Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 G-2

MT-225 HLeLv 24 Suulajärvi huhtikuu 1944

Yksi näkemys lisää MT-225 koneesta. Mallin esikuvasta lienee jo sivustolla tarpeeksi tarinaa,joten ei siitä sen enempää. Eduardin mallin kasauksessa ja maalauksessakaan ei ilmennyt mitään uutta ja ihmeellistä kerrottavaa. Mainittakoon kuitenkin,että malli on maalattu Tamiyan akryyleillä ja vanhennettu öljyvärilitkulla. Vihreän yritin maalata siten,että alle maalaamani saksalainen kaavio kuultaisi hieman läpi. Siipiä lukuunottamatta en tässä oikein onnistunut. Siivissä on jotenkuten nähtävissä ylimaalatut palkkiristit ja harmaiden rajat sopivassa valossa. Dekaalit ovat SBS:n arkilta. Seuraavaksi vuorossa onkin melko pitkä tarina siitä,kuinka päädyin maalaamaan oman mallini kuvissa nähtävään väritykseen.

Poikkesin alkukesästä Suomen Ilmavoimamuseolla viemässä juuri valmiiksi saamani Ta 152 mallin Antin kuvattavaksi. Keskustelu Esko P:n MT-225 mallin värityksen ympärillä kävi tällä sivustolla samoihin aikoihin vilkkaana ja aihe tuli puheeksi myös museon Antin,Villen ja Harrin kanssa. Olinhan itsekin aikeissa rakentaa
mallin samasta koneyksilöstä. Jutustellessa kävi ilmi,että keskustelun Esko P:n malliin liittyen oli lukenut myös Raimo Heikkinen ja hän oli lähettänyt Harrille ja Antille sähköpostia ja kuvia arkistoista löytämistään dokumenteista. Sähköpostissaan Raimo Heikkinen oli maininnut,että hänellä ei ole tunnuksia tälle sivustolle Esko P:n mallia itse kommentoidakseen,mutta lupasi,että hänen löytämiään dokumentteja saisi Antti,Harri tai joku muu käyttää vapaasti. Antti lähettikin sähköpostin liitteenä ollet kuvat pyynnöstäni omaan sähköpostiini. Omasta puolestani haluankin tässä vaiheessa kiittää Raimo Heikkistä dokumenttien arkistoista kaivamisesta ja luvasta niiden käyttöön.

Dokumenteista käy ilmi,että HLeLv 34 oli tilannut ainakin 5 kertaa Ikarolin valmistamia 291 1/2 A (vaalean harmaa), 291 1/2 B (oliivivihreä), 291 1/2 C = (musta) ja 291/65 (vaalean sininen ns. DN-väri) maaleja,sekä näiden ohennetta+muuta rompetta. MT-225 vaikutti myös laivuepäiväkirjan mukaan vaurioituneen torjuntalennolla 3.2.1944,koska samana päivänä oli raapusteltu työtilaus korjauksia varten. Edelleen laivuepäiväkirjan mukaan kone oli käynyt korjausten jälkeen koelennolla 14.2.1944. Kuvat Raimo Heikkisen löytämistä dokumenteista löytyvät tämän mallin rakentelukuvista,niistä voi jokainen tehdä omat tulkintansa. Raimo Heikkinen oli kirjoittanut myös olevansa aika vakuuttunut siitä,että Suomessa vuoden 1943 aikana ja 1944 alussa maalattujen G-2:sten maalit olivat suomalaisille jo tutuksi tulleita saksalaisia Ikarol-maaleja ohenteineen ja puhdistusaineineen. Olihan VL tehnyt juuri sopivasti ensimmäisten Mersujen saapuessa sotakoneillemme ja koulu- sekä harjoituskoneillemme Standardimaalaustavat -ohjeen pvm:llä 7.4.1943. Heikkinen oli kirjoittanut edelleen,että vastaan ei ollut tullut sellaista asiakirjaa,jossa mainittaisiin Mersujemme mukana tulleista "paikkausmaaleista" RLM 74 jne…, mutta tätä ei voinut sulkea kokonaan pois,sillä esim. vuonna 1942 tulleiden DN-pommarien mukana oli tullut pienet määrät eri tarkoituksiin kuuluvia maaleja.

