Pienoismallit.net

Tykkipursi

Kansi, tykit, apurakennelmia

Kannen tekemiseen yksityiskohtineen kului kohtalaisen runsaasti aikaa. Lisäksi täytyi tehdä tykkien keinulaveteille tuet. Nehän oikeasti miehistö laittoi kannen alta, mutta kun ei sattunut olemaan kääpiöitä käytössä. Tuen käyttövipu kannella sitten naamioidaan luukulla, jota oikeasti käytettiin mentäessä kannen alle. Kannelle täytyi tehdä myös pienempien tykkien lavettien pohjat, mastojen asennusreiät sekä muotoilla sivukansien tuet. Tykkikuilujen sisusta ja keinulavetit oli tässä vaiheessa myös tervattava ja meikattava niihin laudanvälit sekä naulan jäljet, koska ovat vanerista tehdyt.
Tykistö oli myös tehtävä lähes valmiiksi (Edellisen merkinnän tykit olivat pikaisia aihioita.), koska sitä tarvittiin kannen osien mitoitukseen. Päätykit ( siis 24 naulaiset ) sorvasin puusta (vanhan katuluudan varresta), koska messinki- tai akseliterässorvatut olisivat olleet vähän liian "kauniit"- alkuperäiset kun olivat valettuja. Metalliosat ovat aiemmin mainittua karkkiaskipeltiä ja silmukat betoniraudoituksen surrauslankaa (On muuten hyvää ja taipuisaa rautalankaa.). Puutykit on maalattu ensin tummalla ruskealla ja sitten pronssivärillä. Pienemmät ( 3 naulaiset ) putket ovat Artesania Latinan tuotantoa ( jäivät edellisestä projektista ). Lavetit kiiloineen ovat tammea ja pienemmät 3mm vaneria, jotka sitten on tervattu ( 1 osa hautatervaa, 1 osa vernissaa ja sopivasti havupuutärpättiä) .
Tässä ollaan nyt, kun juuri alkoi jouluaatto ja tontut riehuvat telakalla, joten hyvää joulua sekä rakennelmallista uutta vuotta kaikille.

Kommentit

Hienosti etenee, kansilaudoitus sopii hyvin aluksen luonteeseen. Ja tykkien pintakäsittely onnistui hyvin. Minullakin oli vaikeuksia saada messingistä sorvatut putket vanhennettua. Vanhan pronssin ja mustan värin sekoituksella mentiin, mutta pinta olis saanut olla rosoisempi.
Tontutkin iloitsevat lopputuloksesta. Hauskaa joulua sinnekin, ja hyviä rakenteluhetkiä tulevalle vuodelle!
Tätä on ilo seurata tähän asti ja toivottavasti jatkuu yhtä selkeänä ja asiallisena.
Kai Kauppi 25.12.2018 20:04 Vastaa lainauksella
Kiitoksia Sami. Yritetään jatkaa taas, kun homma etenee.
Hyvää joulun jatkoa ja uutta vuotta!