Pienoismallit.net

Tykkipursi

Tuhtoja, tykkejä, takiloinnin alku

Tykkisluupin tärkein kulkutapa oli soutaminen. Airopareja oli siis 14. Jokaisessa airossa oli kaksi soutajaa. Soutajat vaativat kunnon soutupenkit. Tuhdot olivat asetetut hieman viistoon airojen liikkeen takia. Pidemmät soutajat istuivat sisempänä, koska airon liike oli siellä suurin. Kun pääaseistuksen tykkejä vedettiin keulaan tai perään, täytyi kaksi tuhtoa siirtää sivuun siksi aikaa. Perässä voitiin tuhdot asettaa takaisin tykin ollessa tuliasemassa. Keulassa menetettiin yksi tuhto ja airopari. Tällöin siis siirrettiin hankainjärjestelmää taaksepäin - perässä oli yksi tuhto tätä varten varalla. Mastot laskettiin alas, kun tykkejä alettiin siirtää tuliasemaan.
Tein siis "tykkikuilujen" päälle siirrettävät luukut ja liikuteltavat tuhdot. Tuhtojen tuessa täytyi myös olla aukot, jotta kannelle lentävä tai satava vesi pääsi valumaan pois. Kannessa täytyi olla myös tuki soutajien jaloille. Tein sen 2x2mm rimasta. Muuten tuhdot ja tuet ovat tehty 2x6mm rimasta. Kiinnitys kanteen tapahtui epoksiliimalla ja messinkinauloilla. Kuilujen luukut ovat samaa ainetta ja niihin tuli vielä nostoköydet.

Päätykit olivat alhaalla vesilinjan tasalla luukkujen alla purjehduksen aikana. Tuliasemaan siirtäminen tehtiin taljoilla ja keinulavetti tuettiin mäkilavetiksi. Luukut varastoitiin soutupenkkien väliin tai hankainjärjestelmän päälle airojen alle.
Tein taljat hieman muunnelluista valmiista plokipohjista, jotka ostin Harraste-kaupan loppuunmyynnistä, sekä 0,5mm:n petsillä ruskeaksi värjätystä kalastajanlangasta. Kiinnikesilmut taivuttelin 1mm:n rautalangasta ja ne kiinnittyivät 1mm:n reikään epoksiliimalla.
Pikkutykit (3 naulaiset) olivat keulan kummallakin puolella kääntyvillä laveteilla. Tykin putket ovat Artesania Latinan tuotantoa. Putken akseli on pätkä jalkalistanaulaa. Lavetti on tehty 3mm vanerista, 2x2mm rimasta ja kiinnikkeenä ovat pienet 0,5mm pellin palat. Lavetti ja tykki kiinnittyvät lavettipohjaan messinkiruuvilla, jolloin systeemistä tuli kääntyvä.

Takilointi alkoi maston tukien valmistamisella. Etumaston tuki oli jo osaksi tehty aikaisemmin. Tämän sluuppimallin mastot eivät ole aluksen keskilinjalla, koska kaadettuina ne eivät saaneet tulla tykkien tielle. Lisäksi niiden täytyi jäädä kaadettuina sen verran korkealle, että soutajat mahtuivat toimimaan niiden alla.
Tein maston tuet 1mm:n pellistä sekä toiselta puolen 3x6mm ja 3x10mm mäntyrimasta. Tuet kiinnittyvät maston "tynkään", joka taas jatkuu aina pohjakaareen saakka. Itse mastot ovat 6mm mäntypyöröpuuta, joka kapenee ylöspäin. Pituudet ovat vielä hakusessa, koska täytyy vielä sovitella sprii- ja purjemallien kanssa, miten takilakokonaisuus parhaiten toimii. Varsinaista purjepiirrosta ei Chapmanin tämän mallin piirroksessa ole. Maston katkaisukohta on viisto, jottei masto päässyt vahingossa kaatumaan eteenpäin. Takilointi on vasta alkamassa, joten köydet aluksessa vielä hakevat paikkaansa, kun knaapit ja mahdolliset naakelipenkit puuttuvat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!