Pienoismallit.net

Gotha P.60 C-6 Raptor

Suunnitelma tammik. 1945

Suoraan laatikosta rakennettu 1/72 malli. "Mitäs jos…"-kategoriaan kuuluva lentolaite.

Hortenin veljesten lentävän siiven jatkoviritykseksi tarkoitettu Gotha P.60-konsepti esiteltiin 1945 alussa Saksan Ilmailuministeriölle (Reichsluftfahrtministerium, RLM) .
Eksotiikkaa konseptissa oli mm.
- Paineistettu ohjaamo
- Makaavat pilotit (C-6 suunniteltiin kyllä jo istuimia)
- Moottorit siiven ylä- ja alapuolella
- Lentävä-siipi design ilman sivuvakaajaa (Hortenista kehitetty)
- Ylisuuret laskutelineet (Ju-88)
Wikipedian Gotha P.60 faktaa: fi.wikipedia.org/wiki/Gotha_P.60

Gothan (muitakin) lentokoneita valmistavat tehtaat olivat pitkään liittoutuneiden pommitussuunnitelmissa ja -44 kesäkuussa operaatio käynnistyi, mutta huono keli alueella esti pääkohteen pommitukset. Paluulennolla pommeja pudoteltiin varakohteeseen (Hollannin Nijimegeniin) huolimattomasti ja 800 siviiliä sai surmansa.
en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Nijmegen

1945 alussa P.60 ehdittiin esitellä suunnitelmaksi asti, mutta eihän siitä mitään valmista tullut. Jenkit veivät suunnitelmat ja Hortenienkin raadot. Liittoutuneet hyödynsivät tietoja tulevissa viritelmissään (Electric Lightning, DC-10 …). en.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip

Az Models on onneksi julkaissut useita muovimallivariaatioita Gotha P.60:stä.
www.scalemates.com….php?q=gotha+p.60&fkSECTION[]=Kits&fkCOMPNAME[]=%22AZ%20model%22

Malli oli yksinkertainen rakentaa. Kohdistustappeja ei tosin ollut. Koska osallistuin netissä OOB (suoraan paketista) ryhmärakenteluun, niin mitään en sarjaan lisäillyt. C-6 mallissa oli hartsinokka, jota joutui sahailemaan ja hiomaan. Muiden versioiden tylppä nokka oli myös sarjassa mukana. Decalit olivat asialliset ja niitä oli kolme eri variaatiota. Maalasin koneen Vallejo -akryylimaaleilla. Pohjamaalina Harmaa Ultimate Primer (siivenkärissä vielä valkoinen maali punaisen alla).

Eksoottisen näköinen lentolaite, joka oli simppeli rakentaa ja maalailla (vaikka tauko edelliseen malliin oli pitkä).
Kuvat otti IT Lahtinen. Kiitos.

Kommentit

Veikeän näköinen lentolaite ja hyvin pistetty nippuun. Esikuvanmukaisuuteen ei tosiaankaan voi ottaa kantaa, kun esikuvaa ei ollut.

Joskus on käynyt mielessä sellainenkin moraaliton ajatus, että oliis ollut kiva jos sota olisi jatkunut vielä pari vuotta, niin oltaisiin ehkä nähty mitä saksalaisten lentokonetehtaiden tuotantolinjoilta olisi putkahdellut. Mutta on tosiaan parempi ettei jatkunut. Saksalaisinsinöörit olivat kyllä paljon edellä aikaansa - tai muut sitten hiton paljon jäljessä…
Viimekesän autoreissulla tuli bongattua Rechlinin ilmailumuseossa täysikokoinen malli yöhävittäjäversiosta. Valitettavasti vain ikkunan läpi, koska uusi näyttelyhalli avattiin vasta pari viikkoa visiitin jälkeen.

m.klassiker-der-luftfahrt.de/luftfahrtmuseum/gotha-go-p-60c-enthuellt/732646
Kiitokset kommenteista ja arvioista.

Terolle:
Saksalaisten sotateknologiasta olikin tosi kiivas kisa sodan loppuvaiheessa. Paljon on mielenkiintoisia dokumentteja ja kirjoja siitäkin kilpailusta ilmestynyt ihmeteltäväksi.

Villelle:
Kiitos hyvästä matkailuvinkistä ja linkistä. Komea Gothahan se siellä ja paljon muuta. Alan museot kiinnostavat kovasti. Samalla reissulla menisivät Luftwaffe-museo Berliinissä ja Peenemünden museo.