Pienoismallit.net

Marcher

Epäkeskot

Pienenä väliprojektina ajattelin tehdä kampiakselin päihin tulevat epäkeskot jotka ohjaavat kummankin sylinterin täyttöä sääteleviä luistiventtiileitä.
Molemmilla sylintereillä on 2 kpl epäkeskoa. Niitä tarvitaan kaksi kappaletta, yksi kumpaakin pyörintäsuuntaa varten. Epäkeskot tulee virittää siten, että ne ovat pyörintäsuunnassa noin 90 astetta edellä männän liikettä. Elikkä kun epäkeskon ohjaama luistiventtiili on yläkuolokohdassa, lähestyy sen ohjaama mäntä myös yläkuolokohtaa. Ja kun mäntä saavuttaa ko. asennon, on luistiventtiili jo matkalla alaspäin ja avaa höyryn tulokanavan männän yläpuolelle. Sama toiminta myös alakuolokohdassa, koska tässä koneessa höyryä johdetaan sekä mäntien ylä- että alapuolelle.
Toiseen pyörintäsuuntaan toiminta on samanlainen, joten tarvitaan siis molemmille sylintereille 2 kpl epäkeskoja.

Itse epäkeskot on helppo sorvata varsin nopeasti mistä tahansa pyöröteräksestä. Ainoa mietintää aiheuttava juttu on, miten saada aikaiseksi tuo epäkeskeisyys. Piirustuksen mukaan tämän koneen epäkeskoilla tulee olla 3/32 tuuman epäkeskeisyys, mikä milleiksi muutettuna on 2,38 mm. Käytännössä tuollaisen kappaleen sorvaaminen onnistuisi helposti nelileukaistukalla, mutta joskus olen netistä imuroinut tiedon, että se onnistuu myös kolmileukaistukalla jos yhden leuan alle sijoittaa sopivan paksuisen metallipalan. Kaavasta P=1,5 x offset voidaan siis laskea palasen P paksuudeksi 1,5 x 2,38 mm = 3,57 mm.
Jyrsinkoneella syntyi nopeasti tuollainen pieni messinginpalanen, joka sijoitettiin kolmileukaistukan yhden leuan ja työkappaleen väliin, ja porattiin sekä kalvettiin reikä kampiakselin kaulaa varten. Tämähän onnistui varsin hyvin, ja epäkeskeisyys oli melko tarkkaan tuo toivottu 2,38 mm. Paikoillaan kampiakselilla nuo epäkeskot pysyvät toivottavasti M2 stoppariruuvien avulla jotka porattiin ja kierteitettiin niihin lopuksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!