Pienoismallit.net

Fokker D XXI

FR-76

Malli on MPMn tekosia 2000-luvun alkupuolelta ja kannen mukaan se kuvaa III sarjan konetta. Alunperin ajattelin rakentaa FR-97n mutta totesin, että Sarvannon Fokkereita on saitilla jo muutamia joten suunnitelmat muuttuivat. Lopulta päädyin Hollannista toimitettuun ruskeaan FR-76 yksilöön. Koneyksilö oli ensimmäinen Suomeen toimitettu D.XXI. Ja lisäksi ainoa, joka oli varustettu kahdella, siipiin sijoitetuilla 20mm Oerlikon tykillä. Helmikuussa -40 tykit poistettiin. Malli kuvaa tykkiversiota.

Jotta sain koneen talvisodan aikaiseen kuosiin jouduin sosialisoimaan suksivarustuksen toisesta MPMn Fokker paketoinnista.

Ohjaamon väriä hain jonkin aikaa. MPMkin on asiasta eri mieltä itsensä kanssa. Ensimmäisessä paketissa tarjotaan sinkkikromaattia ja toisessa. Kaivellessani vanhoja IPMS mallareita törmäsin juttuun Fokker XXIstä. Jutussa oli pari värivalokuvaa joissa näkyi entisöidyn FR-110n vaalean harmaa ohjaamo. Tuolla tiedolla sitten jatkoin ja väriksi valitsin.

Kuten niin monasti, tämäkin malli alkaa ohjaamon rakentamisella. Ei kohdistustaeja sekä hieman epämääräiset kohdistuspinnat tarjosivat mukavan alkulämmittelyn moottorikoulinkia varten. Rungon puolikkaisen kohdistus ei mennyt aivan kohdalleen kun saumaa piti hioa jonkin verran. Siivet saettuivat paikoilleen kohtullisen hyvin eli ei mainittavia rakoja. Korkeusvakain tukineen taas aiheutti enemmän töitä. Yläpuolen vaijerit on tehty kitarankielestä. Onneksi oikean pituuden mittaaminen onnistui Mauserilla melko helposti. Kielen katkaisu määrämittaan oli haasavampi temppu.

Kolmeosainen koulinki ja sen etureunaan tuleva rengas piti jotenkin saada sopimaan toisiinsa. Aikaa vieneen ja hermoja raastaneen puuhastelun päätteeksi osat lopulta suostuivat muodostamaan yhtenäisen kokonaisuuden, jonka liimausten annoin kuivaa kaikessa rauhassa. Moottori kun piti mahduttaa rakennelman sisään. Tovin sylinterinpäitä hiottuani moottorikin meni paikalleen.

Resiiniosia lainasin toisesta sarjasta laskutelinevarret, sukset ja Oerlikoninpodit. En ole kyseistä materiaalia käyttänyt kuin kerran ennen tätä, niin vähän oli opettelua osien käyttö. Huomasin, että irrottaminen valublokista kannattaa tehdä varovasti. Muitakim työkaluja kuin sivuleikkureita kannattaa käyttää. Irrotuspintojen hiominen vei aikansa. Laskutelineiden kohdistuksesta en ole aivan varma. Kuvista tulkiten telineen etureunan pitäisi olla tasan siiven johtoreunan kanssa. Se kuitenkin asettui parhaiten hieman taaemmas.

Radiomaston jätin lopulta pois, kun suurimmassa osassa FR-76 valokuvista se puuttui. Oli sitten väärä päätös tai ei.

Kapiini maskit olivat Eduardin vanhempaa vinyylilaatua. Paikoilleen ne asttuivat yllättävän hyvin, kunhan olin saanut ne ensin irti taustaparerista, Liima oli sitkeän oloista, ja venyi kuin jenkki-purkka. Pahempia vuotoja ei ollut. Pikkuisen jäi paikattavaa. Maali tuntui tarttuvan maskinreunaan paremmin kuin itse lasiin.

Maalaus:
Alapuoli on maalattu Humbrolin 191. Rakennusohje tarjoaa suksille ja laskutelineiden alaosille FS36370. Päädyin käyttämään Humbrolin 56, Aluminium. Yläpuolen väriä tuumailin jonkin aikaa. Referenssi antaa FS27056 ja rakennusohje tarjoaa FS30097. Pmnetissä sain vinkin Vallejo 70.822. Väriä minulla ei ole mutta Vallejon vanha värikartta on. Sen mukaan 822 on German Camouflage Brown Black, maakalustolle. Erään teoria mukaan RLM 81, 82 ja 83 perustuvat rakennusten suojaväreihin. Joten päädyin Humbrolin RLM81 väriin. Joka osoittautui olevan varsin lähellä referenssiväriä X7056. Viimeistelty Revellin mattalakalla joka jätti lähinnä puolikiiltävän pinnan. Muutamia uria on korostettu Akn litkuilla.

