Pienoismallit.net

Lempi

Koneasennuksia

Nyt kun tuo Marcher saatiin valmiiksi niin pitihän sitä alkaa heti sovittelemaan runkoon. Ja samalla tietysti potkurinakseliakin että sopisivat keskenään ja olisivat sopivassa korossa.
Piirustuksen mukaan on potkurinakseli aika lailla vaakasuorassa, ollen n 30 mm aluksen pohjasta, mutta koneen kampiakselin keskikohta on n. 10 mm korkeammalla. No ei kannata tuijottaa niin tarkasti näihin mittoihin, jos tuon koneen haluaisi 10 mm alemmaksi, pitäisi sen valusta tehty runko korvata jollain levystä tehdyllä, enkä kyllä millään halua aloittaa tekemään tuota uudestaan, joten näillä mennään.

Potkuri on hankittu sumuisilta saarilta, se on messinkinen 55 mm halkaisijaltaan ja varustettu M4 kierteellä. Potkurinakseli on 4 mm messinkitankoa, ja vannasputki 6 mm messinkiputkea. Sen molempiin päihin on sorvattu messinkiset puslat. Lisäksi vannasputkeen on juotettu lähelle kytkintä pystysuora putkenpätkä joka on vannasputken öljyllä täyttämistä varten. Yleensähän nämä potkurinakselit ovat terästä, ja olisi minulla kyllä ollut 4 mm hopeaterästäkin tähän tarkoitukseen, mutta ruostumisen ehkäisemiseksi ajattelin käyttää messinkiä.
Potkurinakselin ja koneen väliin on asennettu pallo/tappi kytkin joka on modattu jostain vanhasta RC auton vetoakselista.

Kommentit

Ainut moite mitä tulee mieleen näistä projekteista on se että katsojan silmin nämä etenee tuskaisen hitaasti, haluaisin jo niin nähdä tämän valmiina =D

Mutta onhan tämä tähän mennessä varsin häkellyttävää jälkeä, mikäli loppu malli jatkaa samalla linjalla niin ei taida riittää sanat kuvailemaan lopputulosta.
Toni Redsven kirjoitti:
Ainut moite mitä tulee mieleen näistä projekteista on se että katsojan silmin nämä etenee tuskaisen hitaasti, haluaisin jo niin nähdä tämän valmiina
Pitää sitten alkaa kiristämään tahtia. Mutta voi olla että sekään ei auta, vaimo jo nyt manailee että "Tekisit joskus jotain hyödyllistä etkä aina luuhailis siellä kellarissa".
Matti Piilola kirjoitti:
Pitää sitten alkaa kiristämään tahtia. Mutta voi olla että sekään ei auta, vaimo jo nyt manailee että "Tekisit joskus jotain hyödyllistä etkä aina luuhailis siellä kellarissa".
No vaimoja ei kannata kuunnella, enemmän pitää olla huolissaan meistä muista harrastajista ;)
Mitähän hyödyllistä eläkeläinen voisi tehdä muuta kuin harrastaa? Eikös se hyödyllinen työ tehty jo työelämässä!
Eläkeläisen tehtävä on tehdä eläkeläisen elämä mielekkääksi.
Toteaa yksi eläkeläinen :)
Siivota, tehdä lumitöitä, kokata, pestä pyykkiä, silittää lakanoita…
VilleH 6.1.2019 19:54 Vastaa lainauksella
Hienolta näyttää!!

Minua hieman pelottaa tuo 4 mm. messinkiakseli liukulaakeroinnilla ja kuitenkin 55 mm potkurilla, vähintään akselin tarkkailu käytön aikana on tarpeen?

Paremman puutteessa olen joissakin malleissa turvautunut 4 mm rst-hitsauspuikkoihinkin… tuo hopeateräs tosiaan ruostuu, vielä kun on tuota jalompaa metallia ympärillä.

T:Ville H
Terve Ville. Ajattelitko noiden liukulaakereiden kulumista vai akselin kiertymistä/taipumista? Tuo laakerien kuluminen tulee varmasti olemaan ongelma jos tällä ajetaan paljon. Mutta tuntien itseni, ei noilla mun malleilla ole juuri tullut ajeltua ollenkaan neitsytmatkan jälkeen, ovat vaan pölyttymässä täällä verstaan pöydillä. Toisaalta pyrin eliminoimaan tuota juuri vannasputken öljytäytöllä joka pitää aika ajoin tarkistaa ja öljyä lisätä. Ja helposti purettavana rakenteena ainahan voi tehdä uuden akselin ja puslat.

Mitä taas tulee tuon akselin kiertymään, en usko sitä tapahtuvan, koska vääntö on sentään hyvin pientä näillä rauhallisilla nopeuksilla millä tuolla ajetaan. Eipä tuosta höyrykoneestakaan kovin suurta vääntöä saa aikaiseksi, ennemmin kone pysähtyy kuin akseli kiertyy. Pikaveneillä tuo varmasti olisi mietinnän paikka, onhan niiden moottoreissa aivan eri tavalla tehoa.