Pienoismallit.net

Marcher

Kampiakseli

Päätin sitten aloittaa projektin ehkä kaikkein vaikeimman osan tekemisellä, elikkä kampiakselin sorvaamisella. Kampiakselia varten ei ole valuaihiota, vaan se täytyy tehdä pitkästä tavarasta. Monet ovat tehneet pienten höyrykoneiden kampiakseleita irrallisista kappaleista, joista sitten lopullinen akseli on kasattu loctitella sekä liitokset varmistettu ohuilla metallitapeilla. Tässä tapauksessa kammen tapit ja päälaakerit ovat lomittain jolloin irto-osista tekeminen ei ole mahdollista, vaan akseli täytyy tehdä yhdestä kappaleesta. Niinpä siis materiaalivaraston kimppuun, mistä löytyikin sopiva pätkä 20 mm hopeaterästä.
Tästä katkaisin ensin lähes lopullisen pituisen pätkän metallivannesahalla ja sorvasin päät sileiksi. Seuraavaksi keskiöreiät molempiin päihin, ja kappale prismaan kiinni tarkempien merkintöjen tekemistä varten.
Kuten aikaisemmin kerroin, jotta kone käynnistyisi itsekseen, täytyy männillä olla toisiinsa nähden 90 asteen vaihesiirto. Tätä varten täytyy siis kampiakselin kammentappien olla toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa. Aihion molempiin päihin merkattiin siis kammentappien keskikohdat 90 astetta toisistaan, huomioiden sen, että aihion molemmissa päissä nuo merkinnät tulivat tarkasti samalle kohdalle.
Tämän jälkeen sitten aihio jyrsinkoneeseen, ja molempiin päihin keskiöreiät merkattuihin kohtiin.
Sitten ei jäänytkään muuta kuin aihio sorviin ja kärkien välissä varovasti sorvaamaan akselia. Hieman hirvitti aina aloittaa epäkeskeisen kammentapin sorvaamista, koska akselin heitto oli niinkin suurta. Mutta pienellä syötöllä ja hitaalla kierrosluvulla varovasti toimien alkoi akseli saada oikeaa muotoa, ja noin parin tunnin aherruksen jälkeen oli kampiakseli valmis ja melko tarkkaan lopullisissa mitoissaan.

Kommentit

Henkka H 19.11.2018 14:53 Vastaa lainauksella
Tervehdys Matti ! No et ainakaan yritä ylittää aitaa matalimmasta kohtaa. Tällainen liimatuubien hypistelijä katselee höyrykoneen valmistamista silmät pyöreinä. Ja tekstiä kun lukee niin homma etenee kuin Strömsössä. Seurataan suuresti kiinnostuneena.
Kiitoksia kommenteista ja mielenkiinnosta näitä mun projekteja kohtaan Henry ja Kai! Onhan näissä taas haastetta kyllikseen ennen kuin Lempi tyylikkäästi putputtaa aalloilla oman koneen voimalla. Mutta tällaiset haasteet tuovat vielä jonkin verran mielenkiintoa eläkeläisvaarin muutoin niin tasaiseen elämään.

Ja kiitos Kai kutsusta Tampereelle. Tuohon hinaajaan ja sen konehuoneeseen kyllä mieluusti tutustuisin, sekä tietysti myös sinun projekteihisi.