Nämä tiedot ja Villen,Antin ja Harrin kanssa jutustelu,sekä Stenmanin uuden Mersu kirjan tutkiminen johtivatkin ideaan maalata oma MT-225 mallini Ikarolin 291 1/2 B (oliivinvihreä)sävyä vastaavaksi. Stenmanin kirjan kuvia tutkiessa MT-225 näyttäisi vielä elokuussa olevan maalattu saksalaiseen kaavioon. Loppuvuoden 1943 jälkeen otetuissa kuvissa kone on omiin silmiini yksivärinen. Erityisen hyvin tämä näkyy mielestäni Stenmanin kirjan sivun 217 kuvassa,joka on otettu Suulajärvellä huhtikuussa 1944. Samassa kuvassa huomiota herättää myös kuomun takaosan raamien ja ilmanoton suodattimen vaalea väri. Asiasta Villen,Harrin ja Antin kanssa keskustellessa kävi ilmi,että museon eläköityneellä työntekijällä oli hallussaan saksalaisella aavikkovärillä maalattu Mersun kuomu.
Kuomu oli vieläpä alkuperäisessä maalissa. Stenmanin kirjan kuvissa myös monen muun Mersun kuomun raamit
näyttävät kovin vaaleilta mm. kannen MT-203 koneen. Olisivatko saksalaiset toimittaneet Suomeen varaosia aavikkovärityksessä? Oman ajatuskulkuni mukaan tämä voisi hyvinkin olla mahdollista. Ensimmäisten Mersujen saapumisen aikoihin Saksan Afrikan seikkailu veteli viimeisiään,joten tuskin heillä itselläänkään niille huutavaa tarvetta oli. Työnnetään siis suomalaisille,tuskin he turhan tarkkoja varaosien värityksen suhteen ovat? Heikkisen löytämien dokumenttien mukaan MT-225 koneen kuomun takaosa ja irroitettava kuomu olivat myös muiden vauriotuneiden kohteiden joukossa 3.2.1944 päivätyllä työtilauksella. Kuomun irtoavan osan jättämisen RLM75 sävyyn perustelin itselleni varaosalla ja etuosan maalareiden laiskuudella uudelleen maalauksen yhteydessä.

Ainakin itselleni jäi lukuisia kysymyksiä pyörimään mielessä. Missä vaiheessa MT-225 maalattiin yksiväriseksi,mikäli maalattiin? Helmikuussa 1944 vaurioiden korjausten yhteydessä,vai aikaisemmin? Entä muut yksiväriset Mersut? Johtuivatko HLeLv 34:n lukuisat maalitilaukset jonkun hamstraus vimmasta,vai käytettiinkö maaleja? Voisiko olla,että yksiväriset Mersut on ollut tarkoitus maalata suomalaiseen kaavioon,mutta työ on jostain syystä (yleinen sotatilanne,siirto toiseen laivueeseen) jäänyt kesken? Vastauksia kysymyksiin tuskin saadaan,mikäli jostain ei löydy uusia dokumentteja. Lisää maustetta soppaan tuli eilen kuukausittaisessa mallarien kokoontumisessa Ilmavoimamuseolla. Ville päästi minut ja Markku Rinteen museon kirjastoon tutkimaan Stenmanin Mersu kirjaa (oma ei ollut kummallakaan mukana) ja kaiveli samalla itse arkistosta Mersu kuvia. Ville näytti kuvia meillekin ja muutaman takana luki "ei saa julkaista" muun tekstin lisäksi. Yhdessä tälläisessa kuvassa oli mm. MT-225. Ainakin omiin silmiini kone esiintyi siinä lähes varmasti yksivärisenä. Muutama kuva oli tekstin mukaan myös MT-225 koneesta(lentäjä istumassa ohjaamossa) ,mutta tekstiä tukemaan mitään todistetta asiasta ei ollut kuvasta nähtävissä. Teksteihin liittyen itselleni tulivatkin mieleen seuraavat kysymykset: Kuka tekstit on kirjoittanut? Milloin tekstit on kirjoitettu? Pitävätkö tekstien tiedot paikkansa? Sataprosenttisen varmoja vastauksia näihinkään kysymyksiin ei liene mahdollista saada. Tästä syystä oma mallini on maalattu,kuten se on. Voi olla oikein,mutta voi olla olemattakin. Samoin jo sivustolla aikaisemmin nähdyt MT-225 mallit voivat olla oikein,tai väärin maalattuja. Melko savolaista sanoisin. Tulipahan ainakin taatusti erilainen Suomi-Mersu vitriiniini.

