Pienoismallit.net

Lempi

Rungon lankutus

Taisin jo aikaisemmin kertoakin että lankutus tullaan tekemään kevyesti koska tarkoitus on tehdä ainoastaan positiivimalli lasikuitumuottia varten. Niinpä Proxxonin pikkusirkkelillä sahattiin pitkästä balsalankusta 2x6 mm rimoja riittävä määrä. Proxxonin oma kovametallihampainen sahanterä tekee sopivan siistiä jälkeä, joten rimat olivat valmiit jatkotoimenpiteisiin sellaisenaan.

Ennen lankutuksen aloittamista huomattiin kuitenkin että aluksen peräosan kölipuun mallinnus oli hieman jäänyt vajaaksi. Tyhjä tila täytyi täyttää sopivalla palasella 6 mm balsalevyä, jotta lankutuksella olisi jotain mihin kiinnittyä. Samassa yhteydessä tehtiin vannasputkea varten sopiva paksunnos sikablock materiaalista. Ja nyt lopultakin päästiin itse lankuttamiseen. Tässähän ei mitään erikoista ollut, rimat kavennettiin sopivasti keulasta ja perästä, kiinnitettiin paperiklipseistä tehdyillä puristimilla kaariin ja liimattiin kiinni. Peräosasta ei oikein kaunis tullut, mutta mikropalloista ja epoksista tehty kitti hoiteli nämäkin kauneusvirheet.

Kommentit

Kai Kauppi 22.11.2018 16:18 Vastaa lainauksella
Helppoa kuin heinänteko!
Itse nyhräsin lehmuslankkujeni kanssa pari viikkoa höyläten ja viilaten.
Se on sitä kokemusta.
Nämä balsalankut taitavat taipua paremmin kuin lehmus. Joskus kokeilin haapaa lankutuksen tekoon, mutta katkeili yllättävän helposti.
Viimoisissa projekteissa olen käyttänyt abachia vaikka todelliset mallintekijät ovat sitä mieltä että se ei sovellu pienoismallikäyttöön. Taipuu kuitenkin mukavasti ja on suorasyistä, oksatonta ja helppoa työstää. Kelpaa siis ainakin minulle.
Mikäs vika haapalankuissa??.noh onhan niissäkin oitain oksankohtia.mutta ne nakataan sivuun ja sahataan tarvittaessa lisää.Hiomakoneella saa laudat sopivaan paksuuteen.Eiku kiinni:))

T.Marko ja Anne
Ei ollut oksankohtia noissa lankuissa mitä kokeilin. Yritin vaan kylminä ja kuivina taivuttaa melko tiukkoihin muotoihin. Piti siirtyä käyttämään abachia joka taipui mukisematta. Ihmettelen monien kansainvälistenkin mallintekijöiden kommentteja että abachi ei sovellu mihinkään kohtaan mallinteossa. On tietysti aika vaalea puulaji, mutta petsaamalla saa sellaiseksi kuin haluaa.