Pienoismallit.net

Hanomag Sdkfz251/1 + PAK40/L46

Sonderkraftfahrzeug 251 (SdKfz 251) oli toisen maailmansodan aikainen saksalainen puolitelavaunu. Ensimmäiset mallit valmisti Hanomag-yhtiö ja niiden valmistus jatkui läpi sodan.

Ensimmäiset mallit annettiin 1. panssaridivisioonalle vuonna 1939. Puolitelavaunun mallit olivat A–D- ja niistä oli olemassa useita eri versioita. Alkuperäinen idea oli, että puolitelavaunu voisi kuljettaa ryhmä verran (9 miestä) sotilaita taisteluun suojassa käsiaseiden ja tykistön tulelta. Kahta ensimmäistä mallia valmistettiin vain muutamia kappaleita, C:n ollessa yleisin. C-mallin valmistus oli kuitenkin monimutkaista- ja loppusodassa yksinkertaistettu D-malli tuli tuotantoon. Vaunut oli suunniteltu kulkemaan maastossa, mutta sen eturenkaat eivät olleet vetäviä, mikä rajoitti vaunujen maastokäyttöä.

Perusmallin (SdKfz 251/1) aseistus oli suojalevyn taakse kuljettajan yläpuolelle asennettu yksittäinen MG-34- tai MG-42-konekivääri. Vaunussa olleen ryhmän konekiväärin pystyi kiinnittämään vaunun takaosan ilmatorjuntajalustaan.

Vaunun sisälämmittimenä oli hiilikamiina.

Vaunusta valmistettiin useita eri versioita erikoistehtäviin, kuten ilmatorjuntaan, panssarintorjuntaan- ja esimerkiksi infrapuna-valaisimella varustettu malli.


Tykki:

Pak 40 eli 7,5 cm Panzerabwehrkanone 40 (L/46) oli saksalainen toisen maailmansodan aikainen 75 mm panssarintorjuntatykki.

Itse mallit olleet jo hetken valmiita, tänään sain alustan valmiiksi. Monta mallia ollut samaan aikaan työn alla, siksi näitä tuntuu tulevan nyt nopeaa tahtia. Pohja styrofoam-levyä johon hiottu urat, kurana käytetty jälleen kohokuviotapetin korjausmassaa, värinä akryylit, kuraa käsitelty spray-lakalla. Rankasta likaamisesta huolimatta renkaat toimivat molemmissa malleissa. Molempien mallien mukana tuli sotilaita, hanomagin miehistön olen tehnyt mutta tykin miehistöä en koska rakensin tykin hinattavaan muotoon (suojalevy edessä taiteltu) -ehkä lisään ukot tuonne mutaan tulevaisuudessa.

Kommentit

Hienoa että dioraamoja syntyy :) Tämä ehkä kaipaisi vielä tykkimiehistöä ajoneuvon kyytiin ja sekaan tykin a-tarvikkeita yms mukana kulkevaa tarpeellista.

Pari huomiota:
- tykin lavettihaarojen päissä olevat taittuvat kepit ovat kuljetusasennossa jalan suuntaisesti, eivät vetokoneen ovea vasten (voivat kolista tai hajota pahassa maastossa)
- 251-sarjan puolitelavempaimessa, ainakaan perusversiossa, ei ole hiilikamiinaa sisälämppärinä. Vaunu on päältä avoin, kamiinan lämpö haihtuisi samantien. Lisäksi polttoainesäiliö on heti lattian alla, tulipalovaara on ilmeinen.
Kimmo K. 19.6.2018 15:00 Vastaa lainauksella
Ihan hieno dioraama. Kuten Esko yllä, minäkin kaipaan dioon hieman lisää eloa figuurien ja muun rekvisiitan muodossa. Kuitenkin se, mitä nyt on esillä, on mielestäni toteutettu mallikkaasti. Ajoneuvon "asento" liejuisella tiellä on uskottava ja aidon tuntuinen etenemisen ollessa hieman vaivalloista telaketjuista huolimatta. Myös maasto näyttää suurelta osin oikein hyvältä, mutta paikoitellen jotenkin keskeneräiseltä.
Kimmo K. kirjoitti:
Ajoneuvon "asento" liejuisella tiellä on uskottava ja aidon tuntuinen etenemisen ollessa hieman vaivalloista telaketjuista huolimatta.
Joo, tästä en älynnyt äsken mainita. Asento on juurikin kuten 251-sarjalaisten valokuvissa näkyy; etupyörät kun eivät ole vetävät niin tela tuppaa kaivautumaan pehmeän maaperän sisään. Ja toki 1.5t painava tykkikin perässä vaikuttaa.
Joni Elg 19.6.2018 19:58 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja neuvoista, korjasin kepit oikeaan asentoon, en onneksi ollut liimannut niitä kiinni. Pitää vastaisuudessa tehdä parempaa taustojen tutkimista.
Joni Elg kirjoitti:
Pitää vastaisuudessa tehdä parempaa taustojen tutkimista.
En minäkään olisi tuota muistanut/tiennyt ellen olisi ollut 10+ vuotta sitten Suomen Sotilas -lehden toimittajan mukana kuvauksissa missä tykkiryhmä pyöritteli tuota tykkiä miesvoimin maastossa. Oli aika hikistä hommaa lämpimänä kesäpäivänä :D
Olisi edes muutama figu ollut mukana. Vaikka vain pari kolme ja tykki menossa huoltoon tjn.
Hyvä ja hieno dio idea otti hieman käkättimeen näyttää niin vajaalta.
Malli on hyvin tehty ja asetelma upea. Mutku. . .
Mutta noin muuten todella hyvin toteutettua työtä.