Pienoismallit.net

Savutupa

Tervaa & petsiä

Hirsirunko sai tässä vaiheessa jo pintakäsittelynsä. Ideana oli saada aikaan pinta, joka on tervattu, mutta josta terva on ajan saatossa paikoin kulunut pois. Ensin petsasin hirsirungon kauttaaltaan harmaalla petsillä kuvastamaan ajan harmaannuttamaa rakennusta. Seuraavaksi päällystin talon oikealla tervalla. Pinnasta tuli ehkä hieman liiankin täyttävä, vaikka yritin jättää alimpiin hirsikertoihin vähemmän tervaa. Aine tuntuu olevan myös melko hitaasti kuivuvaa, joten kunhan tuo on kuivahtanut, niin täytyy hinkata joistakin kohdista tervaa pois ja kaivaa puupintaa esiin, ja laittaa niihin lisää harmaata petsiä. Taisin tehdä aloittelijanvirheen, kun en tajunnut lämmittää tervaa ensin. Luin myöhemmin, että terva pitäisi aina lämmittää, jotta imeytyisi tai levittyisi paremmin ja kuivuisi nopeammin.

Kommentit

On tulossa kyllä erinomaisen hieno tupa! Jos tervan kanssa pitää vielä temppuilla, parhaaksi liuottimeksi sanoisin pineenin. Sillä lähtee myös tosielämän pihkatahrat - ainakin sormista. Ehkä vaatteistakin, mutta samalla saattaa kuosi kärsiä.

Tervan lämmittäminen auttaa imeytymistä ja kun esim. 1/1-puuveneitä tervataan, sekaan voidaan hulauttaa ihan vaan Sinolia. Muistaakseni lakkabensa saa seoksen sakkautumaan.
Lauri K 7.2.2017 05:09 Vastaa lainauksella
Kiitos. Itseasiassa käytinkin puutärpättiä ohenteena. Mutta en ollut aivan tyytyväinen sen vaikutukseen. Tärpätistä jäi kellertävä pinta puuhun. Mielestäni myös puutärpätin kanssa oli sitä ilmiötä, että terva sakkaantui paksuksi massaksi purkin pohjalle ja kellertävä tärpätti jäi pinnalle. Mutta sekoittamalla kuitenkin tervaa tuli siveltimeen mukaan.

Käsien ja pensselien pesussa sekä puutärpätistä että lakkabensasta ei ollut juurikaan apua. Sivellin jäi tahmeaksi vaikka sitä oli liottanut tärpätissä ja pessyt tärpätin pois tiskiaineella. Lopulta niinkin yksinkertainen aine kuin voi sai tervan pois siveltimestä. Sormista tervan sai pois saippualla. Vaatteitani en onnistunut sotkemaan.
Hienoa työtä…ja tervan tuoksua kuten asiaan kuuluukin :) Näissä vanhoissa rakennuksissa käytettiin eristeenä turvepehkua. Sekä tietysti sahanpurua ja kaikkea sitä lastua mitä rakentamisessa syntyy. Komiaa on!
Lauri K 11.2.2017 02:53 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista ja tietämyksestä