Pienoismallit.net

Savutupa

Perustukset ja lattia

Nyt hypättiin katolta maahan pohjarakenteita tekemään. Tämän rakennuksen lattian perustaksi tuli multiaispermanto, tarkemmin sanottuna sisäpuolinen multapenkki. Siinä ulkoseinän ja lattian perustan muodostavan hirsikerran väliin jäävä alue täytetään maa-aineksella. Maa-aines estää kylmää ilmaa pääsemästä lattialankkujen alle. Hirsikehikkoon tukeutuvat lattialankkuja kannattelevat niskat. Multiaiskehikon keskelle jää tyhjä kellaritila. Täytin multapenkin veteen ja pva-liimaan sekoitutetulla kukkamullalla. Kehikon päälle ladoin lopuksi leveät lattialankut. Tein samassa yhteydessä myös rakennukseen matalan kivijalan. Valitettavasti työn touhussa unohdin dokumentoida kivijalan tekovaiheet, mutta kivijalka on tehty kipsistä valamalla ja kaivertamalla. Maalasin kivijalan litkuksi ohennetuilla maaleilla.

Kommentit

Varsin aidolta näyttää. Tuo multapenkkiperustus on jäänytkin minulle tuntemattomaksi rakennustavaksi. Mutta miten lienee toiminut, eikös kosteus pikkuhiljaa hiipinyt kapillaari-ilmiön vuoksi multaa pitkin lattiarakenteisiin?
Toinen ihmetyksen aihe on tuo uuninpohja. Tuleekos se noiden lattialankkujen päälle?

Joskus entisessä elämässä kun tein remonttia mökkisaunalla, kirosin saunan rakentajia, kun olivat jättäneet pari hirttä uuninpohjan alle. Nämä tietysti lahosivat siellä, ja aiheuttivat uuninpohjan vinoutumisen. Siinä tehtiin sitten kovasti töitä että saatiin kaivettua laho puuaines alta pois, ja korvattua se betonilla.
Kosteushan siellä muhii ja hirsirakennuksia on jouduttu kengittämään ja uusimaan lattian tukirakenteita.
Eikös joissakin tuvissa jätetty seiniä kiertävien kiintopenkkien alle jäävä lattia irtonaiseksi jolloin multapenkin tilannetta voitiin tarkkailla.
Lauri K 27.2.2017 14:00 Vastaa lainauksella
Multapenkkiin tehtiin yleensä tuuletuskanava, joka johti kivijalan ulkopuolelle. Se huolehti mullan kuivuudesta. Jätin sen kuitenkin tästä pois. Jossain perinnevideossa näin, kuinka multiaishirsien alle laitettiin tuohilevyt eristämään ne suorasta maakosketuksesta.

Tuon uuninpohjan tarkasta rakenteesta en ole täysin selvillä, mutta esikuvassa se on rakennettu pienen hirsikehikon päälle
Lauri K 27.2.2017 14:02 Vastaa lainauksella
Olli Leinonen kirjoitti:
Kosteushan siellä muhii ja hirsirakennuksia on jouduttu kengittämään ja uusimaan lattian tukirakenteita.
Eikös joissakin tuvissa jätetty seiniä kiertävien kiintopenkkien alle jäävä lattia irtonaiseksi jolloin multapenkin tilannetta voitiin tarkkailla.
Kyllä, seinänvieruspenkkiin jätettiin irrallinen lattialankku, jonka sai irti. Sitä kautta multapenkkiä pystyi tarkkailemaan ja tarvittaessa lisäämään multaa pois valuneen tilalle. Kai näissäkin hyvä tuuletus lisää elinikää. Jostakin luin, että oikeaoppisesti tehty multapenkki kestää pitkään