Pienoismallit.net

Sturmmann 1917

Ensimmäinen maailmansota oli ensimmäinen ns. "moderni" sota.
Kuitenkin taisteluiden juuduttua juoksuhautasodaksi, alkoivat osapuolet rintamalinjan molemmin puolin kehittää erikoistaktiikoita juoksuhautasodankäyntiin.

Saksalaiset kehittivät joukot, joita alettiin kutsua sturmtruppen - nimellä. Englantilaisittain ehkä tutummin stormtrooppina tunnettuja joukkoja.

Näiden joukkojen tehtävänä oli mm. hyökkäyksen kärkenä puhdistaa vihollisen juoksuhautojen vahvimpia pisteitä takaata tuleville vakiojoukoille. Suuria hyökkäyksiä oli kuitenkin harvoin, ja erikoisjoukoille oli muutakin käyttöä.

Verlinderin figuuri kuvaa yhtä tällaiseen tehtävään valmistautuvaa sotilasta. Figuurin nimi oli Trench Raider, jolle en keksinyt hyvää suomennosta. Tehtävän sen sijaan voin selittää. Kyseessä oli pienten partioiden tekemiä väkivaltaisia tiedusteluhyökkäyksiä yksittäisiin vihollisen juoksuhautojen osiin. Hermoja repiviä tehtäviä, joissa ensin ujuttauduttiin kärsivällisesti pimeän turvin ryömimällä läpi ei kenekään maan, sitten hiljennettiin vihollisen vartiomiehet mahdollisimman pienellä metelillä. Napattiin vankeja, karttoja, papereita, aseita, mitä milloinkin.. ja kun tehtävä oli loppu, niin viskattiin käsikranaatit vastustajan korsuihin.

Ja tässä tulikin sitten vastaan Verlindenin mallin ongelmat. Figuurille piti tulla kaksi riviä kranaatteja päällekkäin, mutta päätin tyytyä yhteen. Löysin kyllä kuvia joissa kranaatteja oli samalla tavalla kuin figuuriin oli suunniteltu, mutta en keksinyt miten ne olisivat kiinni, enkä myöskään ymmärtänyt miten sillä varustuksella ryömittäisiin. Siispä puolet perunanuijista pois.

Toinen ongelma oli miehen aseistus. Pistin toisessa kädessä ja kivääri toisessa. Asento oli jäykkä, mutta sen lisäksi varustus tehtävään nähden epärealistinen. Luotiaseita kyllä pidettiin mukana, mutta niiden käyttöä vältettiin, ideana kun oli toimia hiljaa. Niinpä ase selkään. Mutta mitä käteen?

Sotilaat tekivät molemmin puolin rintamalinjaa itse tehtyjä nuijia, hakkuja ja vaikka mitä tappovälineitä aseistuksekseen juoksuhautasodankäynnissä. Onneksi näistä löytyi myös kuvia, joten pystyin rakentamaan melko uskottavan näköisen juoksuhautanuijan. Ase perustuu päätään lukuunottamatta aitoon nuijaan, mutta pään vaihdoin suuremmaksi. Pään ja puuvarren välissä oleva kierrevarsi perustuu valokuviin.

Tällaisilla ja vastaavilla aseilla modenissa sodankäynnissä siirryttiin öisin julmaan taisteluun joka ei lopulta eronnut paljoa keskiaikaisista sodista. Sodan kuluessa myös virallisia aseita kehitettiin. Esim. amerikkalaisilla oli vastaavaan käyttöön puukon ja nyrkkiraudan yhdistelmä.

Kipsialusta mallissa oli ihan kiva, mutta halusin enemmän.
Figuurille on tehty tausta kokonaan itse. Rotta, ammuslaatikko, pullot ja kuppi ovat sarjasta, samoin pistin ja käsikranaatit hyllyllä. Kaikki muu on tehty itse, ja rottaakin muokkasin aika tavalla.

Aseen vyöt piti tehdä itse, samoin kaasunaamarikotelon hihna. Varustevyön yläosa on edessä myös tehty itse, koska alkuperäismallissa niiden päälle olisi tullut kranaatit, ja niinpä niitä ei ollut tehty malliin.

Seinälaudoitukset ovat pahvia, juoksuhaudan pohja balsaa.

