Pienoismallit.net

Finnair A320 OH-LXL

Helsinki tower. Finnair 345 is going around

Elokuisen illan hämärässä Finnairin reittilento saapuu kotiin Helsinki-Vantaalle. Suomessa on taas satanut. Airbus A320:n ohjaamossa on lennon kriittisin vaihe:

Flaps full… Landing gear down and locked. Tree green, toteaa kapteeni.

Autopilotti ilmoittaa radiomittarin ilmoittamaa etäisyyttä maahan: 2500… 400… Approaching minimums… 200…

Continue, sanoo kapteeni ja kehottaa perämiestä jatkamaan lähestymistä protokollan mukaan.

200… 100…

Koneen valokeilojen osuessa kiitotielle 04R koneen kapteeni huomaa usvan keskellä jonkun liikkuvan epämääräisen valon. Onko huoltoajoneuvo kiitoradalla!? Ylösvetoon ei ole juuri aikaa… Salaman nopeasti kapteeni tekee päätöksen ja antaa perämiehelle uuden käskyn:

GO-AROUND! Go-around…

Helsinki tower. Finnair 345 is going around. Possible traffic on the runway
, hän ilmoittaa lennonjohdolle.

Perämies vetää huokaisten ohjaussauvaa taaksepäin, lisää moottoreiden työntövoimaa ja nostaa laskutelineet takaisin ylös. Finnairin lento Roomasta on jo vartin myöhässä, ja nyt se myöhästyy lisää ainakin 10 minuuttia. Lähestyminen on suoritettava uudestaan. Lentoyhtiö ei tule iloiseksi; polttoainetta palaa taivaan tuuliin. Miehistökin on hetki hetkeltä väsyneempi ja inhimillisen virheen riski kasvaa. Mutta ei auta. Turvallisuus ensin.

Sellainen tarina. Miksi TAAS Airbus? Lähinnä siksi, että tarkoituksena on ollut saada Finnairin koko pikkubussilaivue mallattua. Muutaman Revellin koonneena oli kiinnostavaa tehdä Zvezdan versio, mikä antoi myös mahdollisuuden tehdä malli laipat alhaalla. Tämä tarjosi myös hyvän syyn rakentaa kone ensimmäistä kertaa lentotilaan. Pääsipähän usein ärsyttävästä laskutelineiden kasaamisesta ja tasapainottamisesta. Pakko sanoa, että se maistui. Teen toistekin.

Zvezdan sarjat ovat yleensä varsin hyvälaatuisia. Tämän kanssa rungon puolikkaat tahtoivat jostain syystä vetää vinoon liimauksen aikana, mutta taipui lopulta muotoonsa. Lopputuloksen kannalta Zvezdan mallissa oli kuitenkin mielestäni huomattavasti vähemmän ”miinoja”, koska kasaaminen on järkevämmin suunniteltu kuin Revellin muuten simppelimmässä sarjassa. Boheemi Venäjä vei tässä taistossa insinööri-Saksaa selvästi.
Missiona oli myös jättää liiat yksityiskohdat pois. Antennit ja satcomit tuli väsättyä, mutta kaikki ylimääräiset runkomerkinnät, joita Airbussin dekaaliarkissa riittää, jätin pois raikkaamman ja simppelimmän lopputuloksen takaamiseksi.

Tämä oli ns. budjettirakennelma, koska mhginulla oli vanhasta Finnair A321 -projektista jäänyt yli Finnair-kylkidekaalit. Säästin parikymppiä, kun en tilannut uutta F-DCALin arkkia. Miljoonalaatikosta löytyi riittämiin muita Airbus-merkintöjä säästöprojektin läpiviemiseksi. Ohjaamodekaalin sain ylimääräistä A330:n ikkunadekaalia hieman muotoilemalla. Peräsimen logon tein voipaperisapluunalla Tamiyan kurviteippiä apuna käyttäen. Maalaus ei ihan dekaalia korvannut linjakkuudeltaan, mutta välttävästi sujui..

