Pienoismallit.net

Ilmatorjuntatykki Bofors, 40ItK/Bofors

Tykinputken palautinjousi.

Oli taasen ihmettelemistä että mistä saan kyseisen jousen projektiini. Kyselin muutamalta jousiin erikoistuneelta liikkeeltä mitoiltaan ko. tarkoitukseen sopivaa vieteriä vaan eihän sellaisia ollut. Pyöreästä materiaalista kierrettyä jousta olisi kyllä saanut valmiina mutta jousiaihio olisi ollut liian paksua sekä pyöreää lankaa ja kierreluku olisi ollut aivan liian pieni. Kun ei ollut niin piti ryhtyä tekemään. Materiaaliksi valikoitui messinkinen U-profiili josta sahasin lehtisahalla pystysakarat. Hehkutin ja kiersin sitten litteää messinki"lankaa" 7mm poranterän päälle siten, että langan sileä sivu tuli sisäpuolelle poranterää vasten. Jouduin tekemään jousiaihion kahdesta osasta koska yhden langan mitta (n.300mm) ei riittänyt kuin 2/3-osaan jousen täydestä mitasta. Juotin kummatkin puolikkaat erikseen 7mm messinkitangon päälle nippuun tinalla ja sorvasin oikeaan halkaisijaan jolloinka sahausjäljetkin hävisivät jousen ulkopinnasta. Sorvauksen ja juotosaihiosta irroituksen jälkeen venytin jousenpuolikkaat sopivaan mittaan, viilasin niiden sisäpuolille viistot kiinnityskohdat ja juotin tinalla kiinni. Jousi jopa joustaa kuten pitää koska messinkiprofiilit ovat tehdyt huomattavasti kovemmasta messingistä ja karkenivat hehkutuksen jälkeen uudestaan kun kiersin ja muokkasin niitä poranterää vasten.

Kommentit

Aika näppärä tapa tehdä kulmikasta "jousilankaa". Itse olisin oikaissut ja tehnyt jousen pyöreästä langasta. Mutta sittenpä ei olisi ollutkaan autenttinen.
Hienoa työtä. Taas kerran. Joo, mä olisin kanssa oikaissut ja tehnyt kuten Matti. Kiva seurata teidän molempien projektien etenemistä.
Kiitokset kommenteista! Yrittelin minäkin tehdä ensin pyöreästä langasta vaan eipä tullut hyvä. Kun langan vetoon poran ympärille ei saanut tarpeeksi tasaista voimaa, tuli vieteriin mittaheittoa sekä halkaisijan että kierteiden etäisyyden suhteen. Tärkeämpi seikka oli vielä se, että ko. jousi on näkyvä ja tärkeä elementti tykissä eikä pyöreä jousi vastannut todellisuutta. Oli siis pakko ryhtyä yrittelemään litteää vieteriä vaikka mielessä oli koko ajan ajatus ettei tästä mitään tule, mutta kokeillaan nyt kuitenkin.
Olen joskus käyttänyt slougania: " Mallarin maailma on täynnä keksimättömiä ideoita" ja se näkyy taaskin pitävän kutiaan.
Tässä vieterissä on näköä, mutta ei kokoa. Se on suorastaan kaunis. Koska kärsivällisuutesi ja perfektionismisi yhdistyy, niin huisin kiva on seurata mallin edistymistä ja ihmetellä työn tarkkuutta.
Kiitos Timo! Olin itse yllättynyt että jousihomma onnistui noinkin. Malleissani on yleensä muutama osa johon olen tyytyväinen…ja suurin osa sellaisia että olisivat voineet mennä paremmin. Tässä projektissa, toistaiseksi, tämä jousi sekä siihen liittyvät osat onnistuivat kuten ajattelinkin.