Verlinden on mallintanut housut oikein. Sturmtruppeille jaettiin housuja joissa oli nahkaiset polvivahvikkeet. Osaksi myös vastaavat takit, jollaista tällä sotilaalla ei kuitenkaan ole. Ideana tietysti oli lisätä kestävyyttä ryömiessä. Valitettavasti jalkineissa valmistaja ei ole ollut yhtä tarkka. Näille joukoille jaettiin nilkkasaappaita, mutta tällä sotilaalla on nahkasaappaat. Täysin väärin se ei ole. Varusteita ei saatu kaikille yhtä aikaa. Saappaiden malli on vähän vaille hyvä. Ilmeisesti niissä pitäisi olla sivusaumat. En kuitenkaan lähtenyt lisäämään niitä.

Kaasunaamari on nahkaista mallia, ja mallinnettu hyvin. Silmäkohdat olivat vain tasainen kohta resiinissä, joten siihen sai soveltaa luovaa maalaamista.

Niin se kaasunaamari…
Ensimmäisen maailmansodan kohteliaaseen tyyliin, oli ajoittain tapana helpottaa noita iskuja ampumalla kaasuammuksia vihollisen asemiin ennen hyökkäystä. Naamari oli siis ihan tarpeen.

Joten jos olette jaksaneet lukea tähän asti, niin hyvä…
Malli oli ihan hauska tehdä.

Kommentit

timor68.kuvat.fi/kuvat/Pienoismalleja/Sturmmann+1917/

Ja tuolla enemmän kuvia.
Osaksi rakennusvaiheestakin.
Erinomainen taustoitus ja vinjetin yksityiskohdat. Myös sotilaan päänalue ml. kaasua amari näyttää todella hyvältä. Uniformu vaan näyttää hieman lattealta! Valo/varjokohdat eivät kovin hyvin tule esille… Tiedän, että kameralla otettu kuva hieman latistaa verrattuna oikeaan malliin. Myös uniformun ylä- ja alaosan identtistä värisävyä ihmettelen. Veikkaisin, että noissa oli jonkin verran vaihtelua.
Mutta kritiikistä huolimatta hieno malli!!! Pidän! Ja iso plussa hienolle taustoitukselle!!
Kiitoksia kommentista.

Univormu kieltämättä on hieman lattea. Osaksi voi johtua tosin siitä, että figuurissa on suuria tasaisia pintoja. Kokonaisvaikutelma on hieman jäykkä. Pääsyy on kuitenkin siinä, että oma tyylini ei suosi voimakkaita valoja ja varjoja. Eli ehkä niitä olisi vielä enemmän voinnut korostaa. Kuvia en lähde tässä yhteydessä syyttämään.

Uniformun sävyt sekä ylä, että alaosassa ovat tosiaan identtiset. Tutkiskelin kuvia arviolta noin kymmenen tuntia netistä, ja hyvä näppituntuma asiaan oli, että piirustuskuvissa sävyerot olivat yleisesti melko huomattavat - siis moderneissa piirtustuksissa. Valokuvissa sen sijaan sävyeroja ei juurikaan voinut havaita.
Maailmassa jossa vain joitakin kymmeniä vuosia aikaisemmin esim. sotilasarvoissa yksi piirre oli, että upseerien univormut olivat kirkkaamilla väreillä kuin sotamiesten (brittien punaiset takit), osattiin kyllä tuottaa tasalaatuista kangasta. Vaihteluakin luultavasti silti esiintyi, sillä voisin kuvitella että valmistuserien ja -aikojen välissä oli eroja.

Väri oli kyllä muutenkin ongelma. Kenttäharmaa oli määritelmä, mutta se mitä se kenttäharmaa tarkoittaa ei sitten ollutkaan niin yksinkertainen homma.
Malli on kiva ideana. Toteutuksesi on varmasti vaatinut hyviä hermoja kuvaamiesi ongelmien kanssa. Itseä varmaan vit. . .pimpittäisi niin että hampaat halkeilisi kun veivaisin moista.
Annoin hyvät pojot juurikin tekemäsi työn pohjalta. Kuitenkin jäin kaipaamaan sitä jotain .
Luultavasti kuvaamasi latteus on osa mutta mielestäni sotamies on kuin paraatiin menossa, puhtoinen kuin mikä.
En tiedä parantaisiko realismia, huh mikä sana tässä kohtaa, pikku kuraaminen.
Ensimmäisen räimeen aikana juoksuhaudoissa elettiin 24/7. Toki oli korsuja sun muuta mutta elo kuran, ruumiiden, omien jätteiden keskellä ja vihollisen kranaatit lisäävät saatetta iskemistä roiskuvalla roinalla.
En saata moittia työtäsi, mutta itse näkisin näin.
Aina saa moittiakin kun aihetta on.
Saappaat kurasinkin. Pohdiskelin muutakin kuraamista, mutta kun eivät taidot riitä, eli en tiedä millä edes lähtisin liikkeelle jotta saisin aidon oloista kuraamista aikaiseksi, niin jätin tekemättä.

