Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Kaiteita

Seuraavaksi tuli sitten aloiteltua noita kaiteita. Käsipuut syntyivät monen yrityksen ja erehdyksen jälkeen liimaamalla 3 kpl 2x6 mm rimoja yhteen muotin päällä. Koska tuo kaidepuu oikenee jonkun verran sen jälkeen kun se irroitetaan muotista, piti tätä ennakoida ja tehdä muoteista hieman jyrkempiä kuin laivan laidan kaarevuus. No tämä onnistui miten kuten, mutta jo ehkä neljäs versio oli riittävän lähellä oikeaa, joten menköön.

Aluksi ajattelin ostaa reelinkitolpat valmiina, koska niissä olevat "pallukat" vaikuttivat olevan vaikeasti toteutettavissa. Mutta sopivilla mitoilla olevia tolppia ei mistään valmiina löytynyt, ja kalliitakin olivat. Tarve olisi ollut jotain n. 80 kpl, joten sorvaaminenkaan ei houkutellut. Lopulta päätin toteuttaa ne kotikonstein tavallisesta 1,5 mm messinkitangosta. Tästä leikattiin sopiva määrä tolppia, juotettiin niihin 0,6 mm kuparilangasta vaakajuoksut, sekä tehtiin nuo "pampulat" epoksi/mikropallokitistä. Lopuksi kaiteet maalattiin valkoiseksi kilikalipullomaalilla. Homma onnistui kohtalaisesti, mutta kelpaa minulle.

Kommentit

Maaginen luku näköjään toi 80 ;-) 80 kaidetolppaa, mopottimessa 80 pinnaa. Ja pinnaa kysyy noiden kanssa nyhrääminen. Hienolta näyttää.
Ehkä vähän juosten kus**t, mutta kyllä käsityön jälki saa näkyäkin. Väitän että valmiissa mallissa nuo eivät edes ota silmään niin paljoa kun nyt tekovaiheessa. Itse olen tämän ilmiön havainnut omissa rypistyksissäni.
On kyllä vaatinut aika paljon pinnaa noiden kaiteiden kanssa nysvääminen, mutta lopputulos hyväksytään :).
Hyvä että kelpaavat että ei tartte alkaa purkamaan ja tekemään uudelleen. (no en kyllä olis alkanutkaan). Toivotaan että yläkannen kaiteet onnistuu paremmin.
Niin ja pelastusveneiden piirustuskin saapui sumuisilta saarilta. Niiden kanssa vois vaikka aloittaa rinnakkaisprojektin. Mutta näistä lisää sitten myöhemmin.
Tuli sitten tehtyä myös nuo yläkannen kaiteet. Tällä kertaa styreenistä. Ja onnistui paljon paremmin kuin nuo ensimmäiset. Joten päätin pyörtää pyhän lupaukseni ja purin pois nuo messingistä tehdyt kaiteet ja tarkoitus tehdä uudet styreenistä. Tolpat 1,6 mm ja vaakajuoksut tai vaijerit 0,5 mm tavarasta. Kuvaa ei ole näyttää, mutta ehkä sitten myöhemmin. Tällaista tämä joskus on, yksi askel eteenpäin ja kaksi taakse. No ehkä joskus päästään maaliinkin.
Joo, onhan noi nyt suoremmat, ja varmasti kevyemmät.
Alkuperäisten suoruudesta mulla ole havaintoa, ainakin kun esim teiden kaiteita katsoo, niin ei niitä ole viivaimella vedetty :) Tahtoo vaan välillä turhaankin olla näissä mallihommissa pyrkimys täydellisyyteen!