Pienoismallit.net

Sepecat Jaguar GR1A

XZ-367 "Debbie"/ "White Rose"

Sepecat Jaguar oli Brittiläis-Ranskalainen yhteistyö projekti joka alkoi 60-luvun puolella.Koneen ensilento tapahtui jo 1968 . RAF:n ja Armee de´l Airin ykköslinjan rynnäkkö/tiedustelu koneina Jaguarit palelivat v.1973 alkaen.Viimeiset RAF:n Jaguar GR-3/T-2 koneet poistuivat käytöstä 2007.Britti Jaguaari samoin kuin Ranskalainen serkkunsa olivat hyvin pitkälle 70-80 lukujen kylmän sodan aikakauden tuotteita.GR-1A malli eroaa ulkoisesti Ranskan A -mallista lähinnä nokkaan sijoitettujen tv-kameroiden ikkunoiden myötä. Koneessa on laser pohjainen etäisyyden mittaus järjestelmä, tietokone pohjainen navigointi /aseiden tähtäys järjestelmä NAVWASS sekä LMRTS systeemi eli maasta merkityn maalin erillinen osoitus .Siis tämä paljon v. 1991 huomiota saanut "täsmä pommitus" järjestelmä jota USA(Ja erinäiset TV-kanavat) ainakin osasi markkinoida tehokkaasti ensimmäisen Persian lahden sodan aikana. Kuitenkaan näitä maalin osoittajia ei Bagdadissa ainakaan sodan alkaessa käsittääkseni ollut.
RAF:llä oli ensimmäisen Persianlahden sodan aikana Bahrainissa 12. Jaguar koneen erillis osasto JAGDET. Osasto suoritti kaikkiaan 618 sotalentoa menettämättä yhtään omaa konetta. Ranskan Jaguar koneet olivat myös mukana sotatoimissa persianlahdella v.1991.
Vienti malli Jaguar Iternational oli myöskin varsin menestynyt tuote. Suurimpia koneen käyttäjiä ovat/olivat Intia ,Ecuador,Nigeria ja Oman.

Revellin Jaguar GR-1 rakennussarja 04351 vuodelta 1997 on itse asiassa uudelleen paketoitu Italerin malli varustettuna Revellin siirtokuva-arkilla . Italerin sarjassa ei ole oikeastaan pahemmin moitittavaa. Mitoista en tiedä mutta malli näyttää Jaguaarilta niiavaa nokkatelinettä lukuun ottamatta. Suurimmat ongelmat saattavat syntyvät monimutkaisesta osa-jaosta sarjan rungon osalta. Tämä toisaalta mahdollistaa samojen muottien käyttämiseen A-sarjan ja T2 harjoitus mallin tekemistä varten. Italeri kunnostautuikin aikoinaan näiden erilasten Jaguar mallien tarjonnassa. Jaguar koneiden malleja löytyy ainakin seuraavilta valmistajilta 1:72 mittakaavassa :Airfix,Heller,Hobby Bossin uusi A malli,Hasegawa, Revell ym…Hasegawan tuplapaketti jossa on kaksi mustaa Jaguaria(GR-1 ja T-2) Pyhimys tunnuksilla olisi mielenkiintoinen löytö.
P:S: Force Major syistä johtuen meni vähän tiukoille mutta ehdinpäs saada mallin valmiiksi ryhmiksen aikataulujen puitteissa.Terv.Opa L.

Kommentit

Hienolta näyttävä malli. Yksivärinenkin voi olla hieno. Enempää en pysty kommentoimaan, koska tämä menee täysin omalta osaamis/luulo -alueelta ulos;) ja pisteitä en antanut juuri tästä syystä.
Tyylikäs kissapeto kerta kaikkiaan. Siististi on mennyt kasaan ja viimeistelykin näyttää olevan O.K. Vanhennus on riittävä vaikka kärsineemmänkin näköisen yksilonkin olisi voinut tehdä. Ilmeisesti malli on todellisuudessa vaaleampi kuin kuvat antavat olettaa.
AJ 31.12.2016 13:08 Vastaa lainauksella
Moi Opa, Komppaan Mikaa ja E-P:tä edellä, hyvin onnistunut Jagge! Kiitos hyvästä historiikistä ja rakentamiskuvauksesta. Mielestäni rakentaminen, maalaus, säistys ja viimeistely ovat kaikki onnistuneet hyvin. Erityisesti kivaa on nähdä näitä harvinaisempia lekoja, kuten tämä Jaggesi ja VC-10:si ja vielä melko jännissä camoissa. Todellakin nuo värisävyt Desert Pink ja Hemp ovat mielenkiintoisia vivahteineen - mistähän syystä tuo RAF:n Desert Pink maali kului nopeasti pois? Oliko se vanhaa SAS:n 'Pinkies':ssä käyttämää maalia; sillä jos oli, ei liene ihme, että maali kului nopeasti kun se oli jo todella vanhaa…

Joka tapauksessa onnistunut Jagge! Hyvää Uutta Vuotta 2017! Parhain terveisin, AJ
LRMTS ei ole osoitusjärjestelmä, se toimii etäisyysmittarina ja sillä voi myös hakea toisten laserosoittamia maaleja (ja on juurikin noiden nokan "ikkunoiden" takana). Lasermaalinosoitukseen Jaguar joutui käyttämään siipiripustimessa ulkoista TIALD-säiliötä, jossa oli myös lämpökamera pimeätähtäystä helpottamaan.
Kiitokset kommenteista ja Lasselle oikaisusta ja tarkennuksista.
Pari kommenttia ulkomuistista.

Vuoden 1991 RAF Desert Pink oli tarkoitettu väliaikaiseksi maaliksi, joka oli suunniteltu pestäväksi pois komennuksen jälkeen. Värisävy vastasi likimain FS30279. Muuttui punertavansävyiseksi varsin nopeasti operatiivisessa käytössä.

Eikös RAF käyttänyt myös Buccaneereja maalinosoitustehtävissä.
EDIT 1.1.17: Buccaneerit toimivatkin pääasiassa Tornadojen kanssa. Eivät Jaguarien.