Varsinkin housut kaipaisivat jotain, koska nämä kaverit tosiaan harrastivat ryömimistä henkensä pitmiksi - ihan kirjaimellisesti.

Kannattaa googlettaa Verlinden ja Trench Raider, niin näkee vähän millainen tuo alunperin piti olla.

Minua ei oikeastaan edes pahemmin hatuttanut, koska paketin päällä oli asiallinen kuva figuurista ja siitä näki mm. sen, että vaatteiden laskokset ovat isoja tasaisia pintoja. Aihe kiinnosti, ja opettelen koko aika figuurien tekoa, joten tämä oli hyvä harjoituskappale. Rakentaessa innostuin sitten vain tuohon muunteluun ja alustan tekoon, ja ne olivatkin hauskaa puuhaa.

Jälkikäteen ajatellen olisi kaiken muun ohella pitänyt uskaltaa hieman enemmän muuttaa käsien asentoja.

Kypärän, kaasunaamarin ja rotan maalaaminen olivat suorastaan ilo.
Tämä on toki päiväaikaa ja näyteltyä mutta sopii juurikin teemaasi hyvin.
coub.com/view/eos20
erittäin hyvin.

Yksi yllätys mikä minulle selvisi kun pengoin tietoja tätä varten oli, että se kuuluisa piikkikypärä oli kovetettua nahkaa…

Voisin kuvitella, että teräskypärä otettin mielellään vastaan kun niitä 1916 alkoi tulemaan rintamalle.
Sakemannit kun suunnittelivat teräksestä kypärän mallia -16 jonka tunnusmerkeiksi nousevat ns. sarvet, jonka takia lempinimi sarvikypärä. Sarvilla oli selkeä funktio, niihin sai kiinnitettyä lisäpanssarin, eräänlaisen otsaa suojaavan visiirin.
Kovin ergonominenhan se ei ollut koska lisäsi muistaakseni likempi kaksi kiloa massaa ja kaikki tuo otsalle.
Toki käyttötarkoitus, kk-ampujan ja tähystäjän pollan suojaus olivat tärkeässä roolissa, mutta ymmärrettävistä syistä nuo visiirit taisivat nähdä käyttöä aika vähänlaisesti. Varsinkin kun suora osuma kiväärinluodista saattoi katkaista visiirinkäyttäjän niskat vaikka läpäisyä ei tapahtunut. Muistettakoon että tuohon aikaan kiväärien kaliiberit olivat astetta jytkympiä kuin nykyisin.
Toki sarvien toisena funktiona oli tuuletus, joskin on kyseenalaista kuinka se toimi, reiät olivat kuitenkin suht pienet ja rautahattu iso.
Sarvikypärähän kesti aikaa ja toisessa isossa rähinässä niitä jaettiin kun muuta ei aina ollut tai ei haluttu antaa, esmes liittolaisille.
Suomessa mokoma kapine oli käytössä kauankin, ilmeisesti ritirinnan muiden Saksalaiskypärien ohessa vielä rauhanaikanakin. Kauanko, sitä en tiedä. Mutta esim SA kaupoissa noita oli vielä joku aika sitten ajoittain.
Tulipa luento tästä.
Mutta täällä kypärästä lisää:
pkymasehist.fi/sakskyp.html
Viittasin tietty siis siihen piikkikypärään jolla sota aloitettiin.

Netin syövereistä löydettyjen tietojen mukaan se lisäpanssari oli tehokas, mutta epäkäytännöllisen painava. Kyllä niitä silti kuvissa näkee.
Tuuletus taas ilmeisesti toimi melko hyvin, koska talvisin sotilaat kuulemma tulppasivat niitä sarvien aukkoja mudalla ja mitä nyt saivatkaan käteen.
Toki ymmärsin piikkikypärä viittauksen.
Mutta sitä kun alkaa rönsyilemään, tuo sotahistoria on ollut harraste kauan.
Kuvissa toki näkee, kuten teräksistä rintapanssariakin, mutta se painojakauma.
Kypärä jos itsessään painaa 1.2- 1.3kg ja siihen parikiloa etupainoisuutta lisää niin saattaa niskoja pakottaa parin tunnin käytön jälkeen.
Piikkikypärän materiaali oli muistaakseni sarvikuonon tai norsun nahkaa mutta saattoihan siihen lehmännahkaakin mennä.
Piikkikypärän käyttö säilyi upseeristolla vielä senkin jälkeen kun rautahattu tuli "muotiin". Statussymboli.
Talviaikaan venttiilit olivat varmasti kenkut, vaikka kypärän alla olisikin ollut fylliä niin pistemäinen veto on varmasti lisännyt kurjuutta.
Kuvista kannattaa myös aina muistaa, että aika useasti taisivat olla poseerattuja.
Siksi asut ovat siistit ja uusia varusteita esillä, kuten tuo lisäpanssari.

