Pienoismallit.net

Tykkipursi

Etutykkiportti ja etumaston kaataminen

Tonttujen jouluinen riehuminen hieman hidasti rakentelua, mutta jotakin sentään:
Tykkisluupissa täytyi osa keulasta (ja perästä) aukaista ampuma-alan saamiseksi pääaseistukselle. Jo aikaisemmin sahasin keulasta palasen. Nyt saranoin sen aukeavaksi. Saranat leikkasin ja taivuttelin 0,5 mm:n pellistä ja saranatappi on 1 mm:n surrauslankaa. Jotta palanen asettuisi tukevasti paikoilleen, sen alareunaan tein kaksi ohjuritappia. Porttia täytyy siis hieman nostaa, jotta se kääntyy paikaltaan. Saranattomalle puolelle tein langasta "hakasen", jolla varmistetaan portin kiinnipysyminen ( Myös 1mm lankaa - siis todellisuudessa 40mm kankea. Tarpeeksi painavaa pysyäkseen kiinni.). Lisävarmistuksena on piirustuksissakin näkyvät silmukat keulapuussa, joista portti vielä sidottiin kiinni. Tämä kaikki siksi, että merenkäynnissä sluupin keula saattoi sukeltaa aika syvälle aaltoihin, koska aluksessa oli melkoisesti painoa.
Mastonkaatosysteemiä ei Chapmanin piirroksessa ole tarkasti esitetty. Se ilmeisesti jätettiin telakoiden murheeksi. Eläkeläistelakka ratkaisi asian seuraavasti: Keulamastopuun alapää on kiinni toisessa kaaressa ja tulee kannen läpi viistosti eteenpäin. Siihen on "pultattu" toisella puolen 1 mm:n paksuisesta pellistä (siis todellisuudessa 40 mm) tehty tuki, joka kiinnittyy kanteen ja toisella puolen 2 mm puu (siis todellisuudessa 80 mm), joka puolestaan on kiinni etummaisen pikkutykin lavetintuessa. Nämä muodostavan "hahlon", jonka väliin varsinainen masto tulee pultattuna kahdesta kohdasta. Kun alempi pultti irrotetaan, masto voidaan kaataa taaksepäin. Mastopuun alapään ja varsinaisen maston liitoskohta on viisto, joten masto ei voi kaatua eteenpäin. Masto tietenkin tuetaan myöhemmin kahdella vanttiparilla.
Kuvissa keulaportin ja rungon liitoskohdat on maalattu mustiksi, jotta viimeistelyhionta olisi tarkempi suorittaa. Masto on myös vielä käsittelemätön. Kaikki köydet puuttuvat myös vielä.

Kommentit

Hyvin edistyy. Yksi kysymys: Mikä tarkoitus on noilla nikhakojen lavettitasoilla? Ja hyvä aina silloin tällöin ajatella minkä mittaisia osat olisivat luonnossa, esim. tuo 1 mm lanka joka luonnossa olisi 40 mm.
Matti Piilola kirjoitti:
Yksi kysymys: Mikä tarkoitus on noilla nikhakojen lavettitasoilla? Ja hyvä aina silloin tällöin ajatella minkä mittaisia osat olisivat luonnossa, esim. tuo 1 mm lanka joka luonnossa olisi 40 mm.
Lavettitason päälle tulee nikhaka pyörivine ylälavetteineen. Muoto on suoraan Chapmanin piirroksesta.
Mutta olet aivan oikeassa mittasuhteissa. Tein tasot 3mm vanerista siis 120mm luonnossa - melkoista lankkua! Ohennamme enemmät puolet. Kiitos huomiosta!
Kuvat hieman vielä korostavat yksityiskohtia, kun ovat lähikuvana otettu.