harvinaisemmasta aiheesta. Kokonainen hartsimalli, varsinkaan kaksitasolentokone, ei liene niitä kaikkein kiitollisimpia kohteita rakentaa.

Teknisesti tuo vähän järeähkö takilointi ei ehkä miellytä kaikkia, mutta jollain lailla saa mallin henkimään 20-30-lukua. Aivan kuin joku silloinen mallari olisi näperrellyt tuolloin käytettävissä olevista materiaaleista tarkan pienoismallin Ilmailuvoimien uudesta koulukonetyypistä.

Jos yt jotain mussutettavaa pitäisi keksiä, niin kannattaisi ehkä leikata yläsiivekkeiden saranalinjat kansallisuustunnuksiin…

Muuten kyllä jatkoon.
Kiitokset kommentoijat !
Lisäsin kuvan josta näkee paremmin tuon takiloinnin.
Mika, tuulilasi laitettu oikein.
rhakaleh, kokardit hoidettu.
Lisäsin kuvan dioraamassa..