Pienoismallit.net

Lempi

Rungon päällystys

Marcherin ohella myös Lempi on hieman edistynyt. Runkoa tuli hiottua niin paljon, että paikka paikoin ohuet kylkilankut ohentuivat liikaa, jolloin kestävyys edes muotin tekoa varten vaarantui. Tämän johdosta päätettiin runkoa vahvistaa laminoimalla ulkopuolelle ohut lasikuitukangas. Onneksi tiimissä on henkilö joka työkseen on ollut tekemisissä komposiittirakenteiden kanssa, joten tämäkin työvaihe oli lastenleikkiä.

Kun laminaatti oli tarpeeksi kovettunut alkoikin sitten mielenkiintoinen työvaihe, nimittäin rungon päällystys alumiinifoliolla. Maaninkaan tuli käytettyä 0,05 mm paksua foliota joka liimattiin runkoon epoksilla. Silloin huomattiin, että materiaali olisi saanut olla paksumpaa, ja olisi hyvä jos ei tarvitsisi sotkea liimojen kanssa. Niinpä sitten netistä löytyikin 100 mm leveää itseliimautuvaa 0,1 mm paksua alumiinifoliota ja sitä tilattiin yksi 20 metrin rullallinen. Lähettäjälle taisi tulla kämmi, kun paketti avattiin, huomattiin että olivatkin lähettäneet tavaraa 2 rullallista. No tämähän sopi meille, tuli sitten samalla materiaalit vielä muutamaan muuhunkin runkoon.

Tuo 0,1 mm folio osoittautui miellyttäväksi materiaaliksi, ja itseliimautuvuus oli loistava juttu. Levy levyltä saatiin runko melko nopeasti peittoon, tekemällä kustakin levynpalasta ensin paperimalli, leikkaamalla foliosta sen kokoinen palanen, ja lopuksi tekemällä siihen niittijäljitelmät jo tutuksi tulleella hammasratastyökalulla. Folion toisella puolella oleva liima osoittautui melko hyvin pitäväksi, joten sormilla painelemalla asettui jokainen levynpala tiiviisti runkoon eikä saumatkaan tuottaneet mitään vaikeuksia.

Kun runko oli tullut kokonaan pellitetyksi, se vietiin ammattimaiselle lasikuitupajalle joka tekee siitä ensin negatiivimuotin, ja leipoo sitten muottiin lopulliset rungot kaikille ryhmän jäsenille. Tämä saattaa kestää jonkin aikaa, koska tätä hommaa tehdään kustannussyistä aina silloin kun jää jonkin verran luppoaikaa. Tilaustyöt ovat firmassa tunnetusti aina etusijalla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!