Kiitoksia jälleen Antille valmiin mallin kuvauksesta.

Kommentit

Erinomainen malli! Ja todella mielenkiintoinen historiakatsaus. Asiat ovat hyvinkin voineet mennä juuri noin!! Käsittääkseni tämän hetkisillä tiedoilla kaikki maalausversiot; RLM74/RLM75/RLM76 täplitettyine kylkineen, RLM74/RLM76 ja tämä sinun näkemys asiasta voisivat olla totta! Kirjoittamasi historiakatsaus taitaa kuitenkin kääntää nyt asiaa juuri tälle kannalle. Aiempi kesäinen ketju MT-225:n maalauksesta oli varsin värikäs… Koska meillä ei varmastikaan ole absoluuttista totuutta ko. asiasta niin jokainen tulkittiin miten haluaa. Itse taidan kyllä oman MT-225:n maalata tällä tavoin..!
Kokonaisuutena mallisi on todella hieno! Niin rakentaminen, maalaus kuin säistäminenkin ovat upeat! Mitä maalia käytit tuona oliivinvihreänä??
PIDÄN❣️
P.S. Laittaisit vielä pisteytyksen mahdolliseksi… ****1/2
No NYT on hämmennetty! :) Mielenkiintoinen taustakertomus ja mielenkiintoinen näkemys. Ja mikä tärkeintä, hienosti rakennettu malli!
AJ 15.8.2018 20:16 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Komppaan Petriä, erinomainen tulkinta MT-225:stä ja oiva lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen. Kiitokset dokumenttien liittämisestä ja tietysti kiitokset Raimo Heikkiselle dokumenttien etsimisestä.

Samat kysymykset MT-225:n osalta sinulla on, mitä esitin jo MM-futiskisojen aikana. Voisi muuten juuri olla niin, että yksiväriset Mersut oli tarkoitus maalata suomalaiseen kaavioon, mutta työ oli jostain syystä jäänyt kesken… Mutta tätäkään emme tiedä varmasti… paljon kysymyksiä ja liian vähän vastauksia…

Joka tapauksessa kaikinpuolin erittäin hieno Suomi-Mersu; pikkunillitys renkaista. Hyvää työtä jälleen kerran Veli-Matti ja Antille kiitokset huippukuvista! Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia tähän mennessä tulleista kommenteista. Petri,kiva kuulla,että mallini miellyttää. Vihreä on Tamiyan XF-67 NATO Green purkista. Laitoin huvikseni tähdityksen nyt päälle,niin näen montako ykköstä tämä saa totutusta poikkeavan maalauksen ansiosta. Heikki,kiitoksia kehuista. Välillä on kiva hämmentää,jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. AJ,kiitoksia kehuista sinullekin. Pakko myöntää,että MM-futis vei suurimman huomioni alkukesästä ja nettiä tuli selattua lähinnä puoliaikojen välissä ja silloinkin ajatukset harhailivat television suuntaan. Taisi mennä silloin Esko P:n mallin ympärillä vellonut keskustelukin suurimmaksi osaksi ohi.
Kiitos mielenkiintoisesta tekstiosuudesta, ja malli on upea!
Ihmettelin myös tuota kuomun raamia joskus museolla. Loistava pohjustus värien valintaan ja Raimolta jälleen ansiokasta työtä arkistojen löydöksistä. Hieno malli ja mukava nähdä, miltä tutkimusten perusteella kone näyttää.
Väärin maalattu. No joo…;)

