Pienoismallit.net

Stor-åttring ''Hemnesværing''

Norjalainen kalastusalus, 1890

Nordlandsbåt on venemalli, jota on käytetty vuosisatoja kalastukseen ja kulkemiseen Nordlandin, Tromssan ja Finnmarkin (ruija) maakunnissa Norjassa. Nimensä se saa Nordlandin maakunnasta, jossa venetyypillä on pitkä historia. Nordlandsbåt oli käytetyin venetyyppi Lofoottien ja Vesterålenin saarien kalateollisuudessa vuosisatoja, ja sen rakentamiseen on otettu paljon vaikutteita viikinkien laivoista. Veneessä on isopurje ja isoimmissa veneissä oli myös pienempi purje isopurjeen yläpuolella, kait oikea termi on alamärssypurje. Veneellä on pitkä historia sekä Norjalaisten että Saamelaisten parissa, Saamelaiset purjehtivat tämäntyyppisillä veneillä vuodesta 950 eteenpäin. vuoden 1000 jälkeen on kerrottu Saamelaisten valmistaneen näitä veneitä Norjalaisille asiakkaille, kunnes Norjalaiset alkoivat itse valmistaa samanlaisia veneitä. Isoin ero Norjalaisten ja Saamelaisten veneissä oli se että Saamelaiset ompelivat veneen laudat toisiinsa poron jänteistä ja sisäelimistä valmistetulla langalla, kun taas Norjalaiset käyttivät rautaniittejä. Veneen uniikkeja ominaisuuksia on painolastisysteemi. Tusinoittain nyrkinkokoisia kiviä laitettiin veneen pohjalle painolastiksi. Jos vene sattui kellahtamaan kumoon, kivet vierivät pois veneestä jotta vene keveni eikä uponnut kokonaan. Veneet oli valmistettu männystä tai kuusesta.

Näin pikkupoikana Altassa Norjassa tällaisen veneen laskemassa laituriin ja olen siitä asti halunnut rakentaa tällaisen. Mallin löytäminen oli perin juurin hankalaa, koska mallit ovat Norjassa perin haluttuja ja valmistajaa ei enää ole. Wisløff Modellbygg as paloi maantasalle vuonna 2014 salamaniskun seurauksena. Øystein Wisløff ehti 40 vuotta suunnitella ja valmistaa pienoismallien sarjoja elämäntyönään, kymmeniätuhansia rakennussarjoja lähti miehen pajasta ympäri maailmaa. Nyt yksi niistä päätyi minulle, ja punnitsin pitkään uskallanko rakentaa koko sarjaa, mutta päädyin rakentamisen kannalle, sitä vartenhan nämä on tehty. Aion rakentaa mallin niin hyvin kuin suinkin vain osaan. On kunnia saada rakentaa tällainen malli joita ei taida Suomessa montaa olla, en mene vannomaan etteikö olisi peräti ainoa, tiedä häntä. Tästä se lähtee ja kauan se kestää.

merkinnät

Sain viimein aikaiseksi turata taas tätäkin projektia eteenpäin. Tein peräkajuutan etuseinän valmiiksi ja hairahduin askartelemaan vähän ylimääräistäkin tilpehööriä kuten kaksi äyskäriä ja nostokoukun. Maston tekaisin myös, ja köysistä suurimman osan. veistin kölin uudelleen koska hajotin edellisen (johon motivaatio lopahtikin pariksi vuodeksi), ja nyt se pitäisi hioa siivoksi ja sitten alkaa liimata uudet runkokaaret paikalleen. Tässä rojektissa menee pieni ikuisuus, mutta menkööt, eipä kiirehitä ettei mene pilalle!
Aloitin tänään laivan rakentelemisen liimaamalla kölin kokoon. Piirsin myös purjeiden ääriviivat ja saumakohdat kankaaseen ja ompelen ne huomenna, sekä ohjeista poiketen rakensin ovenkarmit peräkotin etuseinään ja nikkaroin avautuvat ovet joihin tein pienet saranat ohuesta kuparipellistä ja nauloista. Piirsin myös symmetriset runkokaaret millimetripaperille. alkuperäiset olivat käyttökelpoisia pienten viilailujen jälkeen, mutta koska ne ovat vaneria, en käytä niitä vaan teen uudet mäntylevystä, ja miksi viilailla uusista pieniä mittavirheitä pois, jos pienellä vaivalla saa symmetriset askarreltua?
Laatikon sisältä löytyy avaamisen jälkeen ohjeet, ohjeet on kirjoitettu sekä englanniksi että Norjaksi ja ovat selkeät ja sisältävät piirrettyjä kuvia joistain rakennusvaiheista. Piirustukset ovat kertakaikkisen hienot ja selkeät. Osat ovat melko hyvälaatuisia. Ne ovat mäntyä sekä vaneria, aion korvata vaneriset osat kuten runkokaaret mäntypuusta veistetyillä, vaneriset eivät ole kauniin näköisiä kun oikeat ovat tehdyt puusta ja pistävät silmään. Osiin on selkeästi merkitty keulan suunta ja osanumero. Uskon että tämä malli rakentuu ilman isompia ongelmia. Mukana on myös pussillinen pikkutilpehööriä kuten nauloja ja muuta vastaavaa, mutta…