Pienoismallit.net

International Space Station (ISS)

Kansainvälinen avaruusasema ISS.

Aimmin tein huomattavasti pienemmän mallin Neuvostoliittolaisesta/ Venäläisestä MIR-avaruusasemasta ja kun näin tuon kaupassa niin mieli teki isompaa :P

Mallin mitat ovat leveys ja pituussuunnassa 80 ja 60 cm, korkeutta löytyy 40 cm.

Varsinainen ikuisuusprojeksti se oli, rakentaminen kesti periaatteessa varmaan pari vuotta, joista suurimman osan aikaa se pölyttyi piilossa kaapissa lähes valmiina. Alunperin syy valmistumisen viivästymiseen oli puuttuva maali aurinkopaneelien maalausta varten. Vaan omasta laiskuudesta johtuen valmistuminen kesti myös oikean maalin saamisen jälkeen muutaman kuukauden :D

Maalailtu ihan pensseleillä. Ruisku olisi ehkä ollut nopeampi valinta, mut menihän se noinkin ihan itseäni tyydyttävällä tavalla.

Uskomattoman vaikea muuten ottaa tuollaisesta hyviä kuvia. Kuvat otettu enimmäkseen salamavaloa käyttämällä, heijastukset eivät tämänkaltaisessa mallissa mielestäni liiaksi haittaa vaan tuovat oman lisänsä. Osasta kuvista puuttuu muutama osa (alumiininvärisiä aurinkopaneeleita), ne siis on otettu keskeneräisestä mallista.

Pölyttäessä saa olla suhteellisen varovainen, ei ole ihan 1 eikä 2 kertaa kun olen pikaliimailla liimaillut irronneita osia takaisin paikalleen.

Suuret aurinkopaneelit taipuvat suhteellisen paljon painovoiman ansiosta, mutta painottomaan tilaanhan tuo on suunniteltu.. Ikävä kyllä kirjahyllyni päälle en sellaista saanut kehiteltyä.

Kommentit

Juho M 1.10.2007 19:50 Vastaa lainauksella
No ohhoh!!
Olen sanaton, aivan mahtava.
Thänks :D
Itsekkin että OHHOS…veti hieman hiljaiseksi on siis kerrassaan erillainen työ tännekkin nettiin ja komiahan tuo on ja näyttää olevan vallan isokokoinenkin.Kerrassaan hieno juttu.
Kiitos oikein paljon :)

Mietin tässä juuri, että paljonkohan laittaisin yksityiskohtakuvia tästä mallista, liika kun on aina liikaa. En vielä oikein tiedä, mikä on sopiva määrä, kun tänään tänne vasta rekkasin niin en ole hirveästi muiden kuvia selaillut :)
Nätti ku sika pienenä! Siis ihan siinä hyvässä mielessä =D

Laita toki yksityiskohtia niin paljon kun sielu sietää! Kyllä tuosta kuvia kelpaa katsella! Ja innolla odotellaan uusia projekteja ja kuvia.
Oolrait, sitä saa mitä tilaa ;)
Pitää vaan ekaksi pienentää noiden kokoa, ei kehtaa vajaan 2 megan kuvia laittaa vaikka se sallittua olisikin..

(Myöhempi lisäys: Nyt ne on sitten lisätty)

Ehkä tässä joskus saan uudenkin projektin aloitettua vielä, kun sopiva malli vain eteen tulee.

Se huoli tosin on, kun henk.koht. esillepanotilani on varsi rajallinen niin mitään mammuttimallia ei sinne enää sovi.
Snake 1.10.2007 20:45 Vastaa lainauksella
Tosi siisti, kun tota kattelin, niin tohon olisi voinut sopia revellin sukkula, mutta ei.
Toihan on 1/144 ja sukkula 1/200, sinäänsä harmi.
En muuten tiedä löytyykö sukkulaa samassa suhteessa.
Olisi meinaan ensimmäinen dioraama avaruudesta jonka itse näkisin.
Joo, taitaa olla aika harvinainen tuo 1/144.