Ei tämä Mersujen missikisoissa pärjää, mutta onpa mielenkiintoinen tarina ja hyvin tehty malli.
Hieno ja ennen kaikkea rohkea valinta Veli-Matti tämän "kuuluisan" MT-225:n väritykseksi ja kiitos myös upeasta taustoituksesta…paljon olet aikaa uhrannut asian eteen. Itse pääväri on hyvinkin voinut olla esittämäsi kaltainen, perusteet sille jo kerroitkin, samoin tuon tropiikkisuodattimen väri todellakin oli suurella todennäköisyydellä juuri tuon hiekan värinen. Väri on nimittäin täysin yhteneväisen vaalea koko suodattimessa kannakkeineen, kun taas esim. MT-227:ssa sävyerot suodattimen etuosassa ja takana ovat selvästi näkyvissä verrattuna vaikkapa suodatinverkkoon. Hienoa että olet tuonkin huomioinut.

Sen sijaan tuon kuomun takaosan aavikkovärityksen suhteen olen edelleen skeptinen että oliko tosiaan aavikkovärityksessä? Dokumentti asiasta löytyy että takaosa on vaihdettu ja että sellaisia tosiaan Suomeen toimitettiin, mutta että vaihdettiinko niitä ja jätettiinkö päälle maalaamatta onkin sitten toinen juttu. Useissa MT koneissa kuomun takaosan raamit näyttävät hieman vaaleammilta etenkin etuviistossa otetuissa kuvissa, johtuneeko valon heijastumisesta vai mistä? Nimittäin saman koneen suoraan sivulta otetuissa kuvissa sävyeroa ei havaitsekaan. MT-225:sta Suulajärvellä 1944 huhtikuussa otettuja kuvia on useita, missä eri pilotit vuorottelevat tässä koneessa ja läheltä otetuissa kuvissa en merkittävää sävyeroa huomaa.

Mitä siellä museollakin todettiin niistä valokuvista mitä päästiin näkemään niin se seikka ainakin sai ainakin myös itsellenikin vahvistusta, että ainakaan saksalaiscamossa kone ei ollut enää huhtikuussa 1944 sen paremmin kuin tammikuussakaan, joten päälle maalaus koneeseen oli tehty. Valitettavasti kuvat olivat edelleen mustavalkoisia ;-). Suurin osa kuvista oli samoja mitä Stenman on kirjoissaan käyttänyt, mutta olihan siellä tosiaan niitä julkaisukiellossakin olevia. Kuvien takapuolen tekstien kirjoittajasta ei tietoa ole, olisikohan itse kuvaaja ne kirjoittanut? Dokumentoinnin kannalta kuitenkin tärkeitä koska niissä oli paikka, päivämäärä ja mitä kuvissa esiintyy.

Itse malli on takuuvarmaa Veli-Matin tarkkaa ja siistiä työtä, ei moitteen sijaa sen suhteen, päinvastoin, hieno on! Jos jotain jää kaipaamaan, niin ehkä hieman liiankin siisti ajankohta ja paikka huomioiden, makuasioitahan nämä kuitenkin on.
AJ 16.8.2018 14:42 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Joo, oma elämänjärjestys oli myös fixattu poikkeuksellisesti MM-futiksen tahtiin… vaimokaan ei narissut mitään, koska hänkin tykkää onneksi futiksesta; tosin kannattaa eri maata kuin minä. Ja siinä sivussa sitten katsottiin aina välillä mitä netissä tapahtuu… Onneksi Englanti tuli sentään neljänneksi, vaimon suosikki Ranska vei kirkkaimman pystin…No, neljän vuoden päästä Englannin on pakko voittaa MM-kisat.

Noista Mersu-kuvista tuli vielä mieleen nyanssi, että Stenmanin Mersu-opuksessa luutnantti Kai "Kaius" Metsola istunee oman nimikko-Mersunsa MT-231 ohjaamossa, eikä luutnantti Lauri Nissisen MT-225 ohjaamossa.