Yksikään Airbus-projektini ei ole mennyt ilman isompaa mokaa – eikä mennyt tämäkään *hymiö*. Olin nimittäin ollut tähän mennessä siinä luulossa, että A321:n Finnair teksti on yhtä iso kuin A320:ssa. Karmea harhaluulo paljastui , kun dekaalit oli jo tukevasti kyljessä. Päätin jatkaa projektia suunnitelman mukaan, vaikka tämä nyt tarkoittaakin sitten sitä, että ihan esikuvan mukaisena tätä mallia ei voi pitää. Tämä moka siis johtui siitä, että muutama vuosi sitten tilaamani Finnair A321 dekaali-arkki ei sopinutkaan A320:een, kuten luulin. F-DCALin vanhan kaavion arkki Finnairille soveltuu – mutta ei tämä uusi. Finnair-tekstin skaalaus on siis liian suuri. Vaikka sitä luulee tuntevansa tämän konetyypin, niin koskaan ei näköjään voi liian tarkasti ennalta tutkia niitä referenssikuvia

Kommentit

Erittäin onnistunut maalaus! Eikä nuo siirtiksetkään - ainakaan tällaiselle maallikolle - silmille hypi! Ja "sinuvalkoisista siivistä" vielä erikois plussat…
Pidän!
Mukava kuulla, Petri! Ehkä se ruiskun ja ohenteiden kanssa tuskailu alkaa pikku hiljaa sitten opettaakin jotain meikäläiselle. Ja on päinvastoin tervetullutta saada palautetta niiltäkin, joilla oma mallailugenre on eri.
Kaikkinensa hyvännäköinen malli. Kylkitekstin koko ei kummastuttanut ennenkuin katsoin viimeisen kuvan kolmikosta.
Kiitokset palautteesta. Esikuvassa teksti peittää kyljestä jotain 60-65%, tässä varmaan lähemmäs 75%. Kaikenlaista sitä tuleekin vastaan. Tietysti A319:n liverystä olisi voinut päätellä, että teksti on skaalattu, koska tuollaisenaan peittäisi muuten koko kyljen, mutta eipä käynyt mielessä.
wade 24.8.2016 21:58 Vastaa lainauksella
No onhan se Finnair vähän isolla kyljessä juu, mutta kylläpä vain Zvezdan sarja näyttää tässä lentoasussa paljonkin paremmalta kuin esim. rullaamassa laipat alhaalla. Rakentelujälki on mukavan siistiä ja ihan mallikkaasti on tuo maalattu pyrstön logokin onnistunut.

Jos ei liikaa jämähdä tuohon esikuvanmukaisuuteen niin mallinahan tämä on mainio tutkielma Finnairin vaihtoehtoisesta "billboard"-liverystä joka ei itse asiassa näytä yhtään hassummalta tällä tavalla esitettynä. Pikaisesti vilkaistuna ja ns. suuremmalle yleisölle menee taatusti läpi tällaisenaan ilman mitään ihmettelyjä :)

Taustatarina on myös asiaa ja selittää hyvin miksi Zvezdan sarjan tarjoamat optiot on käytetty juuri tällä tavalla. Laippojen kulma saattaa silti todellisuudessa olla ehkä todennäköisempi loppulaskeutumista varten, asiasta paremmin tietävät saavat sitten kommentoida missä tilanteessa noilla asetuksilla lähdettäisiin tekemään go-aroundia…

Hieno malli, kun mieleen tulee heti että pitäisiköhän tehdä itsekin joku samanlainen luova kokeilu ylimääräisillä siirtokuvilla!
Kiitoksia Wade! Oli mukava saada jotain edes valmiiksi pitkästä aikaa. Tästä projektista sai tosiaan hieman vaihtoehtoista näkökulmaa siviilikonemallailuun haasteista huolimatta. Minullakin kävi kyljen dekaaleista sellainen mielessä, että itse asiassa Finnair olisi voinut oikeasti vetää tekstin isommalla vaikka koko kyljen peittäen, tyyliin Frontier tms. :)

Käsittääkseni go-around protokolla menee tosiaan niin, että ensin kaasu ja ylösveto. Sitten laskutelineet ylös ja sitten vasta sen jälkeen laipat laskeutumiskulmasta "vaihteeseen" 1 tai 2, kuormasta riippuen. En osaa sanoa mitä Boeingin käyttämissä asteissa tuo vastaa. Ainakin B737:n take off -kulma laipoille on yleensä 5-10 astetta.
wade 26.8.2016 11:33 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
Käsittääkseni go-around protokolla menee tosiaan niin, että ensin kaasu ja ylösveto. Sitten laskutelineet ylös ja sitten vasta sen jälkeen laipat laskeutumiskulmasta "vaihteeseen" 1 tai 2, kuormasta riippuen.
Juuri tätä tarkoitin, että useimmiten noilla laippa-asetuksilla myös laskutelineet ovat vielä/jo alhaalla. En tosiaan tiedä Finnairin ohjeistusta näihin tilanteisiin, mutta Helsinki-Vantaa lienee muuten sieltä helpoimmasta päästä tuollaistenkin manööverien varalta :)