Pienoismallit.net

Ansaldo A.1 Balilla

Luutnantti Antonio Locatelli, 87:s Sq. San Pelagio, 6/1918

Ansaldo A.1 Balilla kehitettiin aiemman SVA:n pohjalta ja prototyypin ensilento tapahtui vuoden 1917 lopulla. Kaikesta kauneudesta huolimatta koneesta tuli kuitenkin varsin raskas ja kömpelö. Koneet joutuivat pääsääntöisesti koulutuskäyttöön, mutta yksiköt 70, ja 91 käyttivät sitä myös taistelutoiminnassa ja 87 tiedustelutoiminnassa 1918. Myöhemmin sitä käyttivat Puola, Neuvostoliitto, Latvia ja jotkin Etelä-Amerikan maat.
Konetyypillä saatiin tiettävästi vain yksi ilmavoitto luutnantti (tenente) A. Locatellin toimesta. Malli kuvaa hänen konettaan kesäkuulta 1918. Hän lie tullut italialaisesta aatelisperheestä. Siitä syystä hänen koneessaan on se kaunis vaakuna. Lähteet: Wiki ja mallilaatikko. Koneesta on restauroitu yksilö Bergamossa Italiassa.

Malli on rakennettu Karajan resiinisarjasta jossa on höysteenä fotoetsejä. Sarja on mielestäni sekoitus hyvää ja huonoa. Yksityiskohdat ovat hienoja ja lentopintaosien jättöreunat ovat niin ohuita, että melkein veitsenä voisi käyttää. Siipituet olivat taaskin niin huonosti mitoitettuja, että niillä mitoilla rakennettuna olisi näyttänyt varsinaiselta hirviöltä. Niitä piti siis säätää ja se ei ehkä täysin onnistunut. Malli teki myös parin ensimmäisen takilointilangan kiinnittämisen jälkeen lipsahduksen käsistä betonilattialle seurauksella, että kaikki siipiosat irtosivat. Meinasi joutua aivan ensimmäisenä mallinani roskiin tämän jälkeen. Olin kuitenkin sinnikäs, koska mielestäni siinä oli kuitenkin vielä paljon hyvää ja kannattaisi korjata. Kovan työn jälkeen sain siivet takaisin paikoilleen kuvista näkyvin tuloksin. Mallin valmistuminen viivästyi tämän vuoksi paljon (aloitettu 27.12.-16).
Malli antoi myös ensimmäisen kokemukseni fotoetsipinnapyöristä. Sarjan ”rengas”-osat olivat auttamattomasti liian pieniä. Onneksi miljoonalaatikosta löytyi palikat, joista kovalla työstämisellä sai lähes sopivat. Takiloinnit 0,1 mm siimaa. Kaikki maali- ja lakkatyöt tietysti siveltimillä. En tehnyt pinnoista 100% restauroidun yksilön kaltaisia, koska alkuperäinen on voinut olla toisenlainenkin. Tässä annoin itselleni taiteellista vapautta.
Näitä tämmöisiä tulee jostain syystä tehtyä. Seuraavaksi täysillä sen suomalaisuus ryhmikseen tulevan vacun kimppuun.

PS. Pitäisikö joskus tehdä joku ”terapiamalli”?

Kommentit

Hyvin rakennettu pikkuskaalan harvemmin nähty leko. Hyvin olet vaikeassa maalauksessa onnistunut. Historiikki myös kiva. Takiloinnista plussaa. On varmasti refensä mukainen, mutta subjektiivisesti arvioiden ei kovin kaunis maalaus, tulee "karamelli" mieleen, tämä toki vain henkilökohtainen mielipide. Ainoa nillitys; moottorin ja syylärin säleikön raja vähän röpelöinen.

YT
Kalle

P.S. Mitä tarkoitat tuolla "terapiamallilla"?
Todella hyvän näköinen pienoismalli! Varmasti todella haastava tehdä noin pienen mallin takilointi. Melko veikeitä oli kyllä maalaukset ensimmäisen maailmansodan hävittäjissä.
Kiitokset Kalle ja Juha!

Kalle: Tarkoitatko alumiinin ja ruskean rajaa vaiko ruskean ja säleikön rajaa? Edessä oleva säleikkö on fotoetsiosa, joka on maalattu ennen ruskeaan osaan liimaamista ja ruskea osa on maalattu ruskeaksi ennen runkoon liimaamista.

"Terapiamallilla" yleensä takoitetaan täysin ilman paineita rakennettua helppoa mallia suoraan laatikosta. Referenssejä ei tutkita, vaan luotetaan mallilaatikon tietoihin. Mallisarja on yleensä ravista ja leivo -tyyppinen sarja, joka ei yleensä kittiä ja viilaa tarvitse (Hasetamigawa). Eipä ole tehty sellaista piiitkiin aikoihin;)
Terve Mika, tarkoitin alumiinin ja ruskean rajaa.
YT
Kalle
Kalle Korkala kirjoitti:
Terve Mika, tarkoitin alumiinin ja ruskean rajaa.
YT
Kalle
Lienee kuvaustekninen seikka. Aina voi parantaa kuvauksessa;)
Upeasti toteutettu malli harvinaisemmasta konetyypistä - ja tämä ei ole ollut se "terapiamalli" ;-)