Kuten jo sanottu, joka tapauksessa onnistunut Lauri Nissisen MT-225 lekomalli, oli totuus värityksestä mikä tahansa. Terkuin, AJ
Kiitoksia kommenteista myös Tomille,Heikille,Sakarille ja Markulle. Markku,pilottien poseerauskuvissa kuomun sävyeroa ei tosiaan ole,mutta onko kone varmuudella sama. Tunnuksia,kun ei näy. Onhan raamit saatettu myös maalata kuvien ottamisen välissä. Spekulointia,kysymyksiä… Stenmanin kirjassahan on muuten sivulla 223 varsin mielenkiintoinen kuva MT-229 koneesta. MT-203 koneen kuomun raamit näyttävät myös useissa kirjan kuvissa huomattavan vaaleilta.
Varmuudellahan tuota ei pysty sanomaan että nuo pilottien poseerauskuvat olisivat varmasti MT-225:sta kun konetunnusta ei todellakaan näy, mutta "vahva olettamus" on että kyseessä on MT-225. Kuvatekstissä missä Nissinen seisoo koneessaan on kuitenkin maininta, L.Nissinen MT-225:n ohjaamossa Suulajärvellä 4.4.44, tämä SIH 6A kirjassa. On ryhmäkuva näistä kuudesta pilotista koneen edessä ja muutama kuva missä osa herroista joko istuu tai on puoli-istuvassa asennossa koneen ohjaamossa. Kone on maaston perusteella samassa paikassa puusta tehdyllä "platalla", potkuri on täysin samassa asennossa, vyö roikkuu samanlaisesti koneen ulkopuolella jne. Samassa paikassa etuviistosta otettu kuva missä taktinen numero 5 näkyy ja kuomun etuosan vaaleus.

Uskoisin että tämä kuvasarja on kuitenkin otettu samassa koneessa ja samasta paikasta juuri sinä päivänä kun osasto siirtyi Suulajärvelle, tuskinpa he koneesta toiseen ovat loikkineet? Spekulointeja tietty kaikki mutta vahva olettamus asiasta kuitenkin. Tuosta kuomun takaosan vaaleudesta…miksi kehyksen alaosa ei näytä vaalealta, ainoastaan etuosa ja ensimmäinen vaakatikku?

Tuohon raamien maalaamiseen enään huhtikuussa Suulajärvellä en usko kun tietää olosuhteet siellä korpikentällä, eiköhän se lopullinen väri tullut kuitenkin silloin helmikuussa Malmilla. Tuota Mersuraamattua ei minulla edelleenkään ole, ainoastaan näitä muita joten tuohon sivun 223 kuvaan en osaa sanoa.

Hieno malli kuitenkin… aina vain tuppaa menemään spekuloinniksi ja itse malli unohtuu ;-).
Markku Rinne kirjoitti:
Varmuudellahan tuota ei pysty sanomaan että nuo pilottien poseerauskuvat olisivat varmasti MT-225:sta kun konetunnusta ei todellakaan näy, mutta "vahva olettamus" on että kyseessä on MT-225. Kuvatekstissä missä Nissinen seisoo koneessaan on kuitenkin maininta, L.Nissinen MT-225:n ohjaamossa Suulajärvellä 4.4.44, tämä SIH 6A kirjassa. On ryhmäkuva näistä kuudesta pilotista koneen edessä ja muutama kuva missä osa herroista joko istuu tai on puoli-istuvassa asennossa koneen ohjaamossa. Kone on maaston perusteella samassa paikassa puusta tehdyllä "platalla", potkuri on täysin samassa asennossa, vyö roikkuu samanlaisesti koneen ulkopuolella jne. Samassa paikassa etuviistosta otettu kuva missä taktinen numero 5 näkyy ja kuomun etuosan vaaleus.

Uskoisin että tämä kuvasarja on kuitenkin otettu samassa koneessa ja samasta paikasta juuri sinä päivänä kun osasto siirtyi Suulajärvelle, tuskinpa he koneesta toiseen ovat loikkineet? Spekulointeja tietty kaikki mutta vahva olettamus asiasta kuitenkin. Tuosta kuomun takaosan vaaleudesta…miksi kehyksen alaosa ei näytä vaalealta, ainoastaan etuosa ja ensimmäinen vaakatikku?

Tuohon raamien maalaamiseen enään huhtikuussa Suulajärvellä en usko kun tietää olosuhteet siellä korpikentällä, eiköhän se lopullinen väri tullut kuitenkin silloin helmikuussa Malmilla. Tuota Mersuraamattua ei minulla edelleenkään ole, ainoastaan näitä muita joten tuohon sivun 223 kuvaan en osaa sanoa.