Ei siinä, en varsinainen dioraamaharrastaja ole, sanotaan suoraan, että se on turhan vaativaa minulle :) Tosin, mitäpä avaruusdioraamaan oikein voisi kehitellä, aika autiota taitaa avaruusaseman lähiympäristössä noin yleisesti olla.

Hei, antakaa nyt jotain kritiikkiäkin välillä ;)
Ensivilkaisulla näytti, että joku on laittanut kuvan vesi- tai ilmastointiputkista. Varmasti hankala kasata ja käsitellä tuollaista mallia, joka laajenee joka suuntaan. Toivoa sopii että liimasaumat kestää ja että muovi ei anna periksi. Uskomaton himmeli! :)
Samuli 1.10.2007 21:06 Vastaa lainauksella
Hauskan näköinen ja hieno hökötys :D
Karjalan Arska kirjoitti:
Ensivilkaisulla näytti, että joku on laittanut kuvan vesi- tai ilmastointiputkista.
*Reps*

On se sen verran kauan jo koottuna ollut että voin sanoa saumojen kestävän :)

Alumiiniputkiahan tuolla on rungon sisässä tukemassa rakennetta, että sen puoleen kestää, vaikka muovi nyt omasta painostaan luonnollisesti vähän taipuukin tuontyyppisessä mallissa. Saumojen suhteen oli ongelmia lähinnä kokoamisvaiheessa, ne meinasivat tosiaan vähän irtoilla tietyissä kohdissa
Eikös tuossa olekkin jonkinlainen sukkula tuossa eräässä laittamassasi kuvassa.Näyttäisi olevan sukkula jolla on "peräpukamat" tai jonkinmoinen turboraketti takapäässä :0)
Joo, on siinä sukkula. En muuten ole ottanutkaan selvää, mikä se "peräpukama" itse asiassa on, vaikka minuakin se alkuun hämmensi. Sukkulan maalauksesta noin muuten voin sanoa, että se viivästyi melko pitkään kun en kertakaikkiaan tiennyt, mitä kohtaa siitä pitäisi maalata mustalla ja mitä maalaamatta, ei oikein mistään lähteistä sellaista infoa löytynyt ja ohjeissakin oli jotain omituista sillä kohdalla.

En kuulu niihin mallailijoihin, joiden pitää ottaa kaikki mahdolliset faktat selville mallatessa, vaikka toki nekin kiinnostaa aina :)
kun käyttää "taiteellista vapautta" hyväksi niin monistakin malleista saa joskus paremman näköisiä tai erinlaisen näköisiä ja huomasin että onpa tuolla astronauttikin/kosmonauttikin tai joku avaruusanselmikin tutkimassa ulkopuolelta asemaa.Mallissasi on niin paljon yksityiskohtia että tässä nyt menee yöunetkin kun kiinnostuneena tuota jäänyt jo muutaman tunnin katsomaan :0)

Avaruusanselmi varmaan tuumannut "ett tylsä mesta eikä ees baaria,otan pitkät ja häippään marsiin moikkaan vihreitä kamuja…pahus ku kaljatkin jäi maahan"
En oikein omaan taiteelliseen vapauteeni luota niin, että mieluummin pitäydyn ihan faktoihin jotka tiedän :) Vaan se se vasta hämmentääkin jos on ristiriitaisia faktoja, saattaa joskus sellaiseen tökätä koko mallaus pitemmäksikin aikaa. Mustista sähköjohdoista muuten tehty nuo avaruusanselmien (:D) "turvaköydet".
No ei hemmetti mitä jälkeä! Ihan loistava! Noi aurinkopaneelit näyttää ihan aidoilta, millä/miten oikeen oot maalannu ne?
Ja ihan samaa mieltä tosta salamavalosta, antaa kivan lisän noihin kuviin, luo lisää tunnelmaa. Jonkin sortin vitriini ei varmaan olis pahitteeks tuolle, ei tarttis pölytellä pa#*at housuissa, tosin sillä on aika reippaasti kokoa…

Uusia projekteja vaan tulille ja kuvia tulemaan!
Maalattu ohjeen mukaan, prikulleen. Osaa ne valmistajatkin näköjään jotain :D

Eli, 60% sinistä metallikiiltoa (98) ja 40% kiiltävää yönsinistä (54) sekaisin. Ja pensselillä sivelty :)
Ja alapinta noissa isoimmissa mustaa, sitä ei kuviin saa näkymään oikein, että ne on tosiaan eri värisiä ala- ja yläpuolelta.

