Pienoismallit.net

Douglas DC-3

Frontier N65276

DC-3 on yksi kenties tunnetuimmista konetyypeistä myös suuren yleisön keskuudessa, joten tästä ei tällä erää enempää. Mallailun kohteena olevan yksilön historia on traagisuudessaan jokseenkin legendaarinen sekin. Se sai kyseenalaisen lempinimen ”Suicide 3” oltuaan osallisena kolmessa erillisessä vakavassa onnettomuudessa, joista viimeinen koitui sen kohtaloksi. Tunnetuin lienee tapaus jossa koneella osuttiin vuoren seinämään, jonka jälkeen laite saatiin vielä siivenkärkeä vailla alas joten kuten turvallisesti. Asiasta voi lukea esimerkiksi täältä.

Syystä jota en enää jälkeenpäin muista, päätin yrittää toteuttaa suuremman mittakaavan mallailua. Kun Italerin DC-3 löytyi edullisesti, päätin ryhtyä purkamaan suuria suunnitelmia siihen. Paketissa on mukana Swissairin siirtokuvat, mutta jo mallin hankintavaiheessa oli tullut selväksi että tarjolla olevista liveryistä Frontierin kaava näytti omaan silmään hienoimmalta. PointerDogin siirtokuvat olivat todella paksut ja kumimaiset, mutta joten kuten ne sain pintaan.
Malli oli mukava kasattava, ja päädyin tekemään laitteeseen myös jonkinnäköisen matkustamon. Kovin paljoa siitä ei lopullisessa mallissa näy. Muita lisäyksiä olivat laskutelineen kuilujen seinämien rakentaminen ja minimaalinen moottorien johdotus. Alkuperäisissä visioissani olin tekemässä mallista ”superdetaljoitua”, mutta hyvin pian huomasin että taidot tai motivaatio eivät tulisi vielä moiseen riittämään. Suurimman opin sain varmaankin metallipintojen maalailun ja säistämisen saralta.
Omaan silmääni tuotoksen tunnistaa deeseekolmoseksi, mutta paljon voisi varmastikin toteuttaa hienomminkin. Suurin syy selkeimpiin virheisiin ja hutilointeihin oli varmaankin se että en kokenut mittakaavaa (enkä toisaalta ehkä konetyyppiäkään) kovin motivoivana. Etenkin viimeistelyvaiheessa huomasin että mieli halajasi jo tutun 1/144 -mittakaavan pariin hengettömiä ilmojen linja-autoja hiomaan. Suurimpina puutteina ja virheinä mainitsen potkurin lapojen siirtokuvien ”sinnepäin” -tyyppisen asentelun ja moottorin yläpuolisten ilmanottoaukkojen puuttumisen (jätin ne tietoisesti pois sillä joissain referenssikuvissa niitä ei näyttänyt olevan). Lisäksi ilmeisesti jonkinlainen antennilanka masiinaan kuuluisi.

Loppukaneettina voisin todeta että kivahan tätä silti oli tehdä, ja lopputuloskin on omasta mielestä aivan hyvä. Uskoisin että pieni syrjähyppy omalta mukavuusalueelta tekee hyvää mallarille.

Kommentit

Hienohan siitä tuli, onneksi olkoon!

Livery-valinta on kaikessa tasapainoisuudessaan erittäin onnistunut. Lopputulos on hengeltään hieman kuin matkatoimistomalli - tosin hyvin laadukas sellainen.

Mallissa näyttää olevan asialliset paneeliurat. En tiedä sitten, olisiko niiden korostaminen maltillisella litkutuksella (esim. johonkin sävyyn taitetulla vaaleanharmaalla) tuonut mallille lisäarvoa.

Mainio idea laittaa tuo "pohjaniittikuva" ylösalaisin.

Kaikkiaan erittäin tyylikäs kokonaisuus. Kyllä Douglas, ja myöhemmin McDonnell Douglas teki upeita koneita niin siviili- kuin sotilasilmailuun.
AJ 12.11.2016 18:36 Vastaa lainauksella
Moi Heikki, Komppaan Klaus P:tä yllä - erinomainen metallipinta, Livery-valinta on todellakin onnistunut ja mielestäni kokonaisuutena erittäin onnistunut. Toki paneeliuria olisi voinut korostaa enemmän tai sitten ei, sillä hyvä näinkin. Mainio Douglas DC-3 lekomalli! Ja kiitokset rakentamiskuvauksesta. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista, Klaus ja AJ! Mietin itsekin että uria olisi voinut vähän korostaa, mutta olisi ollut vaarana että tuloksesta olisi tullut liian epäsiisti (tuppaa itsellä menemään niin helposti yli).
Harvinaisempaa herkkua eli DC-3 siviili asussa. Varsin näyttävä lopputulos. Alapuolen metallipinta eri sävyineen on mielestäni onnistunut hyvin. Matkustamo on mukava lisämauste vaikka siitä ei paljoa näykään.

Menikö matkustamon penkkien kanssa kauankin aikaa? Kuvista päätellen matkustamo penkkeineen on ollut itsessään kohtuullinen rakenteluprojekti.
OV 13.11.2016 09:40 Vastaa lainauksella
Oikein hieno malli!

En kyllä itse ihan hetkessä tuollaista kasaisi…
Kiitos kovasti, E-P ja OV. Sisustan kanssa tuli tovi puuhasteltua, mutta melko pikaisesti se tuli, kun en millimetrin tarkasti alkanut sit toteuttamaan.
PhantomII 19.11.2016 16:43 Vastaa lainauksella
On mukavaa katsella DC-3:sta hiukan erilaisessa tai harvemmin nähdyssä kaaviossa. Näitä saisi olla enemmän. Minulla on Italerin DC-3:n arkki, jossa on mm. japanilainen ja hollantilainen ja muistaakseni ranskalainenkin yksilö tarjolla. Kyse on siis siviilikoneista ja nyt kun tätä mallia katselee, vois suunnitella siviilikonetta projektiksi.

Erisävyiset metallipinnat tuovat mukavasti eloa malliin. Lisää näitä.
Iso kiitos teille kaikille kanssamallareille mallini pääsystä viikon malliksi! Tämä toimii erinomaisena kannustimena!
Onnittelut viikon mallista!
Kiitos, Juha!
AJ 22.11.2016 10:56 Vastaa lainauksella
Moi Heikki, Onnittelut viikon mallista! Hienoa, että upeasta DC-3 lekomallistasi tuli viikon malli. Parhain terveisin, AJ
Kiitos, AJ!
No vot sie panit pahan!! Mielestäni hyvin onnistunut siviili-versio DC-3 :sta!
Onnittelut viikon mallista, Heikki!

ys. terv. TK:n(Tynkä-Karjala) Seppo
Kiitos Tynkä-Karjalaan!