Pienoismallit.net

Brewster Model 239

BW-370 Lapin sodassa

Marraskuun 18. päivänä saksalaisten ilmatorjunta sai luutnantti Reino Nykäsen ohjaamaan Hävittäjälentolaivue 26:n Brewsteriin osuman, jonka seurauksena koneen öljynpaineet laskivat. Nykänen teki pakkolaskun, jossa Brewster romuttui.

BW-370 oli viimeinen toisessa maailmansodassa alas ammuttu suomalainen lentokone. Sen myötä sulkeutui yksi luku Suomen historiassa – ja uusi avautui. Suomalaisuudessa keskeinen asia on se, että jo yli 70 vuotta on eletty sodatonta aikaa.

Malli on rakennettu MARK I Modelsin mainiosta sarjasta. Mallin kanssa tuli hieman kiire. Ajan kanssa sarjasta saisi irti paljon enemmän. Onneksi paketissa tuli mukana osat toiseenkin koneeseen.

En löytänyt BW-370:stä kuvia Lapin sodan ajalta enkä edes jatkosodan loppuvaiheen ajalta. Siksi mallin ulkoasu on valistunut arvaus.

Lisäsin pari detaljia: avasin konekivääreiden aukot siipiin, lisäsin pitot-putken, rakensin ylimenopukin ja niskapanssarin ohjaamoon ja tein uuden radioantennin maston messingistä. Sopivan ohutta radiolankaa en löytänyt tähän hätään mistään. Kun löydään, lisään sen.

Kuomuun käytiin valmiiksi muotoon leikattuja maskeja, mutta kuomun maskaus ja maalaus aiheutti silti ylimääräisiä töitä – samoin kuin näin pienen mallin kuvaaminen.

Malli valmistui ryhmikseen, vaikka tiukkaa teki. Nähdäkseni BW-370 on varsin hyvä esikuva mallille, joka osaltani päättää ryhmiksen. Syvä toiveeni on, että BW-370 jää kaikkien aikojen viimeiseksi taisteluissa menetetyksi suomalaiseksi lentokoneeksi.

Kommentit

Mittakaava huomioiden on kyllä hyvin tehty. Aihekkin on varsin mielenkiintoinen. Harvoin täällä näkee Lapinsota-lekoja.
Kiitos, Mika. Totta, talvisota ja jatkosota ovat useammin esillä. Toisaalta Lapin sota tarjoaa monia mielenkiintoisia kohteita. Himmenetyt kansallisuustunnukset ilman keltaisia itärintamatunnuksia ovat kovin eksoottisen näköiset.
Heikki 31.12.2017 11:32 Vastaa lainauksella
Näppärän kokoinen malli ja siisti toteutus. Aion yrittää samaa tulevaisuudessa.
AJ 31.12.2017 14:22 Vastaa lainauksella
Moi Timo-Matti, Kuten edellä on jo todettu, mittakaava huomioiden hienosti tehty ja hyvä lisä Suomalaisuus-ryhmikseen. Saitilla ei juurikaan näe Brewstereitä Lapin sodan kuosissa - sen takia poikkeuksellinen aihe ja siitä myös plussaa. Parhain terveisin, AJ
Kiitokset, Heikki ja AJ. Olisiko Lapin sota potentiaalinen ryhmisteema tulevaisuudessa?
AJ 31.12.2017 16:28 Vastaa lainauksella
Moi Timo-Matti, Se olisi hyvä ryhmisteema, jota kannatan. Parhain terveisin, AJ
Niin minäkin, jos vain aikajänne on tarpeeksi pitkä.

Hyvää Uutta vuotta!
MK