Pienoismallit.net

Suhoi Su-22M4

Saddamin Suhoi

Saddamin Suhoi

Tämä Master Craftin Suhoi Su-22M4 malli tarttui käteen 2016 Model Exposta kun ei ollut hinnalla pilattu. Eipä siinä juuri muuta hyvää sitten ollutkaan.

Su-22M4 hävittäjäpommittaja oli Su-17M4n vientiversio. Eroavaisuudet olivat lähinnä elektroniikka puolella ja omakone-tunnistejärjestelmässä (IFF). Arviot siitä, paljonko Irakilla oli käytössään Su-7/20/22 koneita ennen vuoden 1991 sotaa vaihtelevat varsin paljon, joko 70 tai 119 kappaletta. Osa tuhoutui ja joitakin lennettiin Iraniin turvaan eikä niitä tiettävästi koskaan palautettu. Sodan jälkeiseksi vahvuudeksi eri lähteet antavat 45 – 60 konetta.

Mallin rakentaminen on varsin karua kerrottavaa. Muoviosat olivat paksua valua ja osien sopivuus oli ”vähän sinne päin”. Vertasin valurankoja Smerin paketoimaan SU-22een ja yhteneväisyys oli hämmästyttävä. Kasausohje oli ulkoasultaan kohtuullisen laadukkaan näköinen mutta laatikon sisältö ei aina vastannut täysin ohjetta ja paikka paikoin myös ohjeen kuvat olivat tulkinnanvaraisia. Aivan kuin se olisi tarkoitettu eri mallille. Ohjaamon ja pyöräkuilujen sisustus oli olematonta. Kaiken kukkuraksi kapiinin lasitus ei ollut täysin kirkas vaan siinä oli pieniä mustia pisteitä. Pahimpia rakoja piti täyttää muovin palasilla.

UB-32 rakettikasetit on tarvikeosia koska niitä ei ollut laatikossa vaikka ne on kansikuvassa esitettykin.

Maalattu lähinnä Akanin ja Humbrolin väreillä. Yksityiskohdissa Revellin ja XtraColorin värejä. Viimeistely Akanin mattalakalla. Vaatii varmaan useamman kerroksen koska pinnasta ei tullut täysin mattaa vaikka kuinka sekoitin lakkapulloa. Yläpintojen paneelirajoja on sävytetty laimennetulla Xtran Exhaustilla. Sävytykset näkyvät kuitenkin aika heikosti koska kone on itsessään jo varsin tumma.

Siirtokuva vaihtoehdot oli neljälle eri koneyksilölle: DDR, Irak, Puola ja Tsekki. Sattumoisin myös AeroMaster tarjoaa tunnukset samalle Irakilaiselle koneyksilölle ja käytinkin niitä siirtokuvia. Malli oli sitä tasoa, että en alkanut sarjan siirtokuvia edes kokeilemaan.

Ei helpoin rakennettava. Into viimeisteltyyn lopputulokseen hupeni mallin edetessä. Enempää sanottavaa mallista ei ole, lopputulos kertonee kaiken tarpeellisen. Parasta tässä mallissa oli laatikon kansikuva. Jätin pisteytyksen voimaan kaikesta edellä kerrotusta huolimatta. Itse näkisin, että tämä oli puhdas työvoitto vanhasta rohjusta.

Tämä on näillä näkymin viimeinen malli, jonka rakennan Persianlahden sota-ryhmikseen. Nyt jään innolla odottelemaan millaisia käden tuotoksia toiset saavat aikaan.

E-P

Kommentit

PhantomII 16.8.2016 21:56 Vastaa lainauksella
Ihan kelvollisen Suhoin olet kyllä aikaan saanut. Olen lukenut ko. sarjasta ja kirjoitukset ovat yhtä ylistäviä sinunkin. Tosin lienee paikallaan todeta, että sarja taitaa olla paras markkinoilla oleva eli siis paras malli esikuvastaan. Kyllä malli esikuvaltaan näyttää, ei siinä mitään. Ja lopuksi, onhan se hienoa nähdä malli valmiina vastoinkäymisistä huolimatta?

Minulla taitaa olla yksi tällainen malli, oliskohan Su-17? Muistaisin senkin ohjeiden olevan melko epämääräiset ja tosiaan jonkun muun sarjan - kaksipaikkaisen Suhoin tms. ohjeet. Eikä malli ole turhilla detaljoinneilla pilattu. Plussaa siitä, että jaksoit projektin loppuun. Parempia Suhoita odotellessa…
Kiitokset rohkaisevasta kommentista. Pengoin hieman tekemättömien mallien varastoa ja Smerin sekä Panteran Suhoi paketoinneista löytyi samaa valurankaa kuin nyt rakentamastani mallista. Kenenköhän muotit ne alun perin on olleet. Italerin laatikosta löytyikin sitten jo erilaiset valurangat. Kuten totesit, "Parempia Suhoita odotellessa… Haasteita piisaa nykytilanteessa.
Ilmeisesti sitä parempaa Suhoita ei niin kovin pitkää tarvitsekaan odottaa. Syyskuun Airifx Model Worldissä oli pikku juttu, että Modelsvit julkaisee aivan uuden 1/72 Su-17 koneen mallin. Kyseessä näyttäisi olevan Su-17 perheen alkupää yksilö.
PhantomII 21.8.2016 18:13 Vastaa lainauksella
No, sitten pitää alkaa katsella sitä uutta. Mulla on tosiaan se Master Craftin malli.
Hyvä ja siisti SU-22:nen! Pidän tuosta naamiomaalauksesta, sopivan hillityt värit jotka sopii kyseiseen koneeseen todella hyvin :)
Värit on ihan kokeilupohjalta valittu. Sitä en tiedä, miten lähellä oikeita sävyjä ne ovat. Netistä löytyi useampikin väriehdotus. Parin värivalokuvan perusteella ne ovat sinne päin. Värikuva jossakin julkaisussa on tunnetusti luotettava referenssi. No, aika hyvin Humbrolin 10 (Ruskea) sopii Akanin maakalusto vihreän kanssa…