Pienoismallit.net

Savutupa

Karmeja, karoja ja kamanoita eli ikkunat ja ovet

Tässä rakennusvaiheessa savutupaan on puhkaistu ikkuna- ja ovi-aukot, sekä tehty niihin karmit. Tein ensin tavalliset hirsikerrat täyspitkistä hirsistä, joihin merkitsin viivoilla ikkunoiden paikat. Oven paikka oli jo aiemmin veistetty alahirteen. Sitten sahasin aukot seiniin. Tällä tavalla ikkunan kehyksestä oli helpompi saada suora, kuin jos hirret olisi pätkinyt ennen kehikkoon laittoa. Seuraavaksi ikkunoihin ja oveen tehtiin karmit. Karmi kiinnittyy karan avulla hirsiseinään, johon on koverrettu ura karaa varten. Kara saattoi olla erillinen karmilautaan kiinnitetty kappale tai se saattoi olla kiinteästi karmiin veistetty. Valitsin jälkimmäisen menetelmän. Sitten porasin pienoisporakoneella uran karaa varten ja sovitin karmin paikalleen. Lopulta, kun aukot oli karmitettu, oli aika sovittaa niiden päälle täyspitkä kamanahirsi sitomaan rakennetta. Perinteisesti kamanahirsi piti aina olla täyspitkä hirsi, sillä ikkuna-aukot heikensivät hirsiseinää.

Tuvan oikealle sivuseinälle tein valoaukon, joka toimi myös yhtenä savunpoistoaukoista. Ennen ikkunoiden yleistymistä valoa saatiin tälläisistä pienistä aukoista. Aukkoon veistin uran myös liutettavaa luukunkantta varten.

Ikkunalaudat, kehykset ja puitteet tulevat vasta myöhemmässä rakennusvaiheessa.

Kommentit

Hienosti etenee hirsirakentaminen. Vielä kun teet kamanahirteen karmeja varten laskeumavarat niin on kaikki kohdillaan. Hienoa olis jos sais noihin hirsiin tavalla tai toisella tehtyä vielä piilukirveen jäljet.
Tätä on ollut mielenkiintoista seurata. On erityisen hienoa, että työtavat mukailevat perinteisiä menetelmiä myös niiltä osin jotka eivät valmiissa mallissa jää näkyviin.
Lauri K 10.1.2017 16:11 Vastaa lainauksella
Matti Piilola kirjoitti:
Hienosti etenee hirsirakentaminen. Vielä kun teet kamanahirteen karmeja varten laskeumavarat niin on kaikki kohdillaan. Hienoa olis jos sais noihin hirsiin tavalla tai toisella tehtyä vielä piilukirveen jäljet.
Itseasiassa kamanahirsiin tuli, tahtomattani, millin parin laskeutumisvarat. Tosin rakennuksen lopullinen ulkomuoto tulee kyllä säistämisen myötä näyttämään siltä, että hirsillä on on ollut pari sataa vuotta aikaa laskeutua. Sitä ei vain taida näkyä noista pienistä kuvista, mikä onkin hyvä