Pienoismallit.net

Suhoi Su-39 "Scorpion"

Suhoi Blues-osa2

Suhoi Blues-teema jatkuu vielä yhdellä yksilöllä. Kyseessä on Zvezdan esitys Suhoi Su-39 rynnäkkökoneesta. Su-39 on tunnettu myös nimellä Su-25TK. Eli selvästikin kyseessä on Su-25 tyypin jatkokehitelmä.

Malli on valettu harmaaseen, aika kovaan muoviin. Pintadetaljointi on hentoa uppoviivaa. Onkohan vanhoja muotteja käytetty hyväksi sillä joissakin osissa oli pieniä maariä valupurseita. Laatikossa ollessaan valurangat näyttivät suhteellisen laadukkailta. Rakentamisen aikana selvisi, että jotkin sovitteet eivät vastanneet ensivaikutelmaa. Itse asiassa varsin moni liitoskohta olisi voinut olla parempi. Rakennusohje olisi saanut olla hieman selkeämpi vaikka kyllä siitäkin pienen tuumailun jälkeen selvän sai.

Rakennusvaihe ei tarjonnut suuria yllätyksiä vaikki omat kuvionsa siinäkin oli. Pyrstön liitos runkoon olisi voitu toteuttaa paremmin. Nyt se jätti hankalasti peitettävän sauman. Moottoreiden ilmanottoaukoista näkee ahtimen siipiä kuvaavan osan. Muotoiltu ilmakanava kuitenkin puuttuu. Tätä en ryhtynyt korjaamaan. Laskutelineiden kiinnityspinnat runkoon voisivat olla suuremmat. Pelkkä muotoiltu syvennys ei herätä luottamusta. Päätelineet tulevat lisäksi sauman kohdalle. Nokkapyörä on valettu yhtenä osana. Kapiinin istutus runkoon olisi voinut olla hieman parempi. Nyt piti yhtä rakoa pakkeloida. Lasitusten liitoskohtaan jäi pieni pykälä jota en ryhtynyt hiomaan.. Ilmeisesti mittaritaulun yläosa ottaa kiinni lasitukseen sillä kapiinin akareunaan jäi täyttämistä vaativa rako.

Ulkoisen kuorman määrää voi kuvailla sanalla riittävä. Osa laatikon sisällöstä jäi peräti käyttämättä. Aseistuksen värimaailam perustuu valokuviin ja arvioihin oikeista väreistä. Valokuvatkin kun antoivat useamman vaihtiehdon. Eli absoluuttista totuutta on tässäkin turha hakea. Asekuorman kasaamisessakin oli omat hekensä. Pelkästään kahden rakettiputkihässäkän kokoamiseen meni yksi ilta. Sen verran virittelyksi homma minulta meni. Aina oli joku sormi tiellä kun piti saada viimeiset putket paikoilleen. Koko asearsenaalin paikoilleen liimaamisessa vierähti yksi ilta hyvin rattoisasti.

Sarja tarjoaa yhden sinisävyisen rakennusvaihtoehdon. Juuri Su-39lle tarkoitettuja sävyjä minulla ei ollut mutta lopulta päädyin Molakin LB-15 Azure emaliväriin ja kahteen Akanin vaaleansiniseen väriin Su-33 paketoinnista. Sävyt eivät ole välttämättä aivan oikein mutta ovat kuitenkin hehtaarilla kun valokuviin vertaa. Suurin väriero on Azuren kohdalla joka sekin riippuu vähän siitä mihin valokuvaan vertaa.

Siirtokuva-arkki oli karu, Vain punatähdet, konekohtainen numero, ilmanoton varoitus nuolet, venäjän lippu pyrstöön ja karhulogo. Kaikki pikkutekstit ja merkinnät puuttuivat täysin. Joitakin paneelirajoja on korostettu tumman siniharmaalla litkulla,

Mallin viimeistely tapahtui lauantai-iltana koska olin asettanut itselleni aikataulun, jonka mukaan malli on valmis sunnuntaina. Osittain tähän vaikutti se maaliinkuivumis malli jonka tekeminen alkoi äyöriä ajatuksissa yha enemmän. Ja sitten vielä se seuraava aloittamaton projekti. Huomasin, että kannattaisi pysyä yhdessä rakentelukohteessa kerrallaan. Muuten voi homma rönsyillä liikaa sinne tänne ja ajatuksei eivät pysy kasassa.

Kaikesta valituksesta huolimattaa malli on rakennettavissa. Viimeisen päälle malli vaatii vaan runsaasti työtä. Toisekseen, eipä ole Su-39 mallien tarjontakaan kovin monipuolista. Äkkiä ei mieleen tule muita valmistajia kuin Zvezda.

E-P

Kommentit

Siisti SU-39!
Tykkään tosta camosta ja asearsenaalikin tuntuu olevan aika huippua! Upeasti olet selvinnyt pienistä kommervenkeista huolimatta. Tykkään!
Kiitokset arviosta. Juu, kyllä tämänkin mallin kanssa oli omat "hauskat hetkensä". Sanoisin parin mallin kokemuksella, että Zvezdan mallien kohdalla laatu vaihtelee.