Käyttämättömiä lääkeruiskuja olen muuten käyttänyt noihin sekoituksiin, onko parempia vaihtoehtoja olemassa?

Niinjoo, ja jonkin sortin vitriini olisi tosiaan melko luksusta, ei huono idea ollenkaaan, mut eipä sellainen taitaisi mihinkään mahtua täällä
Oho, melko hyvät ohjeet on ollu, tai sitten se vaan on tekijästä kiinni ;D

Lääkeruiskut tuntuu olevan aika suosittu keino maalin sekoitteluun. Ite kippailen suoraan purkista ihan näppituntumalla, vähän sottasta kyllä… pitäny itekin hommata noita ruiskuja jo jonku aikaa.
Joo, ei ohjeissa ollut moitittavaa :)

Minä taas en näppituntumalla alkais sekoittelemaan jos ei olis ihan pakko. Itellä ollut ylijäämäruiskuja kotoa jostain lääkekuureista. Varmaan apteekista sais ostettua, jos ei ihan normikaupoista löydy? Ei kyllä mitään tietoa.. olis niitä hyvä enemmänkin olla. Ainakin kun noilla revellin ja humbrolin maaleilla on maalaillut niin ei ihan puhtaaksi oikein tärpätilläkään saa.
apteekista saa ostaa lääkeruiskuja monta erikokoa ja erivalmistajien.Hintaa on noin 10-50 senttiä koosta riippuen
Nytpä tiedän tuonkin sitten varmasti :)
Vähän myöhässä kirjoittelen kommenttia. Hieno malli on kyseessä. Hyvin maalattu ja rakennussarja taitaa esittää avaruusasemaa valmiina, jolloin siinä on tuo iso ristikkopalkki(truss) symmetrisenä, eli tällä hetkellä oikeassa asemassa ei ole kaikki osat vielä paikallaan.

Olen vertaillut vähän Hellerin 1/125 malliin aiheesta. Revell taitaa voittaa siinä eniten, että siinä mallissa on tuo iso ristikkopalkki aurinkopaneleineen. Hellerillä on tuo pystysuoran palkin päässä oleva "huiska".

Pieni sukkula näyttää ESA/Hermes-projektilta. Siinä oli tarkoitus tehdä pienehkö avaruustaksi, jolla miehistöjä voitaisiin vaihtaa eurooppalaisin voimin. Hieno yksityiskohta ovat kuvissa olevat "Canadarm"-tekstit noissa palkkinostureissa.

Hellerillä ja Revellillä on kummallakin tuo toisen Zarya (FGB) ratkaisu. FGB-2 on kai jätetty laukaisematta avaruuteen, voihan ne suunnitelmat muuttua.

Hienoa, että tuo malli on tullut valmiiksi ja hienoa työtä tuo "korkealentoinen" malli on. Kyllä Revell-sarja ISS:stä näyttää oikeammalta kuin Hellerin, kun tuo ristikkopalkki avaruuspaneleineen on mukana. Heller on ehkä van säästänyt jättämällä sen palkin pois, sillä ranskalainen mallisarja on noin puolet Revell-sarjan hinnasta. Väreistä voi sanoa, että Hellerin ja Revellin suositukset näyttää eroavan jonkun verran. Kai Heller-sarjan suunnittelussa pyritty selkeyteen, että sarjan saisi valmiiksi.
Kiitos kommentista ja kehuista :) Ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, ei ole tullut kirjauduttua sisään vähään aikaan…

Taitaa olla vähintäänkin jonkin asteen asiantuntija äänessä, huomioista päätellen :) Kiva malli tuo minusta oli tehdä, vaikkakin hieman suuritöisenä sitä tosiaan voi pitää. Aikanaan kun tuon ostin niin se oli ns. heräteosto, eli kun kaupassa näin niin tuntui siltä että tuo pitää saada omaksi. Eli en vertaillut muihin vastaaviin tms. Ja kun aiempiin Revellin malleihini olen ollut tyytyväinen niin mikäpä siinä.

