Pienoismallit.net

MIG-3

Punainen kakkonen

MiG-3
(Микоян-Гуревич МиГ-3) oli Neuvostoliiton parhaita hävittäjäkoneita toisen maailmansodan alussa. Se oli toinen Artem Mikojanin suunnittelema hävittäjä. Se oli kehitetty MiG-1-hävittäjästä pyrkimyksenä korjata sen huonoa ohjattavuutta.
MiG-3 oli suunniteltu suurten korkeuksien hävittäjäksi. Se ei ollut edukseen matalissa ja keskikorkeuksissa, joissa ilmataistelut käytiin Venäjän taivaalla. Havaittuaan koneen puutteet ilmataistelussa lentäjät välttivät myös neuvostoliittolaisessa lentokoulutuksessa suosittua kaartotaistelua ja käyttivät niin sanottua heiluritaktiikkaa syöksy-tulitus-syöksy pois tai ylösveto saavutetulla nopeudella. Näin käytettynä nopeutta hyödyntämällä kone oli tehokas muun muassa Suomen ilmavoimien käyttämää Brewster F2A - hävittäjää vastaan.
Koneella oli taipumus kiertoon laskeuduttaessa tämä johtui moottorin suuresta massasta suhteessa rungon pituuteen, mikä heikensi pituusvakavuutta. Tätä oli pyritty korjaamaan lisätyllä siiven V-kulmalla MiG-1:een verrattuna.
Maaliskuussa 1941 valmistui päivittäin kymmenen MiG-3-konetta. Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 valmiina oli 1200 kpl MiG-3-hävittäjää.
Konetta ei enää kehitetty, koska sen käyttämät Mikulin-moottorit varattiin Iljušin Il-2 -maataistelukoneen tuotantoon. Siinä kokeiltiin Švetsov AŠ-82 -tähtimoottoria, mutta tämä versio ei tarjonnut parempaa suorituskykyä kuin mitä samaa moottoria käyttävällä Lavotškin La-5:llä jo oli.
Pääosa MiG-koneista vedettiin pois etulinjan tehtävistä vuoden 1943 tienoilla.

Mikojan-Gurevitš MiG-3
Huippunopeus: 640km/h
Paino: 2699kg
Pituus: 8,25m
Siipien kärkiväli: 10m
Lentomatka: 1250km
Moottorityyppi: Mikulin AM-35

Tälläinen välipala :)
Malli on Hobby Boss,in niin sanottu ” niks,naks”.
Jonkin verran kittausta ja hiomista oli. Piti yrittää jotain erillaista.
Yläsiipien väri ei olekkan.. punainen, (musta/valko kuvista on määritelty, että väri olisikin vihertävänruskea)?
Mallattu:
Akah, Tamiya, vallejo, Humrol ja muilla litkuilla.

Kommentit

Mallista en sen enempää mutta hämmästyttää Wikipedia artikkeli koneesta.
Tehokas Brewsteriä vastaan?? Joskus kaivoin esiin montako Brewsteriä näillä ammuttiin alas, olisiko ollut 1-3?
Ei mielestäni vastaa sanaa tehokas.
En muista paremmin enkä jaksa kaivaa tietoa uudelleen. Jos joku osaisi sanoa…
JuhaO 25.4.2017 19:42 Vastaa lainauksella
Jep
näyttää siltä, että siltä, että ulkosiipien yläpinnat olivat vihreät, mutta koska asia ei ole varma, niin ei voi väittää, että punainen olisi väärä väri, enintään epätodennäköinen. Olet ehkä käynytkin katsomassa seuraavat sivut: mig3.sovietwarplanes.com/mig3/red02.html ja mig3.sovietwarplanes.com/mig3/howred.html

Tekstistä sen verran, että ei MiG-3 oikein NL:n parhaimpiin hävittäjäkoneisiin kuuluvanut edes 1941. Nopeahan se oli, mutta oli eräs esimerkki siitä, etteivät esikunnat aina onnistuneet ennustamaan tulevaisuutta oikein. Yläkorkeuksiin optimoitu leko ei sitten matalalla ja keskikorkeuksissa pärjännyt. Brewster B-239:kin pysyi pahana vastustajana Mig-3:ille.
Raine Luotonen kirjoitti:
Mallista en sen enempää mutta hämmästyttää Wikipedia artikkeli koneesta.
Suomalainen wikipedia-artikkeli on ihan normaalin asiantunteva. "Tehokas" on vedetty Karhusen romaanista. Eli viihdytysarvo on suurempi kuin dokumentaarisuus. Varmaan MiG onkin ollut inhottava Brewster-lentäjälle: MiG lentää korkealla, syöksyy kovaa vauhtia ja karkaa.

Myös wiki-viittaus moottoreihin on erikoinen. MiG-3:n moottoria ei (kai) käytetty Il-2:ssa. MiGiin suunniteltiin yhtenä vaihtoehtona AM-38 moottoria, joka oli varattu IL-2 tuotantoon.

Tuo punasiipinen maalauskaavio on varmaan yleisin millä MiGin pienoismalleja on tehty. Onhan se näyttävä. Ja hirveän epälooginen.
Kiitos kommenteista !
Olin tosiaan kahden vaiheilla , vihree vai punainen. Punainen voitti sen räikeyden takia.