Pienoismallit.net

SAAB J35S Draken

Lapin lennoston lohikäärme, DK-215

SAAB Drakeneita valmistettiin vuosien 1955-1974 aikana yhteensä 651 kpl. Ruotsin ilmavoimien lisäksi konetyyppi oli käytössä Suomessa, Tanskassa, Itävallassa ja muutamia yksilöitä vietiin Yhdysvaltoihinkin.

Suomen ilmavoimille hankittiin ensimmäiset 12 Drakenia huhtikuussa 1970. Ne koottiin Valmetilla, Suomessa. Yhteensä lentopalveluksessa oli parin vuosikymmenen ajan 48 konetta, jotka poistettiin vaiheittain käytöstä vuoteen 2000 menessä.

Rakennuskohteeksi valitsin DK-215:n, joka suoritti ensilentonsa helmikuussa 1975. Koneyksilön viimeinen lento tapahtui elokuussa 2000, jonka jälkeen se romutettiin ja sulatettiin seuraavana vuonna.

Rakennussarja on Hasegawan, mutta aiemmin myytyä, Suomen ilmavoimien väreissä ollutta paketointia, ei enää ollut mistään saatavissa, joten hankin rakennussarjan, jossa oli siirtokuvat Ruotsin ilmavoimien Drakenille ja hankin siihen erikseen Gal Decalsin suomalaiset siirtokuvat. Dekaaleja Galilta löytyy sekä suurempi- että pienempikokardisille Draken-vaihtoehdoille. Halusin tehdä koneyksilön aiemmin käytössä olleilla suurikokoisilla maatunnuksilla (joista luovuttiin 1990-luvun alussa). Koneyksilö on Lapin Lennoston väreissä (lentolaivue 11).

Hasegawan rakennussarja oli erinomainen, eikä mitään ongelmia matkan varrella ilmennyt. Hankin ohjaamon detaljointiin Kuivalaisen etsiarkin ja kuomun maskeeraukseen Eduardin maskisetin. Koneen maastovärityksen suhteen netistä tuntui löytyvän todella monta erilaista näkemystä ja tietoa. Valitsin yhden, mielestäni oikeimman tuntuisen näkemyksen, eli pohjamaalattuani koneen Mr. Hobbyn harmaalla Surfacer 1000:lla, ruiskumaalasinmaastovärit seuraavilla Xtracolorin sävyillä:

Alapuolen siniharmaa x136 light compass grey, FS16375
Tummansininen X121 gloss sea blue, FS15042
Oliivin vihreä X111, olive drab, FS14084

Käytin lisäksi yksityiskohtien maalaamisen Vallejon ja Humbrolin värejä. Lopuksi mattalakkasin koneen uudella tuttavuudella, eli Kuivalaiselta ostamallani akryylilakalla "Matt lucky varnish, Ammo Mig Jiménez". Lakkaa ei tarvitse ohentaa ja se levittyy oikein hyvin maaliruiskulla.

Drakenin rakentaminen oli erittäin mukava kokemus. Mielestäni tämä hävittäjä oli erittäin tyylikkään ja tehokkaan näköinen. Drakeneilla ja MIG 21Bis-koneillahan turvattiin Suomen ilmatilaa parinkymmenen vuoden ajan.

Kommentit

Draken on kaunis kone, ja tässä malli joka kuvaa esikuvaansa erittäin hyvin. En keksi mitään napisemista, camo näyttää oikein mainiolle. Onnistunut malli!
Tally-ho 29.10.2018 22:44 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista Janne!
Veli, Tally! Jälleen kerran on tuotantolinjasi sylkäistä ulos erinomaisen hienon mallin! Kuten jo edellinen kollega kirjoitti; mitään negatiivista en mullistaisi löydä! Itsellä odottamassa Edun Draken; ja tällaiset kuvat nostattavat fiilistä ottaa jo malli seuraavaksi projektiksi…
PIDÄN
Tally-ho 30.10.2018 14:50 Vastaa lainauksella
Kiitos Petri, ja tsemppiä omaan projektiisi!

T. Tally-ho
On kyllä valtavan upea Draku :) Tulee hyvät ajat mieleen :)
Tally-ho 30.10.2018 17:13 Vastaa lainauksella
Terve Tave,

Kiitos kommenteista. Minustakin Draken on todella tyylikäs hävittäjä

T. Tally-ho
Edellisten kanssa samaa mieltä. Oikein hyvin onnistunut Draken.
Draken oli ja on tosi tyylikäs hävittäjä! Samoin Drakenin saundit niissä oli jokin oma viehätys samoin kuin Mig-21 bis eli "sirkkelissä" :)
Onpa komee..!
Tally-ho 31.10.2018 13:13 Vastaa lainauksella
Kiitos Tuomo!
AJ 3.11.2018 14:44 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Tapasi mukaisesti loistava taustoitus, kiitos taas siitä. Luonnollisesti komppaan kehuja yllä, sillä eihän tästä loistavasta Saab J35S Draken sukomallistasi löydy edes mikrosskoopillakaan etsimällä mitään nillityksen ja narinan aiheita. Aivan mieletön sukomalli ja tuo sininen/sinertävä/osittain valkosininen tausta tuo mallin upeasti esille ja se istuu kuin nenä päähän Suomen ilmavoimat 100-vuotta ryhmikseen, korostaen itse Draken mallia Suomen valkosinisessä väreissä.

Samoin kuin Janne, Petri, Taisto ja sinä, pidän Saab J35S Draken:n muotokielestä; Bf 109G:n ohella lienee ollut kaunein konetyyppi Suomen ilmavoimien kalustossa ja käytössä. Kertakaikkiaan erittäin kaunis lentokone, josta olet tehnyt erittäin kauniin pienoismallin. Kuten herroille yllä, Draken tuo hyviä muistoja mieleen ja ei voi olla kehumatta myöskään Ruotsin lentokoneteollisuutta ja Saab:ia, kun ne kykenivät tuottamaan Saab J35S Draken:n ja Saab JA37 Viggen:n kaltaiset suihkuhävittäjät.

Ihmettelen syvästi, jos tämä sukomallisi ei ole jonkun viikon malli - erinomaista huipputyötä, Tally-ho! Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 3.11.2018 23:07 Vastaa lainauksella
Terve AJ, kiitos taas positiivisista kommenteistasi. Ehkä tässä vielä ehtii rakentaa ryhmikseen jonkun Ilmavoimien koneen. Ne on alkaneet kiinnostaa meikäläistä liikennekoneiden ohella.

T. Tally-ho