Pienoismallit.net

Suhoi Su-33 "Sea Flanker"

Malli kuuluu Su-27 tuoteperheeseen. Olen nähnyt sille useammankin eri nimen kuten ”Sea Flanker”, Su-27K ja Su-33. Koska Zvezdan paketissa lukee Su-33 niin olkoon se käytössä myös jatkossa. Ja tuo Sea Flanker on oikeastaan NATOn antama nimitys kyseiselle koneelle.

Muovit on pehmeähköä vaaleaa valua. Jotenkin tulee Italerin tuotanto mieleen. Rakennusohjeesta ei sitten löytynytkään muita kuin kyriilisiä merkkejä. Meni detaljien maalaaminen hieman arpapeliksi. Jossakin vaiheessa olen onnistunut kadottamaan mallin maalausohjeen, niin piti tietoja haeskella netistä. Värirajat on yhteenveto netistä löytyneistä kuvista ja suurimmaksi osalsi perustuu valokuva sarjaan yhdestä mallista. Lopputulos ei välttämättä ole täysin alkuperäisen mukainen ollen kuiteenki yleispätevä, sillä valokuvien perusteella lähes joka koneessa oli yksilöllinen maalaus.

Malli on kauttaaltaa kohoviivoitettu. En ryhtynyt hioma sen enempää kuin kaiverrushommiinkaan. Canardien liitoskohta eturunkoon on muodoiltaan arveluttava. Oikeassa koneessa ne ovat kääntyviä mutta mallissa liimattiin suoraan eturungon reunaan kiinni. Ei mitään yirtystä saada niitä edes näyttämään kääntyviltä. Kaikki paneliviivat eivät välttämttä ole oikeilla paikoillaan tai panelit eivät olt oikean kokoisia.

Jostakin syystä kokoamisojhe ei mainitse ohjaamon eteen tulevaa infrapunaetsintä vaikka se kiskasosien valurangasta löytyykin. Ohjukset on ne mitä laatikosta löytyi. Maalattu valokuvareferenssien perusteella. Kokeilin kärkien maalaamista dippaamalla ne väriin. Joko en pitänyt osaa suorassa tai sitten maali teki omat temppunsa. Ei onnistunut aivan kuin halusin. Jatkettava harjoittelua.

Pääväreinä on käytetty Akanin Su-33 värisettiä. Ensimmäinen värikerros jätti hienon satiinisen pinnan mutta ei ollut tarpeeksi peittävä. Toinen maalauskerta sitten jättikin enempi matan ja epätasaisen pinnan. Olisiko mennyt liikaa ohenninta värin sekaan. Oman kokemukseni mukaan tippa ohenninta helpottaa AKANin värien siveltävyyttä. Lakkasin pinnat kiitäväksi Micro Scalen Satin lakalla. Vasta sitten maskeerasin ja maalasin moottoripeltien metallivärin.

Siirtokuvat olivat paksuhkot ja enempi mattapintaiset. Käyttäytyivät ilman yllätyksiä. Paikka paikoi jäivät hopeoimaan. Siirtokuva-arkin reunassa luki Travers joka tulkintani mukaan on kuvien valmistaja. Osa kuvista jäi laittamatta kun en ryhtynyt arvailemaan paikkoja. Asemointi on tehty valokuva referenssien pohjalta.

Rakentaminen oli varsin suoraviivaista. Joitakin paikkoja piti arvailla kun rakennusohje ei ollut kaikkein selkein. Kyllä lopputuloksesta Suhoin tunnistaa vaikka malli ei taida olla tuoteperheen edustavimpia otoksia.

Kuvat on otettu ilman salamaa sekavalossa (luonnonvalo & lamppu).

E-P

Kommentit

Niinkuin itsekin sanot, kyllä sen Suhoiksi tunnistaa. Mielestäni tämä maalauskaavio on hieno, ja itsekin luultavasti maalaisin tämän pensselillä, ovathan värirajat terävät ja maskauksessa olisi melkoinen savotta. Värirajoissa olen havaisevinani lievää epätasaisuutta joissakin kohdin, mutta yleisilme ja moottoripeltien metallipinnat ovat ok. Mitä luulet, olisiko canardeja ollut mahdollista tehdä kääntyviksi esim. messinkilangalla tapittamalla?
A Lappalainen kirjoitti:
Värirajoissa olen havaisevinani lievää epätasaisuutta joissakin kohdin--- Mitä luulet, olisiko canardeja ollut mahdollista tehdä kääntyviksi esim. messinkilangalla tapittamalla?
Ei ole käsi enää yhtä vakaa kuin nuorempana,,,

Pelkkä tapitus ei olisi riittänyt. Eturunkoa ja Canardien vastinpintoja olisi pitänyt muokata, että muodot olisivat kohdallaan. Nyt kaarevat vastinpinnat olisi pitänyt oikaista ja eturunkokin vaatisi muovia/pakkelia pintaansa. Sanoisin, että pienellä työllä mahdollinen modifikaatio.
Todella upeita nuo sinisen naamioiset punatähtiset hävittäjät. Nätin näköinen on pienoismallikin.
Nätti punatähti Suhoi!
Komppaan ylläolevia tuosta blue camosta, upea! Kokonaisuus oikein hyvä ja toimiva :)

Mieleen muistu välittömästi se oma MiG-29 blue camolla. On noi suhoit vaan nättejä koneita!