Pienoismallit.net

Yamaha YZF-R1

Valmista

Hiukan tarinaa esikuvasta…

1998 Yamaha toi markkinoille seuraajan jo kymmenvuotiaalle FZR750:lle, uudelleen suunnitellen luotettavaksi osoittautuneen Genesis-moottorin. Kyseessä oli YZF-R1. Moottorissa käytettiin edelleen samaa viisiventtiilijärjestelmää kuin aiemminkin, mutta vaihteisto suunniteltiin uudelleen siten, että kampiakseli ja vaihteiston ensiövetoakseli olivat osittain päällekkäin ja vaihteiston ulostuloakseli vaihteiston alapuolella. Tämä mahdollisti moottorin huomattavan lyhentämisen ja sitä kautta akselivälin välittömän lyhentymisen. Lyhyt akseliväli yhdistettynä pieneen etujättöön merkitsi herkkää ohjattavuutta ja ketteryyttä. Moottorina toimi 998-kuutioinen rivinelonen, joka oli riittävän jäykkä toimiakseen samalla rungon kantavana rakenteena. Samasta syystä käytettiin tyhjiömuovattua alumiinirunkoa, josta voitiin tarkoituksella tehdä heikompi ja sitä kautta kevyempi, koska rungon ei tarvinnut kestää kaikkea rasitusta kuten aiemmin. Kaikki nämä muutokset yhteensä tarkoittivat sitä, että osaavan kuskin käsissä R1 oli radalla nopeampi kuin mikään muu vuosituhannen lopun sarjatuotantopyörä.

…ja sarjasta…

Sarja oli hyvin pitkälti "maalaa ja ravista" tyylinen rakennettava, normaaliin Tamiyan tapaan, vaikka sarjalla ikää onkin kohta jo 20 vuotta. Kuten alussa tuli mainittua, mitään ihmeellistä en tähän alunperinkään aikonut, tarkoitus oli lähinnä testata Zeron maaleja, joita en ollut aiemmin käyttänyt missään. 2K lakkaan olen ainakin varsin tyytyväinen, oli helppo kiillotettava vaikka jo maalausvaiheessa jälki oli varsin tasainen. Etsisarjaa jäin kaipaamaan, varsinkin jarrulevyjen osalta, harmi vain kun kyseistä sarjaa valmistanut firmakin on ollut konkassa jo varmaan viisi vuotta. Kaiken kaikkiaan voin suositella sarjaa niille jotka pyöriä haluavat rakentaa, varsinaisia yllätyksiä ei matkalla tullut.

Kommentit

No huh huh.. Aivan sairaan hieno Rykkönen!
No eihän tätä meinaa erottaa aidosta, tartteeko sanoa enempää. :) ****1/2

-JT
Uskomattoman siistiä jälkeä…
neljäpuol myös.
Kehuja on toki kiva saada, mutta vielä enemmän kiinnostaa missä voi parantaa. Eli mielenkiinnosta, mistä tulisi seuraava puoli tähteä?
Esko P. 2.9.2017 21:50 Vastaa lainauksella
Todella hieno pyörä! Tämä sai minut harkitsemaan itsekin jonkun pyörän rakentamista joskus tulevaisuudessa, toisaalta tuskin pääsen lähellekään tätä tasoa.
Multakin se 4 1/2. "Parantamisen" paikkoja kun niitä pyysit: kuvat voisivat olla parempia (rajaus ja tausta), alustaa ja jonkinlaista kylttiä voisi harkita ja lopuksi se että malli on rakennettu suoraan boksista vähän "vähentää" antamiani tähtiä (esim. kun sivustolla on malleja jotka on rakennettu ihan alusta asti itse niin…). Mutta nämä on ihan sivuseikkoja siinä mielessä että nähdäkseni suoraan boksista on mahdotonta rakentaa parempaa mallia kuin mitä olet tehnyt.
Kilpailuta autovakuutuksesi! Ota uusi vakuutus kätevästi verkossa. Vakuutusten siirto hoituu automaattisesti ja palvelu on sinulle maksuton.