Mutta enpä malta olla kirjaamatta pari komenttia liittyen koneen maalaukseen lähteenä Gregori Alegin Ansaldo A.1 Balilla -kirja (Windsock Datafile 88):
- yläsiiven ja korkeusvakaajan päällä oleva suojamaalauskuvio olisi tehty siten, että pinta olisi ensin maalattu keltaisella (FS 595b 13168 tai 13591), johon oli maalattu pensselillä punertavan ruskeita (20109) ja keskivihreitä (34138) laikkuja
- Alegin mukaan Ansaldo ei olisi koneissaan maalannut kangaspinnoilla olevia valkeita alueita (lähinnä siis kansallisuustunnuksissa), vaan että nämä kentät olisivat olleet maalaamatonta kangasta
- molempien restauroitujen koneyksilöiden (16552 ja 16553) ohjaamon puiset sisäpinnat ja patruunalaatikon takapinta on jossakin vaiheessa maalattu valkeaksi ja mittaritaulu vaalean siniseksi, mutta puuosat lienevät alunperin jätetty maalaamatta tai suojattu shellakalla

Vielä muutamia maalaukseen liittyviä pointteja, jotka olisin itse toteuttanut toisin (en väitä, että nämä olisivat totuus, vaan omat tulkintani lähdeaineistosta ja nämä seikat eivät ole vaikuttaneet antamaani pisteytykseen):
- rungon värityksen olisin tehnyt selvästi tummempana
- suojamaalauskuvion olisin toteuttanut tummempana ja siten, että vihreä olisi valtaväri
- siipien kärjissä alapuolella olevat punainen ja vihreä alue toisin päin: punainen vasemman siiven alla ja vihreä oikean siiven alla ja samat myös yläsiiven alapinnalla
- siivissä olevat "Pyhän Yrjön" vaakunat olivat alasiipien yläpinnoilla "rintamasuunta" kohti siiven kärkeä (restauroinnissa nämä ovat kääntyneet toisin päin)
- ohjaamokuvasta (nro 6) saa käsityksen, että lentäjän edessä oleva paneeli olisi kokonaisuudessaan puuta - valtaosa siitä oli patruunalaatikkoa ja vain yläosa, jossa mittarit sijaitsevat oli puuta

Hyvä kuvalähde koneeseen 16553 (sekä alkuperäisessä kunnossa, että restauroituna) on resturoinnin tehneen GAVS Torinon (Gruppo Amici Velivoli Storici) sivusto gavs-torino.com.

Ja nythän Balillasta olisi isomman mittakaavan rakentajille huippusarja (huippuhintaan) Aviatticiltä.
Kiitokset Veikko arvokkaista kommenteista!

Tämä ei todellakaan ollut "terapiamalli", sillä suhtauduin siihen suurella vakavuudella, mutten ilmeisesti tarpeeksi;)

Minulla ei ole Datafileä 88, joten turvauduin muihin lähteisiin antamasi linkin lisäksi esim:
www.cmpr.it/Balilla - E.Molteni/foto 31.jpg

Tein mallissani selkeästi pari virhettä:
Linkin kuvaa:
gavs-torino.com/category/velivoli-restauri-eseguiti/#jp-carousel-1033
Tulkitsin aluksi yläsiiven alapinnaksi, samoin mallisarjan maalausohjetta. Vaakunien tulee olla alasiiven yläpinnassa. Poistin sen kuvan.
Mallisarjan maalausohjeessa on punainen ja vihreä väärinpäin ja vain alasiivessä. Maalausvaiheessa noudatin sitä, enkä muistanut referenssikuvia #%#*¤&§. Poistin myös alapuolikuvan

Nyt sitä vasta terapian tarpeessa onkin );

PS. Olin aivan lähellä, että poistan koko mallin sivustolta, mutta jääköön ainakin vähäksi aikaa varoittavaksi esimerkiksi, kuinka parilla mokalla voi pilata muuten hyvän mallin. Ehkä poistan tämän myöhemmin.
Mika Kauranen kirjoitti:
PS. Olin aivan lähellä, että poistan koko mallin sivustolta, mutta jääköön ainakin vähäksi aikaa varoittavaksi esimerkiksi, kuinka parilla mokalla voi pilata muuten hyvän mallin. Ehkä poistan tämän myöhemmin.
Moi Mika. Eihän sitä mallia suinkaan kannata poistaa, kyllä se erinomaisesti paikkansa ansaitsee. Ja mielenkiintoista miten tarjolla olevien referenssikuvien kuvaamat värisävyt vaihtelevat, esimerkkinä tuo antamasi cmpr.it -linkin kuva ja ilmeisesti samassa sessiossa otetu kuva GAVS:n sivuilla (https://gavs-torino.com/category/velivoli-restauri-eseguiti/#jp-carousel-1019). Joten haasteita meillä rakentajilla riittää.
AJ 19.8.2017 11:35 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Komppaan kehuja yllä; näyttävä pikkuskaalan WWI leko ja takilointi on todella huippua noin pienessa skaalassa. WWI koneet ovat erityisen kivoja värikkäistä ja tyylikkäistä maalauksista; ja niiden takilointi on varmasti erityisen haastavaa…

Veikolle erityiskiitos erittäin asiantuntevasta, mainiosta ja kiinnostavasta taustoituksesta lekomallin esikuvasta.

Hieno kone kaikki tyynni. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ kannustavista kommenteista.
Kuten aiemmin totesin, niin tuli tehtyä pari mokaa tämän kanssa, kun en tutustunut (ja uskonut) referensseihin riittävästi. Veikko onneksi tuntee aiheen ja huomautti asiasta. Hankala korjata virheitä, joten taitaa joutua vitriinin nurkkaan, josta niitä ei niin helposti huomaa ;)
Kyllä on hieno!
Kiitos Kartsa!

Sinä jaksat arvostaa näitä minun mallejani.