Erittäin onnistunut maalaus! Eikä nuo siirtiksetkään - ainakaan tällaiselle maallikolle - silmille hypi! Ja "sinuvalkoisista siivistä" vielä erikois plussat…
Pidän!
Finnair A320 OH-LXL
Helsinki tower. Finnair 345 is going around

Flaps full… Landing gear down and locked. Tree green, toteaa kapteeni.
Autopilotti ilmoittaa radiomittarin ilmoittamaa etäisyyttä maahan: 2500… 400… Approaching minimums… 200…
Continue, sanoo kapteeni ja kehottaa perämiestä jatkamaan lähestymistä protokollan mukaan.
200… 100…
Koneen valokeilojen osuessa kiitotielle 04R koneen kapteeni huomaa usvan keskellä jonkun liikkuvan epämääräisen valon. Onko huoltoajoneuvo kiitoradalla!? Ylösvetoon ei ole juuri aikaa… Salaman nopeasti kapteeni tekee päätöksen ja antaa perämiehelle uuden käskyn:
GO-AROUND! Go-around…
Helsinki tower. Finnair 345 is going around. Possible traffic on the runway, hän ilmoittaa lennonjohdolle.
Perämies vetää huokaisten ohjaussauvaa taaksepäin, lisää moottoreiden työntövoimaa ja nostaa laskutelineet takaisin ylös. Finnairin lento Roomasta on jo vartin myöhässä, ja nyt se myöhästyy lisää ainakin 10 minuuttia. Lähestyminen on suoritettava uudestaan. Lentoyhtiö ei tule iloiseksi; polttoainetta palaa taivaan tuuliin. Miehistökin on hetki hetkeltä väsyneempi ja inhimillisen virheen riski kasvaa. Mutta ei auta. Turvallisuus ensin.
Sellainen tarina. Miksi TAAS Airbus? Lähinnä siksi, että tarkoituksena on ollut saada Finnairin koko pikkubussilaivue mallattua. Muutaman Revellin koonneena oli kiinnostavaa tehdä Zvezdan versio, mikä antoi myös mahdollisuuden tehdä malli laipat alhaalla. Tämä tarjosi myös hyvän syyn rakentaa kone ensimmäistä kertaa lentotilaan. Pääsipähän usein ärsyttävästä laskutelineiden kasaamisesta ja tasapainottamisesta. Pakko sanoa, että se maistui. Teen toistekin.
Zvezdan sarjat ovat yleensä varsin hyvälaatuisia. Tämän kanssa rungon puolikkaat tahtoivat jostain syystä vetää vinoon liimauksen aikana, mutta taipui lopulta muotoonsa. Lopputuloksen kannalta Zvezdan mallissa oli kuitenkin mielestäni huomattavasti vähemmän ”miinoja”, koska kasaaminen on järkevämmin suunniteltu kuin Revellin muuten simppelimmässä sarjassa. Boheemi Venäjä vei tässä taistossa insinööri-Saksaa selvästi.
Missiona oli myös jättää liiat yksityiskohdat pois. Antennit ja satcomit tuli väsättyä, mutta kaikki ylimääräiset runkomerkinnät, joita Airbussin dekaaliarkissa riittää, jätin pois raikkaamman ja simppelimmän lopputuloksen takaamiseksi.
Tämä oli ns. budjettirakennelma, koska mhginulla oli vanhasta Finnair A321 -projektista jäänyt yli Finnair-kylkidekaalit. Säästin parikymppiä, kun en tilannut uutta F-DCALin arkkia. Miljoonalaatikosta löytyi riittämiin muita Airbus-merkintöjä säästöprojektin läpiviemiseksi. Ohjaamodekaalin sain ylimääräistä A330:n ikkunadekaalia hieman muotoilemalla. Peräsimen logon tein voipaperisapluunalla Tamiyan kurviteippiä apuna käyttäen. Maalaus ei ihan dekaalia korvannut linjakkuudeltaan, mutta välttävästi sujui..
Yksikään Airbus-projektini ei ole mennyt ilman isompaa mokaa – eikä mennyt tämäkään *hymiö*. Olin nimittäin ollut tähän mennessä siinä luulossa, että A321:n Finnair teksti on yhtä iso kuin A320:ssa. Karmea harhaluulo paljastui , kun dekaalit oli jo tukevasti kyljessä. Päätin jatkaa projektia suunnitelman mukaan, vaikka tämä nyt tarkoittaakin sitten sitä, että ihan esikuvan mukaisena tätä mallia ei voi pitää. Tämä moka siis johtui siitä, että muutama vuosi sitten tilaamani Finnair A321 dekaali-arkki ei sopinutkaan A320:een, kuten luulin. F-DCALin vanhan kaavion arkki Finnairille soveltuu – mutta ei tämä uusi. Finnair-tekstin skaalaus on siis liian suuri. Vaikka sitä luulee tuntevansa tämän konetyypin, niin koskaan ei näköjään voi liian tarkasti ennalta tutkia niitä referenssikuvia…
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.