Pienoismallit.net

Renault AE 500 Magnum

Rumankaunis ranskalainen

Renault AE 500 Magnum esiteltiin vuonna 1990 ja se edusti tuohon aikaan jotain niin uutta ja ihmeellistä, ettei moni ole siitä toipunut oikein vieläkään. Siinä missä muissa tuon ajan kilpailijoissa katseltiin maailmaa vielä taaksepäin kallistuvan tuulilasin takaa ja kiipeiltiin moottoritunnelin yli, saattoi Magnum-kuski tallustella tauoillaan tasalattialla ja tiirailla liikennettä todella hyvät näkymät tarjoavan akvaariolasin takaa.
Renault Magnumin ulkonäko oli toden totta erikoinen. Hytti oli sijoitettu ikään kuin kaiken muun yläpuolelle, siinä missä perinteisissä kuorma-autoissa se oli enemmän osa kokonaisuutta. Käynti Magnumin kajuuttaan kulki voimakkaasti eteen työnnetyn etuakselin takaa. Varsinkin tottumattomalle tämä oli hieman konstikas tapa, varsinaiset rappuset kun eivät lähteneetkään suoraan oven alta. Eritoten poistuessa tämä saattoi unohtua ja vähintään pieni kouraisu vatsanpohjassa oli varmaa. Tiukoissa eurooppalaisissa rekkaparkeissa ja vaikkapa laivojen autokannella, joissa pelivaraa oven aukaisulle ei liikaa ole, tämä ratkaisu on kuitenkin ollut toimiva. Nyt ovesta poistutaan sivulle eikä alas, jolloin uksea ei tarvitse avata niin isolleen – siihen kun ei aina tilaa ole.

Magnumia valmistettiin vuodesta 1990 aina vuoteen 2013, ja suurin käytännön muutos ohjaamoon tapahtui viime metreillä. Vuonna 2008 muutenkin jo ennätyksellisen tilavaa ja seisomatilaltaan korkeaa ohjaamoa korotettiin parikymmentä senttiä. Tämä nyt nähtävä pienoismalli kuitenkin esittää sitä ensimmäisen lähdön mallisarjaa. Pienenä nyanssina voidaan myös mainita, että jonkin aikaa näitä Magnumeja myytiin Suomessa myös Sisu-merkin alla, yhteistyössä Renaultin kanssa. Sisu-Magnumeja ei kuitenkaan aivan valtavia määriä kaupittu. Renault Magnumeja liikkuu Suomessa yhä tänäkin päivänä ja niillä on oma suosionsa, vaikka suuri yleisö tietenkin ajaa perinteisemmille merkeillä. Eiväthän kaikki syö tryffeleitäkään.

Italerin rakennussarja on vuodelta 1995 ja itsekin ostin tämän kyseisen yksilön tuolloin tuoreeltaan. Rakentamatta se jäi, kunnes viime viikonloppuna aika oli kypsä. Ja kyllähän se kannatti. Italerin Scanioita ja Volvoja tuskien kanssa vääntäneenä tämä oli todella tervetullut välipala. Sarja on hyvin detaljoitu ja vastaa esikuvaansa erittäinkin tarkasti. Rakentaminen oli varsin suoraviivaista ja esimerkiksi hytin ja sisustuksen rakentaminen ja maalaminen sujui erillään niin, että sisäverhoilu, muut sisuskalut ja hytti itse voitiin jakaa kolmeen helposti niputettavaan kokonaisuuteen.
Tämänkaltaisen mallin rakentaminen ilman suuria muutospaineita ja vääränlaisten osien korvaamista aftermarket-osilla, toisin kuin monessa muussa sarjassa, on suurta hermolepoa. Näin ollen rakentaja saa jotain kohtuullisessa ajassa valmiiksi ja pystyy hieman selättämään sekä AMS:n oireita, että myös sitä saamattomuuden tunnetta, joka kertyy puolivalmiiden mallien kasaantuessa kaappiin.

C’est magnifique, C’est Magnum!

Kommentit

Siististi rakentunut yksilö. Sisätiloitaanhan tämä oli todella mahtava aikoinaan, vertasipa melkein mihin tahansa. Viinikan ajoon ilmestyi yksi tällainen samoihin aikoihin kun Teljän kuljetus hankki FM-sarjan Volvoja. Kun Teljän kuskilta kysyttiin, miten matalakoppisella pärjää pitemmällä matkalla, hän vastasi että ainoa asia mikä keljuttaa, on se, kun aamulla parkkipaikalla viereisestä ruudusta Viinikan mies herää Magnumista, ja ensitöikseen kusee katolle.:)
Harmaat muoviosat onnistuneet kyllä hyvin, auringonvalon vaikutus näkyy. Enpä ole pääsyt näkemään yhtään Magnum hytillistä Sisua livenä ja nyt kun Renaultin edustus meni Volvo kauppiaalle en taida päästä katsomaan niitä harvoja rellujakaan mitä on liikenteessä. Rekkavetureina näkee vielä harvoin liikenteessä, mutta kyllä aika on ajanut ohi tästäkin sisätiloiltaan mahtavasta autosta.
Upea Rellun nuppi! Peilit jne mustat muovit olet saanut todella aidosti kulahtamaan auringon valosta harmahtaviksi.
Kokonaisuus muutenki silmää miellyttävä! Tykkään!
Jälleen takuuvarmaa rakentamista!
Mukavaa vaihtelua Scania-Volvo - landiaan…