Pienoismallit.net

Polikarpov I-16 Type 15 (UTI-4)

UTI-4

Polikarpov UTI-4 on kaksipaikkainen versio Polikarpov I-16 -hävittäjästä, joka lensi ensilentonsa 31.12.1933. UTI-4-koneet kehitettiin Polikarpov I-16 tyyppi 10:n pohjalta. Kaikkiaan kaksipaikkaisia Polikarpov I-16 -koneita rakennettiin Neuvostoliitossa 3 395 kappaletta vuoteen 1942 mennessä. Suomalaiset saivat yhden Polikarpov UTI-4 -koneen sotasaaliiksi vuonna 1941. Konetta käytettiin tutustumis- ja koulutustarkoituksiin 11.9.1942 saakka, jolloin kone varastoitiin. Kone poistettiin 9.8.1944. Konetta säilytettiin Vesivehmaalla, kunnes se entisöitiin Tampereella vuosina 1982-1983.
Kone on ainoa alkuperäinen säilynyt tyyppinsä edustaja maailmassa.
Koneen tunnus: UT-1
Kone on näytteillä Suomen Ilmailumuseossa. Kone on entisöity.

Kommentit

Hienosti olet onnistunut pienen mallin kanssa, ja vielä Amodel.
Kiitos Tuomo. Todellakin mallin rakentamisee käytetty aika meni suurimmalta osin valupurseiden leikkelyyn poikkeen ja niiden hiomiseen oikean laisiksi jotta surkeasta sarjasta saisi edes välttävän näköisen koneen aikaiseksi :).
Amodellina todellakin hieno suoritus. Kuvauksista voisi senverran mainita, että rajaisit hieman kuvausalaa. Turhat tyhjät reunat pois, niin itse kone näkyisi paremmin. Sitten voisi arvostellakkin.
Kiitos Mikä kommenteista. Enpä nyt rupea vaihtamaan kuvia tänne enään joten näillä kuvilla mennään nyt.
Kivan näköinen "pikku uti" ja todellakin pikku, sillä eihän kone tässä pienessä skaalassa ole paljoakaan tikkuaskia pidempi! Vihreän sävy hyvä ja käytön jälkiäkin hieman, ehkä laskutelineiden suojuksissakin niitä voisi näkyä? Koneellahan ei tosin pitkään Suomalaisten käytössä lennelty, kokonaislentoaika taisi olla 43h.

Jos nyt historiallisesti halutaan tarkkoja olla niin spinneriä tuossa koneessa ei Suomitunnusten maalauksen jälkeen käytetty. Siiven kansallisuustunnukset vaikuttavat myös hieman liian pieniltä? Pikkuasioita, eikä ne kokonaisuutta himmennä, hyvä malli kuitenkin tästä harvinaisesta versiosta.
Kiitos Markku Rinne kommetisa. Itse huomasin kanssa mainitsemastasi epäkohdasta koskien potkurin sprinneriä josta kyllä saapi kiittää mallin valmistajaa kun oli tehnyt siitä yhtenäisen paketin ja muovikin oli sellaista viiltävää että olisi kyllä kone jäänyt ilman huiskaa keulalta jos sitä olisi ruvennut vuolemaan. Samoi kyllä noiden merkkien kanssa kiinnitin aavistuksen liian isoon kokoon mutta se ei mielestäni ollut kovin häiritsevän silmiin pistävä.
Ihan hyvän näköinen UTI. Säistäminenkin on sopivan hillittyä. Aihion haastavuuden ja skaalan perusteella onnistunut malli.

E-P
Kiitos E-P kommentista. Haastetta kylläkin tämän valmistajan kanssa kyllä riittääpi kyllä.
Pienen skaalan Polikarpov, mutta melko hyvin kasailtu kun vielä sarja ei ole ihan mitään muoviteknologian ja mallintamisen huippua.
Minusta näyttää, että siipien + perän korkeusvakaajien ja koneen rungon väliin on jäänyt raot? Kuva 5. Vai harittaaako silmät? Kittaamalla ehkä olisi voinut ne saada siistimmäksi.

Mulla on saman skaalan Polikarpov muistakseni ICM:n valmistama ja siinä ei spinneriä edes tule mukana. Mutta se ei olekaan tuplaistuttava ja tunnus näkyy olevan VH-201.

Plussaa on koneen laskutelineiden sisäänkelausvaijerit ja maalaus + säistys aika hyvin onnistuneet.
Mikko Väätäinen kirjoitti:
Itse huomasin kanssa mainitsemastasi epäkohdasta koskien potkurin sprinneriä josta kyllä saapi kiittää mallin valmistajaa kun oli tehnyt siitä yhtenäisen paketin ja muovikin oli sellaista viiltävää että olisi kyllä kone jäänyt ilman huiskaa keulalta jos sitä olisi ruvennut vuolemaan.
Nyt kyllä ymmärrän miksi koneessasi on spinneri, hankalahan sitä on poiskaan vuolla jos se kerran yhtenäinen paketti oli. No, eipä tuo nyt suurikaan epäkohta ole, olihan se koneessa alun perin kuitenkin.

Syksyllä 1941 kun kone saatiin sotasaaliiksi Syvärilä niin spinneri oli saanut melkoisesti osumaa ja oli täysin ruttuinen, siitähän on netissäkin muutama kuva. Nenälleen oli mennyt kuten nämä lyhyet koneet useimmiten ja ilmeisesti eivät olleet korvaavaa ehjää spinneriä sitten mistään saaneet tilallekaan, pelkästään uuden potkurin. Siksi se kait jätettiin pois.
Näinpä kylläkin Markku Rinne. Itseäni kyllä harmitti kovastikin tuo sprinneri homma mutta se oli vain nieltävä kiltisti se epäkohta. Niin eihän sillä sprinnerillä lennetä sehän on vain ollut ilmanohjain keulalla(koriste suoja) ;).
Kiitos Timppa kommentistasi. Ei sinun silmäsi useita itsekkin huomasin vasta sen "pienen vajaavaiduuen" kun otin nämä kuvat koneesta näyttelyn jälkeen( kamera paljastaa virheet heti). Mielstäni kanssa värit osuivat kyllä nappiin koneen kohdalla hyvin sen aikaisiin Suomi koneisiin. Ainoana säestykseen käytin tuota alumiini väriä mitä tupsuttelin niihin kohtiin mistä yleensä maalit tuppaa lohkeilemaan ja kulumaan poikkeen käytössä. Ohjaamon takana olevan keltaisen tunnuksen maalailin tarkoituksella aikasta löysällä maalilla jotta siihen tulisi kulunut ja joistain kohdin pohjalla olevan maalin läpi kuultavutta kulumisen myötä.