Hieno malli kuitenkin… aina vain tuppaa menemään spekuloinniksi ja itse malli unohtuu ;-).
Kone on näissä kuvissa MT-225 sillä varmuudella kuin kuvista ylipäätään on mahdollista päätellä. Toinen vaihtoehto olisi, että olisi ensin kuvattu lentäjiä MT-225:n ohjaamossa, sitten siirretty MT-225 pois ja samalle paikalle siirretty toinen mersu ja otettu sitten kuvia sen toisen mersun ohjaamossa samalla paikalla, jolla MT-225 oli. Lyhyesti sanottuna: beyond a reasonable doubt.

Metsola-kuvassa on sama tausta kuin Nissis-kuvassa ja siiven kulumajälki vastaa MT-225:ä. Pyötsiää ja Koskelaista on mahdotonta samalla hyvin korkealla todennäköisyydellä sijoittaa MT-225:een, koska kuvauskulma on täysin eri, mutta jälleen on pakko kysyä minkä takia heidät olisi kuvattu jonkin muun hävittäjän ohjaamossa, joka muuten sattumalta kuvassa näyttää täysin samalla tavalla väritetyltä kuin MT-225 ja jonka syöksyvyö on täsmälleen samassa asennossa ja jonka kädensija kuomun takana näyttää täsmälleen samalta kuin MT-225.

Eli olet täsmälleen oikeassa sillä varmuudella joka näistä kuvista ylipäätään on mahdollista saada.
Hienosti tehty ja persoonallinen Mersu! Työn jälki ja vanhennusaste miellyttää silmääni.

Liittyen taustatarinaan: millaisiin maalaustoimenpiteisiin nuo maalimäärät mahtoivat riittää? Voisivatko määrät viitata kokonaisten lentokoneiden maalaamiseen vai pienempiin paikkausoperaatioihin? Ok, tämäkään tieto ei varsinaisesti kerro eri teorioiden kannalta mitään ratkaisevaa tai vie pohjaa spekulaatioilta suuntaan tai toiseen, mutta kiinnostaa silti.
AJ 17.8.2018 16:25 Vastaa lainauksella
Veli-Matti esittikin tämän Mt-225 lekomallinsa yhteydessä aivan samoja kysymyksiä MT-225:stä kuin minä Esko P:n MT-225 mallin yhteydessä. En toista kysymyksiäni, koska ne ovat esitetty jo moneen kertaan ja yhä luettavissa ja lopulta käytännössä aivan samoja kuin Veli-Matin.

Lopuksi Veli-Matti toteaa:
Veli-Matti Sivonen kirjoitti:
Sataprosenttisen varmoja vastauksia näihinkään kysymyksiin ei liene mahdollista saada. Tästä syystä oma mallini on maalattu,kuten se on. Voi olla oikein,mutta voi olla olemattakin. Samoin jo sivustolla aikaisemmin nähdyt MT-225 mallit voivat olla oikein,tai väärin maalattuja.
Juuri tätä samaa asiaa toin esille Esko P:n MT-225 mallin yhteydessä.

Elämässä 100% varmaa on ainostaan kuolema, kun kerran on syntynyt. Mikään muu ei ole 100% varmaa, ei edes verot, jos elää yhteiskunnan ulkopuolella. Oletukset ja lukuisat tulkinnat niistä ei tee niistä faktoja eikä edes varmuutta 50% todennäköisyydellä. Parhain terveisin, AJ
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Otettakoon esimerkkinä Stenmanin uudesta Mersu-kirjasta:

Sivulla 216 on vasemmalla ylhäällä mv-kuva 1/HLeLv:n päälliköstä luutnantti Lauri "Lapra" Nissisestä nimikkonsa MT-225 ohjaamossa Suuljärvellä huhtikuussa 1944.
Tässä yhteydessä on syytä huomioida, ettei Stenman anna tarkkaa päivämäärää. Mikäli Stenman on aiemmin antanut jossain kirjassa tai joissain kirjoissa tarkan päivämäärän, hän ei tässä sitä enää anna. Tähän on varmasti syynsä. Hyvin todennäköistä on, ettei tarkkaa päivämäärää kuvalle ole olemassa, mutta tätäkään ei tiedetä.

