Hienoin tällä palstalla näkemäni Kuningas-Tiikeri! Upeasti koottu, maalattu ja pintakäsitelty. Historiateksti myös erinomainen.
Onnittelut, viikon malli -ainesta.
YT
Kalle
Tiger II #213
SS-Ostuf Dollinger - La Gleize
Kävin muutama vuosi sitten kulkemassa operaatio Wacht am Rheiniin liittyvän Kampfgruppe Peiperin käyttämän reitin. Reitin loppupuolella, La Gleizessa Belgiassa, odotti pitkään odotettu näky, Kampfgruppen hyökkäyksen ehkä tunnetuin reliikki, SS-Obersturmführer Helmut Dollingerin La Gleizessa käyttämä Tiger II numeroltaan 213. Vaunu teki suuren vaikutuksen ja ajattelinkin heti tehdä siitä mallin. Halusin tehdä projektin kunnolla ja siksi ottikin oman aikansa ottaa härkää sarvista. Nyt vihdoin koitti aika saada projekti pois kuleksimasta.Lähteeni ovat vaunun suhteen joissain kohdin hieman ristiriitaiset, joten seuraavaan tulee suhtautua pienoisella varauksella. 213 toimi Dollingerin (2./s.SS-Pz.Abt. 501) komentotankkina La Gleizessa, mutta se oli alunperin Unterscharführer Franz Faustmannin (tai Uscha. Paul Tomken) tankki. Jossain vaiheessa hyökkäystä Dollinger kuitenkin otti vaunun komentoonsa tuntemattomasta syystä (ilmeisesti hänen #211 tai #009 hajosi Ligneuvillen ja Stavelotin välimaastossa hyökkäyksen aikana). Joka tapauksessa Peiper oli 21.12.1944 komentanut Dollingerin ja vaunun Werimontin maatilalle La Gleizen kaakkoispuolelle, josta tiikerille avautui paras ampuma-ala, muuten aika metsäisellä ja mäkisellä seudulla. Puolen päivän tietämissä (ilmeisesti 22. tai 23.12) Dollinger ja SS-Untersturmführer Georg Hantusch (viereisessä tiikerissä #221) avasivat tulen Roannen suunnasta eteneviä viittätoista jenkkien tankkia kohden. Tiikerit eivät osuneet, mutta amerikkalaiset saivat tiikerit pois pelistä. Tarkalla laukauksella #213:n putken pää ammuttiin poikki ja vaunusta tuli hyödytön. Dollinger onnistuin pelastautumaan kuitenkin maatalon kellariin haavoittuneena. Lopullisesti vaunu hylättiin, 135:n muun panssaroidun ajoneuvon kanssa, jouluaattona Kampfgruppen 800:n sotilaan lähtiessä jalan karkuun La Gleizesta.
Referensseinä käytin sodan jälkeen otettuja valokuvia, joita löytyi esimerkiksi AJ:n suosiollisella avustuksella, alan kirjallisuudesta ja googlaamalla varsin monta. Vanhat kuvat ovat kuitenkin todella heikkolaatuisia ja oikeastaan ainut suhteellisen hyvin kuvattu puoli vaunussa on takaa katsottuna vasen kylki, tosin senkin maalauskuvion kanssa on joissain kohdin aikamoista arvuuttelua. Yllätyksekseni myöskään kunnollisia piirrustuksia ei vaunusta löytynyt, outoa sinänsä kun kyseessä on niin kuuluisa vaunu. Summa summarum: aikamoista taiteilijan vapautta tulin käyttäneeksi niin maalauskuvion kanssa kuin taisteluvahinkojen, puuttuvien työkalujen ym. kanssa. Tarkoitukseni oli mallintaa vaunu hieman ennen sen viimeistä taistelua. On kuitenkin todettava, että myös mallin esikuva on maalattu nykyisellään aika huonosti sota-ajan maalauskuvioon verrattuna, vaikka viimeisin restaurointi on tehty reissuni jälkeen, eli muutaman vuoden sisällä. Kuvien lisäksi käytin referensseinä myös muutamaa kirjaa:
- Walden: Tigers in the Ardennes - Tämä oli ensisijainen referenssi maalauskuvion suhteen (esim. puuttuva LAH-symboli + kansallistunnus sekä valo- ja varjostuskuvion harvat ja pienet täplät + ruiskumaalaus)
- Schneider: Tigers in Combat II
- Haasler, Vosters, Weber: Duel in the Mist 3
- Cooke ja Evans: Kamfgruppe Peiper at the Battle of the Bulge
- Pallud: Battle of the Bulge Then and Now
- Cavanagh: A Tour of the Bulge Battlefield
Youtubesta löytyy myös todella hyviä walkaroundeja, joista otin mallia taisteluvahinkoihin.
Dragonin malli oli vaikea löytää, mutta lopulta yksi tuli eteen kohtuullisen kalliiseen hintaan, mutta olihan se ostettava koska vaikutti parhaalta mahdolliselta markkinoilla. Rakennusprojekti oli todella mukava. Yleensä teen vähintään yhden pahan mokan jossain vaiheessa projektia, mutta tällä kertaa kaikki sujui jouhevasti. Mallin osat sopivat yhteen ja ohjeet olivat selkeät. Muutama epätarkkuus mallissa kuitenkin oli. Esikuvassa ei ollut tunkkia (tästä selvisin kittaamalla), pakoputkien suojusten sivuilla olevat nappulat piti tehdä tehdä itse, antennin venytin valurangasta ja poraamista, vuolemista ja viiltelyä riitti taisteluvahinkojen mallintamisessa. Taisteluvahingot piti tietysti katsoa referensseistä. Lisäksi etsiset fenderit on Eduardilta ja paksumpi vetovaijeri on tehty askartelutarvikekuparilangasta, muuten malli on tehty ootb.
Malli on maalattu, kurattu, pölytetty yms. lähinnä Tamiyan, Revellin, AK Interactiven ja Vallejon tuotteilla.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.