Vasemman puolen runkotunnuksen onnistuin saamaan kaksinkerroin. Sotkua selvitellessä kului aika rattoisasti. Kun vihdoin ja viimein F-kirjain oli taas tunnistettavissa niin havaitsin, että numero seiskasta puuttui yläpuolen vaakasuora osuus. Hetken tuumiskeltuani päätin vain elää puutteellisen numeron kanssa.

Valokuvat on otettu sekavalossa ilman salmaa. Kuvista tuli tummahkoja mutta en alkanut säärämään niitä.

E-P

Kommentit

Tasapainoinen malli. Pienessä skaalassa nuo kuomun raamit on ikuinen haaste maalaukselle. Mukava kuvaus projektin vaiheista ja taustasta!

YT
Kalle
Hankalahko lähtökohta tuo MPM:n malli on. Se, että pääsit lopputulokseen (=valmis malli) on jo hieno asia! Ja mukava, että valitsit esikuvaksi tuon FR-76:n. Tuo hollantilainen ruskea/hopean harmaa väritys on mielestäni tosi hieno! Joskin salama syö tuon ruskean värin kokonaan pois; eli yläpinta olisi voitu maalata oikeastaan millä tahansa ruskean/vihreän sävyllä. Kabiinin karmit ovat mielestäni varsin hyvin maalatut. Kritiikiksi sanoisin noiden Oerlikonin tykkien piiput; näyttävät nyt kuvissa maalaamattomasta ja kaiken lisäksi molemmat sojottavat ulospäin! Aika haastavaa osua moilla vihulaisen pimmateihin🤪
HannuL 16.5.2018 08:25 Vastaa lainauksella
Kiva Ukko-Mokkeri harvinaisemmasta aiheesta tykeillä. Kuvien väri tosiaan saisi olla selkeämpi, nyt kone näyttää lähinnä mustanvihreältä. Mielestäni MPM:n ja Special Hobbyn Fokker-sarjojen kuomut ovat liian suuria mittakaavaan nähden.

Tämä koneyksilö päätyi lopulta sotasaalisnäyttelyyn Leningradissa.
Hienosti olet saanut PMP:n mallista Fokkerin. Itsekkin tämän mallin tehneenä, tiedän mikä homma siinä on ollut.
Kiitokset kaikille kommentoijille kannustavasta kritiikistä. Ja pahoittelut kuvaustekstin painovirheistä.

Kuvat on otettu ilman salamaa. Valolähteinä oli kattolamppu, työvalo ja ikkunasta tullut iltaa kohti kallistuva luonnonvalo. Näiden sekoitus osaltaan selittää kuvien laatua.

Korvasin sarjan tykinputket messinkiputken pätkillä, jotka on maalattu Hu56lla. Eiväthän ne messinkiset osat asettuneet valmiisiin reikiin vaan niitä reikiä piti porata suuremmaksi. Jäivät vähän harottamaan.

Ei tämä MPM Fokker todellakaan ollut mikään "liimat laatikkoon ja ravistele"-malli. Toisaalta, kyllä se meni loppujen lopuksi helpommin kasaan kuin esin Intechin Mersu.

E-P
AJ 19.5.2018 23:28 Vastaa lainauksella
Moi E-P, Komppaan kehuja yllä, enkä nillitä ja narise mistään, koska en ole Fokker D.XXI asiantuntija. Mielenkiintoisen yksilön, FR-76, olet rakentanut; sukset & tykki combo - lieneekö peräti ensimmäinen saitilla…
Oiva ja omintakeinen lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen. Parhain terveisin, AJ
Terve AJ, ja kiitokset kommentista. Olen huomannut sellaisen jutun, että mallia rakentaessa myös tietämys esikuvasta lisääntyy vähä vähältä.

Sarvannon FR-97 minulla oli ensin suunnitelmissa, mutta kun niitä oli sivustolla jo muutamia niin päätin vaihtaa kohdetta. Lähdeaineiston mukaan FR-76 oli ensimmäinen Suomeen toimitettu Fokker D XXI. Oikea värisävy on vieläkin epäselvä mutta ei tuo Humbrolin RLM81 pahalta näytä, vaikka itse sanonkin.

E-P
PhantomII 26.5.2018 19:42 Vastaa lainauksella
Aivan Fokkerin näköinen malli. Ja vielä hiukan harvemmin nähdystä esikuvasta. Omistan rakentamattoman sarjan ja ilmeisesti töitä on edessä, jos mallin valmiiksi saattaa. Mutta sarja lienee paras markkinoilla oleva, joten siihen on tällä hetkellä tyydyttävä ja ilmeisesti siitä tosiaan aivan näköisensä saa.
Terve Phantom,

Juu, täytyy myöntää, että MPMn DXXIn rakentamisessa on omat mielenkiintoiset hetkensä. Joitakin osia piti tehdä itse. Onnistut lopputulos kyllä vaatii hieman pioneerihenkeä, ei lannistuta vastoinkäymisistä. Herrasmies skaalassa MPMn mallit taitavat todellakin olla ainoat varteenotettavat vaihtoehdot. Ymmärtääkseni vanahan Frogin tai PMn tuotteen kanssa saa painia hieman enemmän.

E-P