Samalla sivulla 216 on oikealla yhäällä mv-kuva 1. lentueen luutnantti Kai "Kaius" Metsolasta.
Tässä yhteydessä on syytä huomioida, ettei Stenman anna tarkkaa päivämäärää eikä edes paikkaa. Mikäli Stenman on aiemmin antanut jossain kirjassa tai joissain kirjoissa tarkan päivämäärän ja paikan, hän ei tässä sitä enää anna. Tähän on varmasti syynsä. Hyvin todennäköistä on, ettei tarkkaa päivämäärää ja/tai paikkaa kuvalle ole olemassa, mutta tätäkään ei tiedetä.

Sivulla 217 on alhaalla mv-kuva MT-225:sta, joka oli ensimmäinen laivueelle saapunut Mersu. Siitä tuli 1. lentueen päällikön luutnantti Nissisen nimikkokone. Mv-kuva on otettu MT-225:n saavuttuaan Suuljärvelle 1944.

On oletettu, että 1) Metsola istuu Nissisen koneen ohjaamossa, 2) Tarkka päivämäärä Metsolan ohjamokuvasta olisi 4.4.1944, koska MT-225 saapui silloin Suulajärvelle ja 3) Nissisen ja Metsolan mv-kuvien ja siten koneiden paikka olisi täysin identtinen.

Kohta 1) Stenman ei vahvista, että Metsola istuisi Nissisen koneessa, joten on täysin puhdasta spekulointia, että Metsola istuisi Nissisen koneessa. Maksimissaan voidaan siis olettaa 50/50 todennäköisyyttä eli 50% todennäköisyyttä, mutta oikeasti tämä yksittäinen todennäköisyys on tällöin laskettu reippaasti yläkanttiin.

Kohta 2) Stenman ei anna Nissisen koneelle muuta päiväystä kuin huhtikuu 1944, eikä Metsolan koneelle lainkaan. Joten on täysin puhdasta spekulointia, että Nissisen koneen kuvan, Metsolan koneen kuvan ja MT-225:n kuvan saapumisen päivämäärä 4.4.1944 olisi identtinen. Maksimissaan voisi olettaa kolmelle kuvalle samaa päivämäärää noin 33% todennäköisyydellä, mutta oletetaan 50% todennäköisyys, mutta oikeasti tämä yksittäinen todennäköisyys on tällöin laskettu reippaasti yläkanttiin. Tosin on myös syytä muistaa, huolimatta siitä, vaikka päivämäärä kuvilla olisikin sama 4.4.1944, se ei merkitse korrelointia sen kanssa, että Metsola istuisi Nissisen koneessa.

Kohta 3) Stenman ei vahvista, että Metsolan ja Nissisen koneiden paikka olisi identtinen, joten on täysin puhdasta spekulointia, että koneiden paikka olisi identtinen. Maksimissaan voidaan siis olettaa 50/50 todennäköisyyttä eli 50% todennäköisyyttä, mutta voitaneen myös positiivisesti olettaa, että paikka on Suulajärvi, joten maksimissaan oletetaan 90% todennäköisyyttä identtisen paikan suhteen. Tosin on myös syytä muistaa, huolimatta siitä, vaikka paikka kuvilla olisikin identtinen, se ei merkitse korrelointia sen kanssa, että Metsola istuisi Nissisen koneessa.

Todennäköisyys kohtien 1, 2 ja 3 mukaan sille, että Metsola istuisi Nissisen koneessa on 0,5 x 0,5 x 0,9 = 0,225 eli 23%.
Vaikka päiväyksenkin nostaisi 90% todennäköisyyteen, mikä on epärealistista ottaen huomioon Stenmanin kirjoitukset kirjassaan Mersu, todennäköisyys kohtien 1, 2 ja 3 mukaan sille, että Metsola istuisi Nissisen koneessa olisi 0,5 x 0,9 x 0,9 = 0,405 eli 41%.

