Pienoismallit.net

Gandalf Harmaa

Mithrandir

Kerrotaan, että professori J. R. R. Tolkien (1892–1973) kirjoitti 1930-luvulla oppilaansa tyhjäksi jättämälle vastauspaperille lauseen: "In a hole in the ground there lived a hobbit." Filologina hän halusi löytää selityksen sille, mitä hobitit ovat. Tämä alkoi selvitä niin hänelle kuin lukijoille ensin vuonna 1937 ilmestyneessä kirjassa The Hobbit - or There and Back Again ja sittemmin muissa kirjoissa.

Tolkienin ja lukijoiden saama tieto ei rajoitu hobitteihin. Hobitissa ja myöhemmissä Keskimaasta kertovissa kirjoissaan Tolkien loi huikean Keskimaan mytologian kielineen, maantietoineen, sukuluetteloineen kaikkineen.

Velho Gandalf on keskeinen hahmo sekä Hobitissa että muissa Keskimaasta kertovissa kirjoissa. Merkittävänä hahmona Gandalfilla on muitakin nimiä, kuten pyhiinvaeltajaa tarkoittava Mithrandir sekä quenyankielinen Olórin. Mainittakoon muuten, että quenya on etäisesti sukua suomelle.

Tämä Games Workshopin varsin laadukas figuuri perustuu Peter Jacksonin kolmeen, vuosina 2012–2014 julkaistuun Hobbit-elokuvaan. Gandalfin vasen käsi oli erillinen osa, muuten koko velho oli – alustaa lukuun ottamatta – yhtä valua.

Edellisen kerran olen maalannut figuureja iloisella 1990-luvulla. Silloiset yritelmät olivat mittakaavassa 1/35. Gandalf on ensimmäinen yritelmäni tässä skaalassa. Nimensä mukaisesti varsin harmaa Gandalf on maalattu Game Colorin ja Lifecolorin akryyleillä.

Kuten mainittua, tämä oli ensimmäinen Keskimaa-aiheinen 28-millinen figuurini, muttei viimeinen. Rohanin Eowyn on jo pohjamaalissaan, samoin kuin ratsain matkaavat Arwen ja Frodo.

Kommentit

On muuten hyvin saatu näköisyyttä tuohon figuun, varsikin kun ottaa huomioon koon.
Se näköisyys kun ei ole aina ilmiselvä.
Odotan kiinnostuneena Rohanin neitoa. Elokuvan sympaattisin hahmo. Kirjasta en tarkkaan muista.

Olisko ehkä karvan liiankin harmaa Gandalf?
Muuten ei moitteen sijaa löydy. Kasvot ja parta ovat erityisen hyvin onnistuneet, kun muistaa kuinka pieni tuo hahmo on.
Kiitos, Timo, kieltämättä kovin harmaaksi meni.

Maalauksen aikana tuli monta kertaa ihmeteltyä figuurin valmistajien taitoa. Melkoisia velhoja ovat hekin. Esimerkiksi parta ja hiukset oli tehty niin hyvin, että maalaaminen oli suorastaan helppoa. Tosin näistä kuvista bongasin hiuksista siistimättömän valusauman, jota en aikaisemmin ollut huomannut… Cést la vie.
Kuvat ovat armottomia.
Suurin osa niissä näkyvistä vioista ei erotu kuin suurennuslasilla, mutta sehän ei lämmitä kun esille nämä laitetaan kuvina. Itse juuri tuskailen "Häyhän" kasvojen kanssa.