Yksi sellainen asia, mikä näin jälkikäteen on alkanut mietityttää, on tuo liimaussaumojen näkyvyys. Tosin, mikäli ne kaikki olisi halunnut peittoon saada niin olisi se vaatinut moninverroin työtä. Enkä sellaista siihen aikaan edes ajatellut kun tuota mallia aloin tehdä. Komea se toki on noinkin mutta niin.. taas näitä muttia :D
Iltaa!
Kiitos "asiantuntijuudesta". Se perustuu syksyllä ostamaani Giles Sparrow: Spaceflight (2007) kirjaan. Siinä oli kuva mm. Esan Hermes-aluksesta. Sitten kun asiasta on jyvää, voi etsiä internetistä surffaamalla lisätietoa. Heller malli on loppukokoonpanoa vailla. Se vaatisi painotonta tilaa, että pysyisi pelkän liiman varassa koossa.
Lisätietoa on tullut Suomen ilmailumuseon Avaruus-näyttelystä. Sieltä saa vielä julisteita, joissa tosi iso kuva ISS-aluksesta. Niissä näkee myös jäähdytyspaneleita, jotka menevät auki tai kiinni, eli puutteita näki omasta mallista.
Olen kuullut pienoismallikauppiailta, että Heller toimittaa ainakin Ranskan koululaitokselle pienoismalleja opetukseen. Niissä on käytäntöä ajateltu. Siksi kai Ariane 4 -malli on vähän legomainen, eli ensimmäisen vaiheen raketit saa irti ja viimeisen vaiheen raketit voi myös irrottaa, että koululaiset tajuaisivat toiminnan.
Pienenä olin Suomen Avaruustutkimusseuran jäsen. Se toimii vielä Suomessa. Mieleen jäi Helsingin kerhotiloissa 1960-luvulla pienoismallit, joissa oli V-2:ta ja kaikenlaista pienoismallirakettisarjaa. Siellä oli vaarallsiten kaasujen poistoon tuulikaappi. Oli kiehtovaa nähdä, kun nokareen kokoinen pala sytytettiin tuulikaapissa. Se todellakin palaa räjähtämällä ja voimalla, kun tiedemiehet ovat sen jalostaneet pelkäksi työntö- tai räjähdysvoimaksi. Olin myös seuraamassa, kun teekkarit kokeilivat raketin ajopanosta Helsingissä Pohjois-Kaarelan metsässä. Illalla kaivettiin raketti ylösalaisin maahan, sytytettiin ja otettiin palamisen aika. Neljän metrin lieskat toivat paikalle erään koiranulkoiluttajan, joka kai uhkaili virkavallalla ja semmoisella. Ei tuo tekniikan ylioppilas sanonut siihen mitään, vaan koitti tyynesti keskittyä kokeeseen. Sitten oli juhannusjuhlat, joihin oli rakennettu noin 1,5 metrin raketteja. Juhannus vietettiin Porkkalan saaristossa. Pimeässä illassa raketit painelivat yleensä kiltisti taivaalle. Yksi otti matalan lentoradan ja osui vastapäiseen saareen. Ei se kyllä sytyttänyt yhtään mitään. Oli se aikaa ja jatkuu vieläkin, siis aika, tarkoitan.

Varsin kovahermoisia ihmisiä vaaditaan avaruuslentoihin. Ryhdyin joulukuussa seuraamaan, kun Nasan piti laukaista sukkula ISS:n. Kaksi venttiiliä neljästä temppuili. Sitten juttu viivästyi, lopuksi peruttiin kokonaan. Uusi miehistö remmiin ja se siitä. Että avaruuslentäjä saa varautua koko ajan täysiin pannukakkuihin odotuksissaan.