No joo, tämä vain pikaisena off-topic esimerkkinä.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Stenman ei puhu koneiden sijainnista yhtään mitään. Ei vahvista eikä kiellä. Ei hän käsittele koko asiaa. Sen sijaan silmällä näkee selvästi, että Metsola-kuvan paikka on sama, missä MT-225 on kuvattu. Tästä ei ole pienintäkään epäilystä kun katsoo kuvien taustoja. Todennäköisyyksiä ei tarvitse laskea.

Stenman vahvistaa, että sivulla 217 ("Mersu") oleva kuva on otettu 4.4.1944, kun laivue sai ensimmäiset neljä mersua. On huomattavasti todennäköisempää kuin 50/50, että ohjaamokuvat on otettu samana päivänä. Tämä on kuitenkin tämän viestin ainoa spekulaatio, muu on todennettavissa.

Mikä sitten olisi se kone, jossa Metsola istuu, jos se ei olisi MT-225? Kenties Metsolan nimikko, MT-231? No ei ole. Metsola-kuvassa on nimittäin siipikuhmu, jota ei ollut MT-231:ssä. MT-231 ei edes ollut Suulajärvellä 4.4.

Sen sijaan MT-232 oli yksi niistä neljästä 4.4. luovutetusta koneesta. Sivun 124 kuvasta voi kuitenkin helposti nähdä, että kyseessä ei ole MT-232, koska ohjaamon kohdalla on selvästi havaittavissa RLM76:a.

Samoin sivun 243 kuvasta näkee, että kyseessä ei ole MT-238, joka on kolmas neljästä ensimmäisestä 24:n mersusta. Tässäkin kuvassa näkyy selvästi RLM76:a.

Sitten jää jäljelle MT-244. Sivulla 202 on kuva MT-244:stä, josta näkee, että ko. koneessa siiven etureunan maalaus on aaltoileva. Tämä ei täsmää Metsola-kuvan kanssa sivulla 216. Kyseessä ei siis ole MT-244.

Poissulkemalla voimme siis todeta, että kyseessä on MT-225, joka on ohjaamon kohdalla yksivärinen. Tämä näkyy kuvissa selkeästi. MT-225 on ainoa 4.4. luovutetuista koneista, joihin tuntomerkit täsmäävät
Muistelen kuitenkin MT-225 ympäröivän keskustelun varrella moneen kertaan esitetyn, että vain MT-231 ja MT-227 olivat yksiväricamossa. Kumpikaan näistä ei voi olla kyseessä.

Huhtikuun aikana 24:lle luovutettiin vielä 11 mersua, numerot 204, 209, 210, 216, 221, 229, 231, 235, 236, 237 ja 240. MT-237:stä en löytänyt kuvaa, mutta muiden huhtikuun mersujen maalaus ei sovi yksiin nyt kyseessä olevien valokuvien kanssa mitenkään.

Lyhyesti siis: Kaikki esillä olevat lentäjät esiintyvät MT-225:n ohjaamossa. Tästä ei järkeä ja lähteitä käyttäen jää lopultakaan epäilystä.
Kiitos kommentista Timo-Matti. En tiedä ovatko nuo Ikarol maalit olleet käyttövalmiita,vai ohennusta vaativana tahnana,kuten saksalaisten panssareissa käyttämät kolmivärikaavion maalit. Yksikön ilmoittaminen kiloina viittaisi tahnaan,samoin se seikka,että noille on tilattu myös ohenninta. Joku viisaampi tietänee paremmin. Noiden tilauslomakkeiden määrillä maalaa kyllä jokatapauksessa jo useamman koneen. Viime kesänä maalasin kalaseuran kesämökin viidellä litralla valmista maalia ja siinä oli aika paljon enemmän maalattavaa pintaa,kuin yhdessä Mersussa…
Hieno lisäys Suomen ilmavoimat 100 v ryhmikseen minunkin puolesta.
Tällätavalla maalattuja mersuja ilmeisesti oli?
Yllä on hienoa keskustelua maalauksen oikeellisuudesta. Mielestäni on kiva nähdä myös tällainen vihreä Mersu, oli sitten se oikein tai ei tähän yksilöön liittyen
Kiitoksia kommentista Mika. Saa nähdä ehdinkö tehdä vielä yhden Mersun lisää ryhmikseen.