Mallien ja figuurien taustojen selvittely on enemmän kuin puolet tämän touhun iloa. Sen takia minulla myös usein tuppaa olemaan pitkät johdannot kuviin.

Norsunnahka lienee ainakin paksua ja kestävää.
Itse olen viime päivämä pohtinut antiikinaikaisten kangashaarniskojen, linothoraxien, tehokkuutta.
Ilmeisesti niistäkin sai aika hyviä, koska mallia käytettiin yleisesti. Mutta tässä mentiin jo kauas figuurin aiheesta - ehkä lähelle yhden tulevan figuurin aihepiiriä.
Jatkamme keskustelua yv. merkeissä.
Jätetää palstaa figullesi, joka on edelleen hienosti tehtyä kädentyötä.
Hieno figu alustoineen. "Sodat lopettavan sodan" fiilis välittyy. Mitä tuo lattian vesi on? Varsin aidon oloista.
Kiitoksia.

AK-interaktiven "Puddles" pullosta valutettua.
Periaatteessa kai samaa sarjaa kuin still waterit, mutta värjättynä. Minulla on molempia, mutta jotenkin tuo puddles käyttäytyy paremmin.
Paljoa ei ole käyttöä, mutta silloin kun on, niin on tuote paikallaan.
AJ 12.7.2018 13:40 Vastaa lainauksella
Moi Timo, Komppaan kehuja yllä. Rakentavat kritiikit on jo myös annettu edellä, joten keskityn kehumisiin. Aihealue on erittäin hyvä, joskin samalla myös julma muistutus WWI:n "ensimmäisen modernin sodan" totaalisen mobilisaation kauhuista.

Historia laskee USA:n sisällissodan, 1861-65, ensimmäiseksi moderniksi sodaksi; tosin ilman totaalista mobilisaatiota. Amerikan sisällissota oli myös linkki pre-modernista sodankäynnistä moderniin sodankäyntiin.
How Does The Civil War Qualify as the First Modern War?
www.youtube.com/watch?v=AL0e3PLn3iY
The First Modern War? | The Civil War and Reconstruction, 1861-1865
www.youtube.com/watch?v=d0WfO4drHHA
The First Modern War
www.youtube.com/watch?v=x7Z8PjEjPyM
Totaalinen mobilisaatio puolestaan tekee WWI:stä tavallaan "ensimmäisen modernin sodan".

Paljon olet nähnyt dioon/vinjettiin vaivaa ja aikaa ja työn määrän tulos näkyy myös hyvänä tuotoksena; kaikenkaikkiaan hieno dio, josta välittyy ajan henki ja sen synkkyys plus tietysti erityisplussaa taustoituksesta. Hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ

PS Petri V:lle myös kiitos lisäinfosta.
Kiitos AJ.
Tarkoitukseni ei todella ole viisastella tai hammastella.
Olen vain vähän sellainen luennoijatyyppi.
Täällä on kuvia juurikin mm rintapanssareista yms
flashbak.com/world-war-1-body-armor-1914-1918-32670/
Joo…
Ehkä mekaaninen sota olisi ollut oikeampi termi.
Itse näen kyllä Amrikan sisällissodan vielä aika puhtaana 1800-luvun sotana, jossa miehet ampuivat riveissä toisiaan. Toki enteitä tulevasta jo oli.

Perusidea on kuitenkin verrata käsitystä siitä millainen ensimmäinen maailmansota oli, siihen tosiasiaan, että juoksuhaudoissa käytiin mies miestä vastaan taisteluja puukoilla ja nuijilla.

Kiitoksia AJ:lle ja Petri voi olla huoletta, sillä kommenttisi ovat olleet oikein antoisia. Ei viistastelun hajuakaan. Niitä on ollut mukava lukea.
Tuo mekaaninensota kuulostaa hyvältä termiltä.Silloinhan tuotiin kentälle auto, panssarivaunu ja lentokone.
Lisäksi konekiväärit ja varsinkin tykistö tulivat sanoisinko julmemmin esiin.